Yillik mesai siniri asilirsa ne olur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.706
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yıllık mesai sınırı aşılırsa ne olur?​

Fazla çalışma 270 saati aşarsa ne olur ve fazla çalışma ücreti ödenir mi? Evet, fazla çalışma süresi aşılırsa işçinin fazla mesai ücretinin ödenmesi gerekir. Burada yıllık 270 saat üzeri mesai çalışmasını işçinin istememesi işverene haklı nedenle fesih hakkı vermez.

Günde en fazla kaç saat çalışabilir?​

Haftalık çalışma saatinin en fazla 45 saat olarak belirlendiği bilindiğine göre haftanın altı günü çalışılan bir iş yerinde günlük çalışma süresi de 7,5 saate denk gelmektedir. Böyle bir iş yerinde çalışan birey günde 7,5 saatten fazla çalışmamalıdır.

Yılda 270 saatten fazla mesai yapılırsa ne olur?​

Yılda 270 saatten fazla mesai yapılırsa ne olur?
Fazla mesai ile ilgili son dakika kararı. Kanuna göre, fazla çalışma yılda 270 saati aşamaz. Yargıtay, bu sınırlamadan hareketle yıllık 270 saati aşan fazla çalışma ücretinin işçiye ayrıca ödenmesini istiyor. Bu işyerinde bir saat fazla çalışma için işçiye brüt 41.66 TL ücret ödenmesi gerekir.

Bir işçi 270 saatten fazla çalışırsa ne olur?​

Yargıtay; “4857 sayılı İş Kanunu uyarınca, işçiye, kural olarak bir yılda 270 saatten daha uzun süreli fazla çalışma yaptırılamaz. Yine işçinin yasağa rağmen yılda 270 saatten fazla çalıştırılması hâlinde de fazla çalışma ücretinin tamamının işçiye ödenmesi gerekir.

Genel sebeplerle fazla çalışma için kimden izin almak gerekir?​

Fazla Çalışmanın karşılığı ücret olarak değil, serbest zaman izni olarak kullanılması işçinin yazılı talebiyle olur. İşveren işçinin talebine tabi kalarak bu izni vermekle yükümlüdür.

Bir işçi fazla çalışma yaptığında isterse fazla çalıştığı her saat karşılığında ne kadarlık bir sureyi serbest zaman olarak kullanabilir?​

Bir işçi fazla çalışma yaptığında isterse fazla çalıştığı her saat karşılığında ne kadarlık bir sureyi serbest zaman olarak kullanabilir?
Serbest Zaman Madde 6 —Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest …
Günde kaç saat işte çalışılmalı?​
4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. madde hükmü uyarınca günlük çalışma saati 11 saati aşamayacağından, 68. maddenin belirlediği 7,5 saati aşan çalışmalar yönünden en az bir saatlik ara dinlenme süresinin, günlük en çok onbir saate kadar olan çalışmalarla ilgili olduğu kabul edilmelidir.
Günde en fazla kaç saat mesai yapılır?​
4857 sayılı İş Kanunu bir işçinin günde en fazla 11 saat çalışabileceğini öngörür. Bu durumda, günlük olağan çalışma saati 7,5 olan bir işçi bir günde en fazla 3,5 saat fazla mesai yapabilir. Haftalık 45 saatlik azami süreyi doldurmamış olsa bile işçi günde 11 saatin üzerinde çalışma yapamaz.
 
Yıllık mesai sınırının aşılması durumunda işçinin ve işverenin haklarıyla ilgili detaylı bilgi verilmiş. Yargıtay'ın 270 saati aşan fazla mesai için işçiye ayrıca ücret ödenmesi gerektiğini vurgulamışsınız. Bu durumda yıl içinde 270 saatten fazla mesai yapılması durumunda işçi işverene haklı nedenle fesih talebinde bulunamaz ancak fazla çalışma ücretinin işçiye ödenmesi gerektiği belirtilmiş.

Günlük çalışma süresi ile ilgili olarak da haftalık çalışma saatinin en fazla 45 saat olduğu bilgisini paylaşmışsınız. Dolayısıyla haftada altı gün çalışılan bir iş yerinde günlük çalışma süresinin 7,5 saat olduğu vurgulanmış. Bu kapsamda işçilerin günlük 7,5 saatten fazla çalışmaması gerektiği açıklanmış.

Ayrıca fazla çalışma için işçinin yazılı talebiyle serbest zaman izni kullanabileceği ve işverenin bu talebe uygun şekilde yanıt vermesi gerektiği belirtilmiş. Fazla çalışma karşılığında işçinin serbest zaman kullanabilmesi için belirli sürelerin atandığına dair Madde 6'da bilgi sağlanmış.

Son olarak, günlük çalışma saatinin 11 saati aşamayacağı ve bir işçinin bir gün içinde en fazla 3,5 saat fazla mesai yapabileceği vurgulanmış. İş Kanunu'nun belirlediği bu kurallara uyulması gerektiği aktarılmış.
 
Geri
Üst