AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yiyecek maliyeti nasil hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yiyecek maliyeti nasıl hesaplanır?​

Bu formülü gerçek hayattan bir örnekle daha anlaşılır kılalım:
- İlk envanter: 10.000 TL.
- Ek satın alımlar = 5.000 TL.
- Son Envanter = 12.000 TL.
- Yemek Satışları = 10.000 TL.
- Yemek Maliyeti Yüzdesi = (10.000 + 5.000 – 12.000) ÷ 10.000.
- Yemek Maliyeti Yüzdesi = 3.000 ÷ 10.000.
- Yemek Maliyeti Yüzdesi = 0,30 veya 0.

Yiyecek maliyet kontrol süreci nedir?​

Menünün planlanmasından sonra “yiyecek-içecek maliyet kontrol süreci”ni oluşturan unsurların kontrolünün yapılması gerekmektedir. Bu unsurlar, satın alma, teslim alma, depolama, depodan mal verme, üretim ve satış kontrolü şeklinde sıralanmaktadır (Kozak, 1995: 115).
Içecek maliyetinin yüzde kaç seviyelerinde olması beklenmektedir?
Genellikle içecekler için maliyet yüzdesinin %20 düzeyinde olması arzulanmaktadır (Kozak, 1995:123).

Maliyet kontrol süreci nedir?​

Maliyet kontrolü, karı artırmak için işletme giderlerini belirleme ve azaltma uygulamasıdır. Bütçeleme süreci ile başlar. Bir işletme sahibi, gerçek sonuçları bütçelenen beklentilerle karşılaştırır ve eğer gerçek maliyetler planlanmış olandan yüksek ise, yönetim harekete geçer.

Restoran işletmelerinde maliyet kontrol sürecinin aşamaları nelerdir?​

Yiyecek işletmelerinde maliyet kontrol süreci satın alma kontrolü, teslim alma kontrolü, depolama kontrolü, depodan mal çıkarma kontrolü, üretim kontrolü ve satış kontrolü aşamalarından oluşmaktadır (Köroğlu, Biçici ve Keser, 2011: 44; Yılmaz, 1997: 53).
Peki, yemek maliyeti ne kadardır?
Mutfak etkinliklerinin, yönetim tarafından, büyüteç altına alınmasında en etken yolun matematiksel kontrol olduğu bilinmektedir. Bilgisayarların da yardımıyla toplam harcamalara göre, yiyecek maliyet oranı, artık, anında bilinmektedir.

Peki, bir lokanta için yemek maliyeti ne kadar?​

Bir lokanta için yukarıda görülen, basitleştirilmiş çeşitli toplam maliyetler içinde, bizi ilgilendiren sadece yiyecek maliyeti’dir. Yani, mutfak şefinin bu yiyecek maliyet oranını, doğal olarak, çok iyi izlemesi gerekir. Bu lokantada yapılan bir aylık veya bir dönemlik, bütün masrafların % 27’si yiyecek alımı için kullanılmıştır.

Bir lokanta için daha fazla yiyecek maliyeti vardır?​

Bu farklılık diğer maliyetlerin oranlarından kaynaklanmaktadır. Bir lokanta için yukarıda görülen, basitleştirilmiş çeşitli toplam maliyetler içinde, bizi ilgilendiren sadece yiyecek maliyeti’dir. Yani, mutfak şefinin bu yiyecek maliyet oranını, doğal olarak, çok iyi izlemesi gerekir.
Neredeyse, mutfak şefi, yemek maliyetini sorgular?
Bundan dolayı, yiyecek maliyet oranı, normalin biraz üzerine çıktığı zaman anında, yönetim (İdare, Yiyecek içecek müdürü veya İşletme müdürü) duruma el koyar. Yani, mutfak şefini sorgular.
 
Geri
Üst