AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yogun tarim doneminin genel ozellikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yoğun tarım döneminin genel özellikleri nelerdir?​

Yoğun tarımda tarımsal mekanizasyon, sulama, ilaçlama, gübreleme, tohum ve hayvan ıslahı, tarımsal işleme tesislerinin varlığı, pazarlama sisteminin kurulmuş olması gerekir. İnsan gücünün yerini makineler almıştır. Tüm bunlar birim alandan alınabilecek verimi yükseltmektedir.

Ekstansif ve Intansif tarım Nedir?​

İntansif tarımda; modern, bilimsel ve teknolojik yöntemler kullanılmaktadır. Az gider ve az emekle yapılan ekstansif tarımın tam tersidir. İntansif tarımda, modern ve teknolojik tarımın bütün yöntemleri uygulanmaktadır. Yoğun tarım metodunda insan gücünün yerini makineler almıştır.

Intansif tarım hangi ülkeler?​

Intansif tarım hangi ülkeler?
İntansif (Modern-Yoğun) Tarım Metodu: Nüfusa göre ekili dikili alanların sınırlı olduğu ülkelerde uygulanır. Birim alandan alınan verim çok yüksektir. Ör. Hollanda, Danimarka, Japonya, İsveç ve İsrail gibi ülkelerde bu tür tarım metodu uygulanmaktadır.

Entansif tarım nerelerde yapılır?​

Entansif tarım nerelerde yapılır?
Özellikle Akdeniz ve Ege bölgesi, intansif tarım metodu uygulanan bölgeler arasında yer alıyor. Hollanda ve Danimarka da, intansif tarımın uygulandığı bölgelerdir. İntansif tarımda daha fazla verim alınabilmesi için, şartların uygun olması gerekiyor. Ege ve Akdeniz bölgesi, şartları karşılayan bölgelerdir.

Dünyada yetiştirilen başlıca ürün grupları nelerdir?​

Bunlara karşılık, günümüzde en çok yetiştirilen tarım ürünleri arasında pirinç, mısır ve buğday yer almaktadır. Ayrıca dünyadaki çoğu hükûma kaliteli gıda için tarıma yatırım yapmaktadır. Tarıma yapılan yatırımlardan en büyük payı, buğday, mısır, pirinç, soya ve süt almaktadır.

Modern tarım Teknikleri nedir?​

Modern tarım; sulama, gübreleme, tohum ıslahı ve makine kullanımı gibi çeşitli yöntemler sonucunda birim alanda en yüksek verim ile en yüksek geliri elde etmeyi amaçlamaktadır. İnsanlar bunun önüne geçmek için hayvan dışkılarını gübre olarak kullanmış; topraklarını nadasa bırakmış ve her yıl farklı bir bitki ekmiştir.

Yarı entansif nedir?​

Yarı entansif nedir?
Yarı entansif yetiştiricilik, doğal besinlere ilaveten yerel olarak bulunabilen ve yaklaşık %10 protein içeren tarım işletmeleri yan ürünleri ile beslenme yapılan yetiştiriciliktir. Verim düşüklüğünü gören yetiştiricilerden bazılarının işletmeyi kapatmasıyla verim artışı başlar.

Entansif geçim tarımı nedir?​

Entansif geçim tarımı nedir?
Entansif Tarım: Bitkisel üretim ve hayvansal üretimde birim alan ve birim hayvandan en yüksek verimin elde edilmesi esasına bağlı olarak uygulanmaktadır. Genel olarak en ileri yöntemler ve teknolojilerden yararlanılmaktadır.
Ilkel tarım yöntemi nedir?​
Kapsamlı tarım, yaygın tarım, kaba tarım veya ilkel tarım; alan büyüklüğüne oranla az miktarda insan gücü, gübre ve anaparanın kullanıldığı tarım yöntemidir. Genellikle koyun ve sığır otlatmak için kullanılmakta olup buğday ve arpa yetiştirilmesine de olanak sağlamaktadır.
Modern tarım teknikleri nelerdir?​
Modern tarım; sulama, gübreleme, tohum ıslahı ve makine kullanımı gibi çeşitli yöntemler sonucunda birim alanda en yüksek verim ile en yüksek geliri elde etmeyi amaçlamaktadır. Tarımda çağdaşlaşma Tüm tarih çağlarında, her zaman geniş tarımsal üretimin önünde büyük engeller oluşmuştur.

GAP tarım ürünleri nelerdir?​

GAP tarım ürünleri nelerdir?
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı kapsamındaki Şanlıurfa’da, pamuğun yüzde 43’ü, buğdayın yüzde 8’i, mercimeğin yüzde 36’sı ve arpanın yüzde 11’i üretiliyor. GAP ile sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından çiftçiler kinoa, patates, soya fasulyesi, çilek gibi alternatif ürünleri denemeye başladı.

Hangi bölgemizde tarım ürünleri çeşitliliği daha fazladır?​

Hangi bölgemizde tarım ürünleri çeşitliliği daha fazladır?
Marmara Bölgesi’nin engebeli bir araziye sahip olmaması ve ekili dikili alanların varlığı, bölgede tarımsal üretime olanak sağlamaktadır. Yükseltisinin az olması ve çeşitli iklimlerin geçiş alanında yer almasından dolayı Marmara’da, tarımsal ürün çeşitliliği ve verim oldukça yüksektir.
 
Yoğun tarım döneminin genel özellikleri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Tarımsal mekanizasyonun yaygın olarak kullanılması
- Sulama sistemlerinin etkin bir şekilde faaliyet göstermesi
- İlaçlama ve gübreleme gibi modern tarım tekniklerinin uygulanması
- Tohum ve hayvan ıslahı çalışmalarının yapılması
- Tarımsal işleme tesislerinin bulunması
- Pazarlama sistemlerinin kurulmuş olması

Entansif tarım, genellikle nüfusa göre ekili dikili alanların sınırlı olduğu ülkelerde uygulanır ve birim alandan yüksek verim almayı hedefler. Örneğin Hollanda, Danimarka, Japonya, İsveç ve İsrail gibi ülkelerde yoğun tarım metodları kullanılmaktadır.

Yarı entansif yetiştiricilik ise doğal besinlere ek olarak yerel olarak bulunan ve yaklaşık %10 protein içeren yan ürünlerle beslenme sağlayan bir tarım yöntemidir.

Entansif geçim tarımı, bitkisel üretim ve hayvansal üretimde birim alan ve birim hayvandan maksimum verim almayı amaçlayan gelişmiş tarım metodlarından yararlanılması esasına dayanır.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Şanlıurfa'da, pamuk, buğday, mercimek ve arpa gibi ürünler başta olmak üzere çeşitli tarım ürünleri üretilmektedir. GAP ile sulu tarımın yaygınlaşmasıyla çiftçiler alternatif ürünler denemeye de başlamıştır.

Marmara Bölgesi, tarımsal ürün çeşitliliği ve verim açısından oldukça zengin bir bölgedir. Engebeli olmayan arazisi ve çeşitli iklim şartlarının geçiş alanında olması, Marmara'da tarımsal üretime uygun bir ortam sağlamaktadır.
 
Geri
Üst