YGB hastaligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
227.729
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

YGB hastalığı nedir?​

Yaygın gelişimsel bozukluklar (YGB); erken çocuklukta sosyal beceri, dil gelişimi ve davranış alanında uygun gelişmeme veya kaybın olduğu bir grup psikiyatrik bozukluktur. Genel olarak bu bozukluklar gelişimin birçok alanını etkilerler ve kalıcı işlev bozukluklarına yol açarlar. Bu grupta beş bozukluk tanımlanmıştır.

Yaygın Gelişimsel Bozukluk nasıl anlaşılır?​

Belirtileri
Kızım Kekeliyor ne yapmalıyım?
ÇOCUĞU KEKELEYEN EBEVEYNLERE ÖNERİLER
- Hızınızı azaltın. Çocuğunuzla yavaş, sakin ve telaşsız bir şekilde sık sık duraklayarak konuşun.
- Konuşmasına müdahale etmeyin.
- Tam dinleyin.
- Çok soru sormayın.
- Sırayla konuşun.
- Güvenini arttırın.
- Özel vakit ayırın.
- Normal kuralları uygulayın.
YGB tanısı nedir?
Yaygın gelişimsel bozukluk (YGB), birden fazla bozukluğu içeren genel bir tanı grubu olup erken çocukluk döneminde başlayan, sosyal etkileşim, dil gelişimi ve davranış alanında yetersizliklere sahip olma durumudur. Davranış problemleri, yineleyici, sınırlı ilgi ve davranışları kapsamaktadır.

Yaygın gelişimsel bozukluk neden olur?​

Otizm ve diğer tüm yaygın gelişimsel bozuklukların neden olduğu henüz tam bilinmemektedir. En çok üzerinde çalışma yapılan YGB otizmdir. Bu çalışmalar, genetik yatkınlığın otizmin gelişmesindeki en önemli faktör olduğunu, çevresel faktörlerin ancak tetikleyici olabileceğini ortaya koymuştur.

Yaygın gelişimsel bozukluk otizm mi?​

Yaygın Gelişimsel Bozukluk- Hiçbir Sınıflamaya Girmeyen Heller hastalığı olarak da bilinir. Otizmden daha az rastlanan bir bozukluktur. Otizmden en önemli farkı; dil,sosyal etkileşim ve diğer alanlarda normal geçen en az 2-3 yıllık bir sürenin olmasıdır.
Otizm yaygın gelişimsel bozukluk mu?
Bunlar; Otizm, Rett Sendromu, Çocukluğun Dezintegratif Bozukluğu, Asperger Sendromu ve Başka Türlü Adlandırılamayan Yaygın Gelişimsel Bozukluktur.
Kekemelik icin hangi bolume gidilmeli?
Kekemelik ile ilgili hangi doktora gidilmeli sorusunun yanıtı, öncelikle bir çocuk hastalıkları uzmanının görmesi ve onun uygun görmesi durumunda çocuk psikoloğu ve gerekirse çocuk psikiyatri kliniğine gitmesi uygun olacaktır.

Kekemelik kaç yaşında tedavi edilir?​

Genellikle çocuklukta başlar. 3,5 yaşından önce. Erken dönem kekemeliğin zaman içerisinde çocuk tarafından kendiliğinden kontrol altına alınabildiği gözlenmiş ve bu tip konuşma sorunu olan çocuklardan %75’inin 5-6 yaş civarında kekemelikten kurtuldukları ortaya konmuştur.
 
Geri
Üst