Yildirim mesafesi nasil olculur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yıldırım mesafesi nasıl ölçülür?​

Mesafe hesabı Öncelikle şimşek çakması ile gök gürültüsünün işitilmesi arasındaki zaman farkı ölçülür. Bunun için bir kronometre kullanılabilir. Her bir saniye 340 metre ile çarpılır. Örneğin gök gürültüsü şimşekten 7 saniye sonra işitilmişse, şimşek 7 s x 340 m/s = 2380 metre (2,38 km) uzakta gerçekleşmiştir.

Yankı nasıl hesaplanır?​

Ses ile uzaklık ölçen araç yankı olayından yararlanır. Sesin sürati havada yaklaşık 340 m/s’dir. Araç yaydığı sesin çıkdığı an ile sesin engelden yansıyıp tekrar kendisine geldiği an arasındaki süreyi ölçer. Araç böylece engelin kendisinden ne kadar uzakta olduğunu ölçtüğü süreden yararlanarak bulur.

Ses nasıl hesaplanır?​

Ses nasıl hesaplanır?
– Ses şiddeti Watt/m2 olarak ifade edilir. – Ses gücü Watt cinsinden ifade edilir. Ses gücünü hesaplamak için ses şiddeti değeri ölçümün kapsadığı alanla (m2 olarak) çarpılır.

Yıldırımın bizden ne kadar uzağa düştüğünü Hesaplama?​

Şimşek çaktığı veya ışık göründüğü anda saatimizin kronometresini başlatıp, gök gürültüsü sesini duyduğumuz anda kronometreyi durdurup, kronometremizdeki saniyeyi 340 metre ile çarparsak gök gürültüsünün veya şimşeğin oluştuğu yerin bulunduğumuz yere olan uzaklığını yaklaşık olarak hesaplamış oluruz.

Şimşek hızı kaç km?​

Şimşek saniyede 90 bin mil (144 bin 810 kilometre) yani yaklaşık yarı ışık hızıyla hareket ediyor ve bu nedenle bir şimşeği başlangıcından sonuna kadar izlemek zor.

Yankı oluşması için kaç metre gerekir?​

Yankı oluşması için kaç metre gerekir?
Ses dalgalarının 17 metreden daha uzak bir yüzeye çarpıp yansıyarak tekrar duyulmasına yankı denir.

Yankı olması için neden 17 metre gerekir?​

Hava ortamında yankılanma olması için ses kaynağı ile sesin çarptığı yüzey arasındaki uzaklık en az 17 metre olmalıdır. Kulağımız, sesin çarptığı engel ile kaynak arasındaki mesafe 17 metreden az ise, yankıyı ayırt edemez. Bunun nedeni, kaynaktan çıkan ses ile engele çarpıp dönen sesin aynı anda kulağa ulaşmasıdır.

Ses nedir nasıl ölçülür?​

Sesin şiddeti desibel (dB) cinsinden ölçülür. “0″ desibel insan kulağının işitebileceği en düşük ses olarak kabul edilir. “180″ dB ise roketin fırlatılış anında çıkardığı ses olarak ölçülür. Desibeller logaritmik olarak artar ve azalır.

Gök gürültüsünde ne yapılmalı?​

Gök gürültüsünde ne yapılmalı?
Gök gürlediği zaman güvenli bir binanın içine girin Elektrikli aletler ve tellerden uzak durun. Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın; ya da bir fırtına boyunca diğer su dağıtım sistemini kullanmayın. Gök gürlediği zaman, güvenli bir binanın içine gitmeyi unutmayın.

Gök gürültüsünde ne okunur?​

İbn Ömer (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) gök gürleyip, şimşek çakınca şu duâyı okurdu: Allâhümme lâ-taktülnâ bi-gadabike velâ-tühlikünâ bi-azâbike ve’âfinâ kable zâlik.

Şimşek çakması ne kadar sürer?​

Bir şimşek çakması, ortalama dört çakma serisinden oluşmaktadır. Her şimşek çakmasının boyut ve süresi değişiktir, ancak tipik olarak ortalama 30 mikrosaniyedir.

Yankı olması için en az kaç metre olmalıdır?​

Yankı olması için en az kaç metre olmalıdır?
 
Yankı olması için ses dalgalarının en az 17 metreden uzak bir yüzeye çarpıp yansıyarak tekrar duyulması gerekir. Yankı etkisinin oluşabilmesi için kaynağın ses dalgalarının yansıdığı bir engelin yaklaşık 17 metreden daha uzak olması önemlidir. Bu uzaklığın altında yankı etkisi net bir şekilde algılanamaz çünkü ses dalgaları hızlı bir şekilde geri döner ve kulağa aynı anda ulaşır. Bu durumda, yankıyı ayırt etmek zorlaşır ve net bir şekilde duyulamaz. Bu nedenle yankı etkisinin belirgin bir şekilde hissedilebilmesi için en az 17 metrelik bir mesafe gereklidir.
 
Geri
Üst