AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yogurt mayalama isisi ne olmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yoğurt mayalama ısısı ne olmalı?​

Şimdi mayalanma için ideal bir sıcaklık elde etmeniz gerekiyor. En ideal yoğurt mayalama sıcaklığı 41 derece. Sütün sıcaklığını termometre ile ölçerek mayalarsanız her seferinde iyi mayalanmış bir yoğurt elde edersiniz.

Yoğurt neden tutmadı?​

Evde yoğurt mayalamak için kullanılan süt pastörize edilmiş yani dışarıda satılan hazır kutu sütlerden ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanılacak olan yoğurdun köy yoğurdu ya da süzme yoğurt olması önemlidir. Eğer hazır kap yoğurt kullanılırsa, yoğurt sulu bir kıvamda olacaktır.
Sert bir yoğurt nasıl yapılır?​
Havalandırma işlemini 10 dk boyunca sürdürün. 10 dk sonra tencerenin altını iyice kısıp sütü kendi halinde 20 dk boyunca kaynatın. Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ocağın ateşini sütün kaynaması durmayacak şekilde kısmaktır. Bu ayrıntı yoğurdun sert olmasını sağlar.

Taş gibi yoğurt kaç derecede mayalanır?​

Taş gibi yoğurt kaç derecede mayalanır?

Yoğurt maya tutmazsa ne yapmalı?​

Yoğurt maya tutmazsa ne yapmalı?
Yayvan bir kaba sıcak su ekleyelim. Bu Suyun içerisine yoğurdu mayaladığımız kabı yerleştirelim. 1-2 saat sonra kontrol edelim ve kıvam almışsa dolaba koyalım. Bunu deneyenler olumlu sonuç aldıklarını bildirmişlerdir.

Tutmayan yoğurt tekrar ısıtılır mi?​

Sütümüzü de bu fırında 1 saat boyunca bekletiyoruz. Ben borcamda fırına verdim. Mayalanan yoğurdu hemen fırından çıkartmıyoruz, soğumasını bekliyoruz. Soğuyan yoğurdu dolaba alıyoruz ve istediğimiz zaman afiyetle yiyoruz.

Taş gibi ev yapımı yoğurt nasıl yapılır?​

Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Yoğurt Mayalarken tuz ve şeker ne işe yarar?​
Daha sonra ufak bir kabın içerisinde yoğurt mayası, şeker (şekeri koymamızın nedeni yoğurt mayasını aktifleştirip yoğurdun çabuk ve güzel mayalanması için) ve birazcık tuz (tuzu koymamızın nedeni yoğurdu daha bir lezzetli yapıyor ve yoğurdun ekşi olmasını engelliyor) karıştırıyoruz.
 
Yoğurt mayalama sıcaklığı konusunda bilgi vermek gerekirse, en ideal yoğurt mayalama sıcaklığı 41 derecedir. Sütün sıcaklığını termometre ile ölçerek mayalarsanız her seferinde iyi mayalanmış bir yoğurt elde edebilirsiniz.

Yoğurt neden tutmadı sorusuna cevap olarak, evde yoğurt mayalamak için kullanılan sütün pastörize edilmiş olması ve maya için kullanılacak olan yoğurdun köy yoğurdu ya da süzme yoğurt olması önemlidir. Eğer hazır kap yoğurt kullanılırsa, yoğurt sulu bir kıvamda olabilir.

Sert bir yoğurt nasıl yapılır sorusuna cevap olarak, havalandırma işlemini 10 dakika boyunca sürdürdükten sonra tencerenin altını iyice kısarak sütü kendi halinde 20 dakika boyunca kaynatmanız gerekmektedir. Ocağın ateşini sütün kaynaması durmayacak şekilde kısmak önemlidir.

Yoğurt maya tutmazsa ne yapılacağına dair verilen öneri ise, yayvan bir kaba sıcak su ekleyip bu suyun içerisine yoğurdu mayaladığınız kabı yerleştirmek. 1-2 saat sonra kontrol ederek kıvam almışsa dolaba koymak önerilmektedir.

Tutmayan yoğurt tekrar ısıtılır mı sorusuna verilen çözüm ise, sütün fırında 1 saat boyunca bekletilmesi ve mayalanan yoğurdun fırından çıkarıldıktan sonra soğumasının beklenmesi gerektiğidir.

Son olarak, yoğurt mayalarken tuz ve şekerin ne işe yaradığı sorusuna cevap olarak; yoğurt mayasını aktifleştirmek için şekerin kullanıldığı ve yoğurdu lezzetli yapmak, ekşi olmasını engellemek için de tuzun eklendiği belirtilmiştir.
 
Geri
Üst