AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yilda kac gun mazeret izni var?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yılda kaç gün mazeret izni var?​

İşçinin çocuğunun, eşinin, annesinin, babasının ya da kardeşinin vefat etmesi durumunda kullanabileceği mazeret izni 3 gün, İşçinin evlat edinmesi durumunda kullanabileceği mazeret izni süresi 3 gün, İşçinin eşinin doğum yapması durumunda ise kullanabileceği mazeret izin süresi de 5 gün olarak belirlenmiştir.

657 mazeret izni kaç gün?​

MAZERET İZNİ (Diğer Durumlar) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesinin (C) fıkrası. 1-Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir.
Memurlara bu izin 10 güne kadar verilebileceği gibi memurun talebi ve işverenin onayı doğrultusunda bir 10 gün daha izin verilebilmektedir; ancak bu ikinci 10 günlük izin süresi işçinin yıllık izninden düşürülmektedir.

Yıllık izin kaç gün hesaplama?​

Yıllık izin kaç gün hesaplama?
İşçi yıllık izin süresi genel olarak çalıştığı seneye göre şekillenir. 1-5 yıla kadar çalışmış olan işçi 14 gün kadar yıllık izin hakkına sahiptir. 5-15 yıla kadar çalışmış olan bir işçi ise 20 gün senelik izin hakkı bulunmaktadır. 15 yıl ve fazlası ise 26 gün senelik izin hakkına sahip olacaktır.

6 aydan sonra yıllık izin kullanımı olur mu?​

Yani tamamiyle iş veren ve çalışan arasında belirlenebilen bir durum olmakla birlikte 6 aylık çalışan birinin yıllık iznini kanunen kullanma gibi bir hakkı yoktur.

657 yol izni kaç gün?​

Bu tebliğde; “Yasanın 102’nci maddesinde, zorunlu durumlarda memurlara yıllık izinler ine ek olarak gidiş ve dönüş için en çok dört gün izin verilebileceği öngörülmüştür.

14 günlük yıllık izin nasıl hesaplanır?​

14 günlük yıllık izin nasıl hesaplanır?
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
- Bir yıldan beş yıla kadar (5 yıl dahil) olanlara 14 günden,
- 5 yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
- 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/5 md.)

5 yıl çalışan kaç gün izin kullanır?​

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden az olamaz. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/5 md.)

Bir yıl dolmadan yıllık izin kullanabilir mi?​

SABAH’ta yer alan habere göre, Yıllık izne hak kazanmak için tam bir yıl çalışılması gerekiyor. İş Kanunu’na göre yıllık izin süresi 50 ve üstü, 18 yaş ve altına 20 günden daha az olamaz. İzin süreleri paraya çevrilip çalışana teklif edilemediği gibi çalışan da böyle bir talepte bulunamaz.

21 gün izin hakkı ne zaman alınır?​

21 gün izin hakkı ne zaman alınır?
İş kanuna göre aynı iş yerinde çalışan kişilerin izin süresi şu şekildedir. 1 ile 5 yıl arası çalışanların 14 gün, 5 ile 15 yıl arası çalışanların ise, 20 gün, 15 yıldan uzun çalışanların ise, 26 gün yıllık izin hakkı vardır.

Memur 5 gün izin alabilir mi?​

Devlet Personel Başkanlığı verdiği bu görüşle, 5 günlük izin talebinin Pazartesi-Cuma arasını kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtmiş bulunmaktadır. Yazıda 5 günlük izne Cumartesi ve Pazarı da dahil eden kamu kurumlarının bu şekilde bir yetkilerinin bulunmadığı ifade edilmiştir.

Yol izni için kaç km?​

Kanuni izinlerde yol izni bir defa olacak şekilde verilmektedir. Erbaş/erin bulunduğu şehirden, gideceği şehre göre yapılacak mesafe hesabı dikkate alınarak ; 800 km,ye kadar olan mesafelerde bir gün, 801 ve daha yukarısı mesafelerde iki gün verilir.

Özel sektörde mazeret izni kaç gün?​

Özel sektörde mazeret izni kaç gün?

Özel sektör mazeret izni nedir?​

İş kanunu çerçevesinde işçiye, yaşanabilecek olağanüstü durumlar sebebiyle ya da işçinin özel hayatında oluşan durumlar nedeniyle yıllık izinden farklı olarak kullandırılan ücretli izinler “Mazeret İzni” olarak tanımlanır. Bu izinlerin bir kısmı 4857 sayılı İş Kanunu tarafından işçilere verilmiş bir haktır.

14 günlük yıllık izin ücreti ne kadar?​

Yıllık İzin Ücreti Hesaplaması Örneğin İş kanununa göre bir iş yerinde 18 ay boyunca çalışan bir işçinin kıdemi 2 yılı doldurmadığı için 1 yıl olarak kabul edilecektir. Bu nedenle işçinin izin süresi 14 gün olarak belirlenir. Günlük temel ücreti 100 TL olan işçiye 14*100=1.400 TL yıllık izin ücreti ödenmesi gerekir.
 
Yılda kaç gün mazeret izni verildiği konusunda detaylı bilgiler verilmiş. İşçinin çocuğunun, eşinin, annesinin, babasının ya da kardeşinin vefatı durumunda 3 gün, işçinin evlat edinmesi durumunda 3 gün, işçinin eşinin doğum yapması durumunda ise 5 gün mazeret izni kullanabileceği belirtilmiş.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda mazeret izniyle ilgili detaylar da verilmiş. Memurlara, babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde toplamda veya bölüm bölüm en fazla 10 gün izin verilebileceği ifade edilmiştir. Zaruret hâlinde bu süre 10 gün daha uzatılabilir. Ancak, ikinci 10 günlük izin süresi işçinin yıllık izninden düşürülmektedir.

Yıllık izin gün sayılarını belirleme konusunda da bilgiler verilmiş. Çalışılan seneye göre işçilere yıllık izin hakkı tanınıyor. 1-5 yıla kadar çalışmış olan işçilere 14 gün, 5-15 yıla kadar çalışmış olan işçilere 20 gün, 15 yıl ve fazlası olanlara ise 26 gün yıllık izin hakkı veriliyor.

Yıllık iznin kullanımı ve hak edilmesi üzerine detaylar da paylaşılmış. Tam bir yıl çalışıldıktan sonra yıllık izne hak kazanılabileceği ifade edilmiş ve izin süreleri belirli kriterlere göre sınırlanmıştır.

Ayrıca, yol izni ve özel sektörde mazeret izni konularıyla ilgili bilgiler de paylaşılmış. Özel sektörde mazeret izninin iş kanunu çerçevesinde işçilere, yaşanabilecek olağanüstü durumlarda ya da işçinin özel hayatında oluşan durumlar nedeniyle yıllık izinden farklı olarak kullandırılan ücretli izinler olduğu belirtilmiş.

Toplamda yıllık izin gün sayılarını, mazeret izni hesaplama yöntemlerini ve diğer izinlerle ilgili detayları içeren geniş kapsamlı bilgiler paylaşılmış.
 
Geri
Üst