AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yildirim olayina karsi elektrik tesislerini ve binalari nasil koruruz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yıldırım olayına karşı elektrik tesislerini ve binaları nasıl koruruz?​

3) Yıldırım topraklaması, alçak gerilim tesislerinde hava hattına ait koruma iletkeni, transformatör istasyonlarının ve bağlama tesislerinin topraklama tesisleri ile bağlanırlar. Ayrıca bina yıldırımlık tesislerinin koruma işletme topraklamaları ile bağlanmasına müsaade edilir.

Yıldırım düşmesinden nasıl korunulur?​

Yıldırım düşmemesi için önlem olarak, işletme topraklaması ve koruma topraklaması yapılmalıdır. Alıcılara zarar vermemek için yapılan bu topraklamaya “yıldırım topraklaması” denir. Hava hatlarının koruma iletkenleri iletken ile topraklanır. Demir veya beton direkler de özel bir topraklayıcı üzerinden topraklanır.

Yıldırım savar nasıl çalışır?​

Yıldırım savar nasıl çalışır?
Sivri uçlu metal bir çubuk, iletken tel ve metal levhadan bir araya gelen yıldırımsavar, iletken levhanın toprağa gömülmesi ile çalışır. Sivri uçlu olan metal çubuk binanın üzerine monte edilir. Metal çubuk ise, metal levha ile iletken tele gergi teli ile bağlanır.

Yıldırım topraklaması nasıl yapılır?​

Yıldırım düşmelerine karşı yapılan bu sistemde en yüksek noktadan toprağa kadar kesinti olmayan bir iletken ile yapılmaktadır. Bina yapısına göre birden fazla paratoner bağlantısı yapılabilir ve birden fazla yerden, binanın dışından olmak şartıyla topraklama kabloları çekilir.

Yıldırım düşmesine karşı uçaklar ve binalar nasıl korunur?​

Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır. Ayrıca uçak gövdesindeki boya da antistatik özellikli olur. Bu da elektriğin uçak içine geçmesini önler.

Topraklama yıldırımdan korur mu?​

Topraklama yıldırımdan korur mu?
Yıldırım topraklaması da bir bakımdan koruma topraklamasıdır ve bunun için iki topraklama birbirine bağlanır. Yıldırım topraklamasının asıl amacı her elektrik tesisine düşen yıldırımın sebep olduğu aşırı gerilimi, işletme araçlarına zarar vermeden toprağa iletmektir.
Paratoner kurulumu nasıl yapılır?​
Paratoner tesisatını yaparken yönetmeliklere uygun olması çok önemlidir. Paratoner Tesisatının Kurulumu : Paratonerin monte edileceği yapının çatısına 6 metre uzunluğunda bir paratoner direği dikilir ve bu direğin uç noktasına aktif paratoner başlığı monte edilir.
Uçağa yıldırım çarpar mı?​
Uçuş esnasında uçaklara yıldırım çarpabilir. Yapılan araştırmalara göre her yolcu uçağına yılda ortalama 1 kez yıldırım çarpmaktadır. Uçak, havada yıldırım çarpmasına maruz kalırsa güçlü bir ses eşliğinde parlak ışık ortaya çıkar ve sarsıntılar olabilir.
 
Yıldırım olayına karşı elektrik tesislerini ve binaları korumak oldukça önemlidir. Bu konuda alınacak bazı önlemler şunlardır:

1. **Yıldırım Topraklaması:** Alçak gerilim tesislerinde hava hattına ait koruma iletkenleri, transformatör istasyonlarının ve bağlama tesislerinin topraklama tesisleri ile bağlanmalıdır. Bina yıldırımlık tesislerinin koruma işletme topraklamaları ile bağlanması da gereklidir.

2. **Yıldırım Düşmesinden Korunma:** İşletme topraklaması ve koruma topraklaması yapılmalıdır. Hava hatlarının koruma iletkenleri iletken ile topraklanmalı, demir veya beton direkler özel bir topraklayıcı üzerinden topraklanmalıdır.

3. **Yıldırım Savarların Kullanımı:** Sivri uçlu metal bir çubuk, iletken tel ve metal levhadan oluşan yıldırım savarlar sayesinde yıldırımın binalara zarar vermesi engellenebilir. Metal çubuk binanın üzerine monte edilerek çalışır.

4. **Topraklama Sistemleri:** Yıldırım düşmelerine karşı yapılan topraklama sistemleri, en yüksek noktadan toprağa kadar kesintisiz bir iletken ile oluşturulmalıdır. Uygun paratoner bağlantıları ve topraklama kabloları çekilmelidir.

5. **Uçakların Korunması:** Uçaklar Faraday kafesi prensibine uygun olarak tasarlanır. Yani uçağa yıldırım düşmesi durumunda zararın minimum seviyede olması sağlanır.

6. **Paratoner Kurulumu:** Paratoner tesisatının yapımı, yönetmeliklere uygun olarak yapılmalıdır. Paratoner direği çatıya monte edilir ve aktif paratoner başlığı uca takılır.

7. **Uçaklara Yıldırım Çarpması:** Uçuş esnasında uçaklara yıldırım çarpması olası bir durumdur. Uçaklar, yüksek voltajı dışarı atacak şekilde tasarlanır ve yolculara zarar vermeden bu durumu yönetecek şekilde inşa edilir.

Yıldırım olaylarına karşı alınacak bu önlemler, mülklerin ve insanların güvenliğini sağlamak adına oldukça önemlidir. Bu nedenle elektrik tesislerinde ve binalarda bu önlemlerin düzenli bir şekilde uygulanması büyük bir gerekliliktir.
 
Geri
Üst