AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yilmaz Guney neden vatandasliktan cikarildi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yılmaz Güney neden vatandaşlıktan çıkarıldı?​

Hayatı boyunca emekten ve emekçiden yana oldu. Sosyalist kimliği yüzünden hapis yattı, Türkiye’den çıkmak zorunda kaldı. Özellikle Çirkin Kral dönemi sonrasında çektiği ve önemli bir sinemacı olarak kabul edilmesini sağlayan Cannes ödüllü Yol, Sürü, Umutsuzlar gibi filmleriyle tanındı.

Yılmaz Güney neden ceza aldı?​

Yeni Ufuklar ve On Üç gibi dergilere de öyküler yazan Yılmaz Güney, bir öyküsünde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle yargılanır ve 1961 yılında bir buçuk yıl hapis cezasına mahkûm olur. İki yıl sonra tekrar kaldığı yerden devam eden Yılmaz Güney, o dönemde daha çok macera filmleri çeker.

Yılmaz Güney siyasi görüşü nedir?​

Yılmaz Güney siyasi görüşü nedir?
Yılmaz Güney, devrimci çevreler arasında ‘ezilen, bağımlı ulusların sömürge olup olmadığı’ tartışması devam ederken, Kürdistan’ın bir sömürge olduğunu açıkça savundu. Onun bu görüşleri o yıllarda da ilericiydi.”

Yılmaz Güney Ahmet Kaya mezarları nerede?​

Ahmet Kaya-Yılmaz Güney mezarları: Pere-Lachaise Mezarlığı (Cimetiere du Pere-Lachaise), Paris, Fransa – Tripadvisor.

Yılmaz Güney filmleri neden yasak?​

Milletvekili Kaplan’ın sorusu üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Yılmaz Güney’in 12 Eylül’de el konulan filmlerinin “depolama ve saklama koşullarının yetersizliği” nedeniyle korunamadığını açıkladı.

Hakim Sefa Mutlu’yu kim öldürdü?​

Hakim Sefa Mutlu’yu kim öldürdü?
Türk sinemasının ‘Çirkin Kralı’ Yılmaz Güney’in, 13 Eylül 1974’de Adana’nın Yumurtalık İlçesi’nde hakim Sefa Mutlu’yu vurduğu ve yaşamında dönüm noktası olan olayı, o dönem asistanlığını yapan yönetmen Ali Özgentürk ilk kez anlattı.
Yılmaz Güney’in eğitimi nedir?​
Çocukluğundan itibaren simitçilik, çobanlık, bekçilik, ırgatlık vb. işlerde çalışan Yılmaz Güney, lise yıllarında ve sonrasında film şirketlerinde pursantaj memuru olarak çalıştı. 1956’da yazar, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydını yaptırdı. Derslere devam zorunluluğu yoktu.
Devrimci Yılmaz Güney kimdir?​
1 Nisan 1937’de bir işçi ailesinin iki çocuğundan biri olarak Adana’nın Yenice köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Adana’da tamamlayan Güney, çocukluk yıllarında pamuk işçiliğinden gazoz ve simit satıcılığına kadar çeşitli işlerde çalıştı.

Yılmaz Güney mezarı hangi ülkede?​

Yılmaz Güney mezarı hangi ülkede?
9 Eylül 1984’te Fransa’nın başkenti Paris’te hayatını kaybeden ‘Çirkin Kral’ lakaplı Yılmaz Güney’in naaşı, Paris’teki Père Lachaise Mezarlığı’nda yer alıyor.

Ahmet kayanın mezarı nerededir?​

Père Lachaise Mezarlığı, Paris, FransaAhmet Kaya / Defnedildiği yer

Sürü filmi neden yasaklandı?​

Giderek politikleşen sinemasında Yılmaz Güney, yaşadığı toprakların çarpık yanlarını filmlerine olanca çıplaklığıyla yansıtan muhalif bir sinemacıdır. Bu tavrı sebebiyle filmleri uzun yıllar yasaklanmış, gösterimleri engellenmiştir. Sürü de bu tavrın bir ürünü olarak yasaklılar listesinde uzun yıllar kalmıştır.
 
Yılmaz Güney, hayatı boyunca emekten ve emekçiden yana olan, sosyalist kimliğiyle bilinen önemli bir sinemacı ve yazardır. Türkiye'de hapis yattığı, sürgün edildiği ve filmlerinin yasaklandığı dönemler yaşamıştır. Yılmaz Güney'in politik görüşleri ve filmlerindeki eleştirel yaklaşımı nedeniyle devlet tarafından ciddi baskılara maruz kalmıştır.

Yılmaz Güney, Türkiye'de çeşitli dergilere yazdığı öykülerinde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle hapis cezası almıştır. Ayrıca 1974 yılında Adana'da bir hakimi vurarak öldürmesiyle de tanınmıştır.

Siyasi görüşleri ise devrimci ve ilerici olarak nitelendirilmektedir. Özellikle Kürdistan'ın sömürge olduğunu savunarak ezilen ulusların hakları konusundaki hassasiyetiyle bilinmektedir.

Yılmaz Güney'in eğitim hayatı ise sıradışıdır. Çeşitli işlerde çalışarak geçen gençlik yıllarının ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydolmuş ancak derslere devam etmemiştir.

Son olarak, Yılmaz Güney'in mezarı Paris'te bulunan Père Lachaise Mezarlığı'nda yer almaktadır. Güney'in politik ve sinemasal duruşu zamanında tartışmalara neden olmuş olsa da bugün hala Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olarak anılmaktadır.
 
Geri
Üst