AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yiyip nasil yazilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yiyip nasıl yazılır?​

Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.

Hangi kelimelerde ünlü düşmesi olmaz?​

Hangi kelimelerde ünlü düşmesi olmaz?
NOT: İkilemelerde ve özel adlarda ünlü düşmesi olmaz. 2- “-la, -le” ve “-ar, -er” ekleri eklendikleri bazı sözcüklerde sözcüğün sonundaki ünlü harfi düşürür. 3-Ünlü düşmesi bazen de iki sözcüğün birleşimi sırasında gerçekleşir.

Büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeler Türkçe midir?​

Büyük ünlü uyumuna aykırı olan Türkçe kelimeler de vardır: anne, dahi, elma, hangi, hani, inanmak, kardeş, şişman vb. Alıntı kelimelerde büyük ünlü uyumu aranmaz: ahenk, badem, ceylan, çiroz, dükkân, fidan, gazete, hamsi, kestane, limon, model, nişasta, otomatik, pehlivan, selam, tiyatro, viraj, ziyaret vb.

Diyip nasıl yazılır?​

Diyip nasıl yazılır?
“Deyip mi?” yoksa “Diyip mi?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Diyip şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Deyip şeklinde olmalıdır.
Gönlümde ünlü düşmesi var mı?​
Buna orta hece düşmesi de denir: Örnekler: ağız→ağzı, burun→burnu, koyun(bağır, döş)→koynuna, alın→alnı, oğul→oğlu, gönül→gönlüm, beniz,→benzi, ömür→ömrüm, cürüm→cürmü, hüküm→hükmü, fikir→fikri…

Avuç kelimesi ünlü düşmesi olur mu?​

Avuç kelimesi ünlü düşmesi olur mu?
Aynı yapıdaki avuç sözcüğünün ikinci hece ünlüsü /u/ çekimde düştüğü halde bu sözcüğün ikinci hecesindeki /u/ ünlüsü düşmez, kendisini korur: havuc-u. Bunun nedeni de bu sözcüğün ikinci hece ünlüsünün aslında uzun olmasıdır: havuç < havi:ç.

Anne neden büyük ünlü uyumuyor?​

– Birleşik kelimelerde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz. – Ana, kardaş ve alma gibi kelimeler Türkçe kökenlidir. Fakat zamanlar dilimize anne, kardeş ve elma kelimeleri olarak girmişlerdir. Bu durumda büyük ünlü uyumuna aykırı hale gelir.

Sanırsın mı sanarsın mı?​

Sanırsın mı sanarsın mı?
dogrusu “sanırsın” olandır.

Deyme mi değmez mi?​

TDK’ya göre doğru yazımı hakkında tüm detayları derledik. Değmek kelimesinin doğru yazılış şekli anlam bakımından önemlidir. Değmek sözcüğü pek çok kişi tarafından “deymek” şeklinde yazılabiliyor. Doğru olarak TDK’ya göre “değmek” şeklinde yazılmalıdır.

Yiyorum mu yiyorum mu?​

Yiyorum mu yiyorum mu?
Yiyeceksin.. Yiyecek.. Şimdiki zamanda “Yiyo” oluyor, kök.. “Yiyorum, yiyorsun, yiyor.. (Yazı dilinde yiyiyorum, yiyiyorsun, yiyiyor..) Doğru.. Yemek fiili düzensiz..
 
Yiyip kelimesinin yazımında, tek heceli olmasına rağmen söyleyişteki "i" ünlüsü yazıya da geçirilir. Örnek olarak, "yiyen", "yiyerek", "yiyecek" gibi kelimelerde bu durum görülebilir. Ancak "deyince" ve "deyip" gibi kelimelerdeki "e" ünlüsü korunur.

Ünlü düşmesi genellikle ikilemelerde ve özel adlarda olmaz. Bazı eklerin eklenmesiyle bazı sözcüklerde ünlü harf düşebilir. Ayrıca bazen iki sözcüğün birleşimi sırasında da ünlü düşmesi gerçekleşebilir.

Büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeler Türkçe'de de bulunmaktadır. Örneğin; "anne", "elma", "hangi", "kardeş", "şişman" gibi kelimeler büyük ünlü uyumuna aykırıdır. Alıntı kelimelerde ise büyük ünlü uyumu aranmaz.

"Diyip" kelimesi genellikle yanlış olarak "Diyip" şeklinde yazılmaktadır. Doğru kullanımı ise "Deyip" şeklindedir.

"Gönlümde" kelimesindeki ünlü düşmesine "orta hece düşmesi" de denir. Bazı örneklerde görmekte olduğunuz gibi, belirli kelimelerde bu tarz düşmeler meydana gelmektedir.

"Avuç" kelimesindeki ünlü düşmesi, aynı yapıdaki "avuç" kelimesinde görülmez. Örneğin; "havuç-u" şeklinde söylendiği zaman, aslında "avuç" kelimesinin uzun ünlüye sahip olduğu düşünülür.

"Anne" kelimesi büyük ünlü uyumuna uymadığı için Türkçe'de yer almaktadır. Birleşik kelimelerde büyük ünlü uyumuna kuralı aranmaz ve bu durum bazı kelimelerde farklılık gösterebilir.

"Sanırsın mı" kelimesinin doğru yazımı "sanırsın" şeklindedir.

"Değme" kelimesinin doğru yazımı TDK'ya göre "değmek" şeklindedir.

"Yiyorum mu" kelimesinde "yiyorum" şekli doğrudur.

Eğer daha fazla konuyla ilgili bilgi almak isterseniz, sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst