Yildizlarin farkli renkte olmasinin nedeni nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
134.382
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yıldızların farklı renkte olmasının nedeni nedir?​

Yıldızın rengini, çekirdek bölgesindeki nükleer reaksiyonun miktarı belirler. Büyük ve sıcak yıldızlarda bu reaksiyon çok fazla olduğu için yıldız da orantılı olarak o kadar fazla ısınır ve rengi de bununla bağlantılı olarak kırmızıdan maviye doğru (sırasıyla kırmızı, sarı, beyaz, mavi) değişir.

Yıldızlar gündüz vakti ışık saçar mı?​

Gündüzleri güneş ışığının parlaklığı diğer yıldızların parlaklıklarını kapatır. Bu yüzden gündüzleri yıldızlar görülmez. Geceleri ise güneş yoktur. Karanlıkta sadece yıldız ışıkları vardır ve görünürler.
Gündüzleri neden ay’ı göremeyiz?
Ay sadece gece görülebilir diye bir şey yok. Gündüzleri de periyoduna bağlı olarak ay da tepemizde, bütün yıldızlar da. Ama güneşin atmosferimizde yansıyan ışınları onları görmemize mani oluyor. Atmosferimiz olmasaydı gökyüzü gündüzleri de karanlık olacak, güneşle birlikte yıldızları da görebilecektik.

Renk değiştiren yıldız nedir?​

Yıldızın ışığının Dünya’ya ulaştığı sırada atmosferdeki gazlar mercek görevi görürler. Sürekli olarak yer değiştiren bu gazlar, ışığın bir bölümünün kırılarak kaybolmasına neden olurlar. Bu da yıldızın bize ulaşan ışığında farklılıklar yaratır ve renklerin değiştiğini görürüz. Yolcu uçağı kalkış sırasında alev aldı!

Yıldızların rengi neye göre değişir?​

Genel olarak yıldızların rengi sıcaklıklarına bağlı olarak değişir. En soğuk yıldızlar kırmızı, en sıcak yıldızlarsa mavi renklidir. Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır.
Ay Neden her zaman görünmez?
Çünkü güneş, ayın bize görünmeyen kısmını aydınlatır. Ayrıca bu evrede ayın uzanım açısı sıfır olduğu için güneşle birlikte hareket eder. Yani güneşle doğar, güneşle batar. Gün geçtikçe uzanım açısı artacağından ay, güneşe göre daha geride kalacak ve yavaş yavaş görülmeye başlayacaktır.
 
Geri
Üst