AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

YKS yerlestirme neye gore yapiliyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.742
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

YKS yerleştirme neye göre yapılıyor?​

Tercihler mutlaka başarı sırasına göre yapılmalı. ÖSYM, yerleştirme işlemini başarı sırasına göre yapar. Aynı programı, 1. tercihine ve 15. tercihine yazan adaylardan biri o programa yerleşecekse, başarı sırası daha iyi olan aday yerleşir.

Yerleştirme puanı olmadan tercih yapılabilir mi?​

Tercihler puan mı yoksa başarı sırası mı dikkate alınarak yapılacaktır. Bu çoğu zaman adayların kafasını hep karıştırır. Adayların tercih yapacakları bölümlere göre ilgili başarı sırasına göre tercihlerini oluşturmaları gerekir.

Ek puanlı yerleştirme nasıl yapılır?​

Ek puanlı yerleştirme nasıl yapılır?
Ek puanlı yerleştirme hakkı, meslek lisesi mezunlarına tanınan bir sistemdir. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.

Hangi bölümlere ek puan verilir?​

Daha önce de belirtildiği gibi, ek puanlı yerleştirme meslek lisesi mezunlarına tanınan bir haktır. Bu nedenle ek puanlı yerleştirme ile meslek liselerinde bulunan ve meslek yüksekokulu bölümleri tercih edilebilmektedir.

Ek puan ile başvuru yapmak istiyorum ne demek?​

EK PUANLI YERLEŞTİRME NEDİR? Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.

Üniversite yerleştirme hangi puana göre yapılır?​

Üniversite yerleştirme hangi puana göre yapılır?
Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır. Y-TYT Yerleştirme puanı, Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) için hesaplanan yerleştirme puanını ifade etmektedir. Yerleştirmeye esas olacak puan (Yerleştirme puanı = YP) aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanıyor.
150 puan altı tercih yapabilir mi?​
Puanı 150′tan az ise ; Adayın AYT’ye girme ve TYT puanlarıyla tercih yapma hakkı yok. Puanı 150 ve üstü ise: Aday, ön lisans programlarını tercih edebilir.
Taban puanın altında tercih yapılır mı?​
1. Kural: Lisans programlarını tercih etmeniz için ham puanınızın 180 ve üstü olması gerekmektedir.

Ek yerleştirme puana göre mi sıralamaya göre mi?​

Ek yerleştirme puana göre mi sıralamaya göre mi?
1. Puan mı yoksa başarı sıralaması mı? Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı. Ek yerleştirmede puanın kullanılmasının sebebi hem kılavuz verileri hem de adayın sonuç belgesinin o yıla ait olmasıdır.

Ek puanla 4 yıllık tercih edilir mi?​

Ülkemizde Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarıyla Anadolu Öğretmen Lisesi, Spor Lisesi,ve İmam Hatip Lisesi mezunları adaylar ÖSYM’nin belirlediği 4 yıllık bir çok bölüme ek puan alarak yerleşir.

Meslek lisesi ek puan hangi bölümlere geçerli?​

Ek puan neye göre veriliyor?​

Ek puan neye göre veriliyor?

YKS sonuçları ek puanlı yerleştirme nedir?​

Ek puanlı sıralama yalnızca ek puan alabilen öğrenciler arasında yapılan sıralamadır. Yalnızca okuduğu bölümle alakalı yapılacak tercihlerde ekleneceği vurgulanıyor. Tercihler yapılırken lisede okunan bölümden farklı tercihler yapılacaksa, ek puanlı yerleştirme ve öğrencinin başarı sıralamasına aldanmaması gerekir.
 
YKS yerleştirme işlemi, adayların başarı sıralarına göre yapılmaktadır. ÖSYM, tercih ettiğiniz programlara başarı sıranıza göre yerleştirme yapar. Örneğin, aynı programa 1. tercih ile 15. tercih arasında yerleşecek adaylar arasında daha iyi başarı sırasına sahip olan aday tercihini kazanır.

Tercihlerde yerleştirmeye esas olan faktör genellikle başarı sıralarıdır, yani tercih yaparken puanlar yerine başarı sıralarına odaklanmak önemlidir. Bu şekilde tercihleriniz doğru bir şekilde yapılabilir ve olası hatalar önlenmiş olur.

Ek puanlı yerleştirme ise özellikle meslek liseleri mezunlarına tanınan bir fırsattır. Bu sistemde, öğrencinin okuduğu lise ve ilgili bölümlere göre tercihler yapması durumunda ek puanlar alması mümkündür. Ek puanlar sadece okunan bölümle ilgili tercihlerde geçerli olup, bu puanlar sayesinde öğrencilerin avantaj elde etmeleri hedeflenmektedir.

Ek puanlı yerleştirmede, genellikle meslek liselerinde okuyan ve meslek yüksekokulu bölümlerini tercih eden adaylara ek puanlar verilir. Adaylar bu ek puanlar ile belirli 4 yıllık programlara yerleşme şansına sahip olabilirler.

Yerleştirme puanları genellikle ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılarak hesaplanır. Y-TYT yerleştirme puanı, Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) için hesaplanan yerleştirme puanını ifade eder. Yerleştirmeye esas puan (YP) ise belirli bir formül ile hesaplanır ve tercih sürecinde etkili olur.

Özetle, YKS yerleştirme sürecinde yerleştirme puanları, başarı sıraları ve ek puanlar gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak adayların tercihleri değerlendirilir ve yerleştirme işlemi gerçekleştirilir.
 
Geri
Üst