Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yineleme ne demek ornek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.867
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yineleme ne demek ornek?​

Tekrir (Yineleme): Sözün etkisi güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme sanatıdır. Örnekler: “Ey varlığı varı var eden var ! Yok yok sana yok demek ne düşvar.”

Metinde yineleme nedir?​

Paragraf sorularında yineleme ne demek? Sözün etkisini güçlendirmek amacıyla, anlamın yoğunlaştığı sözcük ya da sözcük öbeğini art arda yinelemektedir. Diğer bir tanım ise: Anlatımın etkisini güçlendirmek için bir sözcüğü ya da sözcük grubunu art arda tekrarlamaya tekrir denir.

Tedric ne demek?​

Tedric ne demek?
Edebiyatta ise bir düşünceyi derece derece yükselten veya indiren bir düzen içinde sıralamaya tedric denir. Tedric iki türlüdür: a) Yükselen Dereceleme: Anlatımda, kavramların küçükten büyüğe, azdan çoğa doğru sıralanmasıdır.

Turkce Cinas ne demek?​

Turkce Cinas ne demek?
Cinas: Yazılışları ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcükleri bir arada kullanma sanatıdır.

Edebiyatta tekrir sanatı nedir?​

Tekrir (Yineleme), sözün etkisini güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme şeklinde yapılan söz sanatıdır.

Sessel yineleme nedir kısaca?​

Paragraf ya da cümle içerisinde, tekrar edilen ses benzerliklerine dayalı tüm yinelemeler, sessel yineleme olarak nitelendirilir. Şiirlerde yarım ve zengin kafiyelerin tamamı birer sessel yinelemedir. Bunun dışında düz yazılarda da anlatımı güçlendirmek için bu yinelemeler sıklıkla kullanılır.

Sözcükler arasında sessel yinelemeler ne demek?​

Sözcükler arasında sessel yinelemeler ne demek?
Sessel yineleme de kelimelerde bulunan seslerin yinelenmesi şeklinde olmaktadır. Burada kelimenin doğrudan yinelenmesi değil seslerin tekrar edilmesi gerekmektedir. Sessel yineleme de heceler tekrarlanarak vurgu yapılmaktadır.

İkileme yineleme sayılır mı?​

İkileme yineleme sayılır mı?
*Anlatımı etkili hale getirmek ya da anlamı pekiştirmek için yapılan kelime tekrarına “ikileme” denir. Not: İkilemeyi oluşturan sözcüklerin arasına noktalama işareti konmaz. Sözcükler ayrı yazılır.

Kelime türetme ekleri ve örnekleri?​

Karmaşık harflerden kelime oluşturma işlemi ise anagram çözme olarak isimlendirilmektedir. Türetme eklerini iyi bilmek size kelime oyunlarında avantaj sağlayacaktır. Türkçe’de sık kullanılan kelime türetme ekleri ve örnekleri :

Hangi harflerden bir kelime türetme programı var?​

Amacınız karışık harflerden kelime türetecek bir kelime türetme programı bulmak ise kelime bulma makinesi tam size göre. Kelime oyunlarında genellikle birkaç tane joker istediğiniz herhangi bir harfin yerine kullanabilmeniz için verilir. Kelime bulma makinesi ile jokerli kelimeler bulabilirsiniz.

Hangi harflerle yazılabilecek kelimeleri bulmak mümkündür?​

Hangi harflerle yazılabilecek kelimeleri bulmak mümkündür?
Belirli harflerle yazılabilecek Türkçe kelimeleri bulmak için kelime makinesini kullanabilirsiniz. Jokerli kelime bulucu ile bilmediğiniz harfler için de arama yapabilirsiniz. Yazımında ihtilaf bulunan kelimelerde kelime makinesinin kullanmanız mümkündür.

Ne Demek ki harflerden kelimeler oluşturmak gerekir?​

Ne Demek ki harflerden kelimeler oluşturmak gerekir?
Harflerden kelime oluşturma, kelime arama, her kelime için farklı sesler ve kombinasyonlar üretmek oldukça zor. Bir dili sıfırdan oluşturduğunuzu düşünün. Yüzlerce kelime bulmanız gerekecek. Hal böyle olunca kelime türetmek şart oluyor. Harflerden kelime türetme aslında çoğu zaman yanlış bir kullanım olarak karşımıza çıkıyor.
 
Yineleme, bir söz sanatı olarak kullanılan bir tekniktir. Metinde veya cümlede kullanılan bir kelime veya kelime grubunun tekrarlanarak sözün etkisini güçlendirmek amacıyla kullanılmasıdır. Örneğin, "Ey varlığı varı var eden var! Yok yok sana yok demek ne düşvar." cümlesinde "var" kelimesinin tekrarı yineleme örneğidir.

Metinde yer alan "Tedric" kavramı ise edebiyatta bir düşünceyi derece derece yükselten veya indiren bir düzen içinde sıralamaya denir. Tedric, yükselen dereceleme ve azalan dereceleme olmak üzere iki türlüdür.

"Cinas" ise yazılışları ve söylenişleri aynı, ancak anlamları farklı olan sözcükleri bir arada kullanma sanatıdır.

Sessel yineleme ise paragraf ya da cümle içerisinde tekrar edilen ses benzerliklerine dayalı olarak gerçekleşir. Bu yineleme türü, şiirlerde kafiyelerde sıkça görülür ve anlatımın güçlenmesine yardımcı olur.

İkileme, anlatımı etkili hale getirmek ve anlamı pekiştirmek amacıyla yapılan kelime tekrarlarına denir. Ikilemeyi oluşturan sözcükler arasına noktalama işareti konulmaz ve sözcükler ayrı yazılır.

Harflerden kelime türetme işlemine "anagram çözme" denir. Türetme eklerini iyi bilmek, kelime oyunlarında avantaj sağlayabilir. Türkçe'de sık kullanılan türetme eklerinden bazıları şunlardır: -lik, -ci, -lik, -ce, -leş, -siz, -sizlik, -leyin, -leyiş.

Harflerle yazılabilecek kelimeleri bulmak için kelime makinesini veya jokerli kelime bulucuyu kullanabilirsiniz. Bu araçlar, belirli harflerle yazılabilecek olan kelimeleri bulmanıza yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst