AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yetkisiz temsilcinin yaptigi islemler nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yetkisiz temsilcinin yaptığı işlemler nelerdir?​

Yetkisiz Temsil Yetkisiz temsilcinin kendisiyle işlem yaptığı diğer taraf, temsil olunandan, uygun bir süre içinde bu hukuki işlemi onayıp onamayacağını bildirmesini isteyebilir. Bu süre içinde işlemin onanmaması durumunda, diğer taraf bu işlemle bağlı olmaktan kurtulur.

Yetkisiz temsilcinin imzaladığı işbu sözleşmenin hukuki sonucu nedir?​

Yetkisiz doğrudan temsil işleminin onanması, temsilcinin sorumluluğunu kural olarak kaldırır14. Yetkisiz işlemin açık veya örtülü olarak onanmaması halinde ise işlem geçersiz hale gelir. Bu durumda üçüncü kişi sözleşme ile bağlı olmaktan kurtulurken, yetkisiz hareket eden temsilcinin sorumluluğu oluşur.

Temsil yetkisi şekle tabi midir?​

Temsil yetkisi şekle tabi midir?
Temsil yetkisi, temsil olunanın irade açıklamasıyla verilir. Temsilcinin yapacağı hukuki işlem bir şekle tabi olsa bile, buna ilişkin temsil yetkisinin şekilsizce verilebileceği doktrinde hemen hemen bütün yazarlar tarafından kabul edilmektedir.

Temsil yetkisi nasıl verilir?​

Temsil yetkisi, bizim hukukumuzda, temsil olunanın temsilciye varması gerekli irade beyanına dayanan tek taraflı bir hukuksal işlem ile verilir. Yetki verme (yetkilen dirme) bir sözleşme olmadığı için bunun temsilci tarafından kabülüne gerek yoktur8 .

Yetkisiz temsil şirketi bağlar mı?​

Yetkisiz temsili 6098 sayılı TBK madde 46 ve 47’de onama veya onamama şeklinde ikiye ayırmıştır. MADDE 46- Bir kimse yetkisi olmadığı hâlde temsilci olarak bir hukuki işlem yaparsa, bu işlem ancak onadığı takdirde temsil olunanı bağlar.

Özel temsil yetkisi gerektiren işlemler nelerdir?​

Özel temsil yetkisi gerektiren işlemler nelerdir?
Vekile Verilecek Vekaletnamede Özel Yetki Gereken Haller
- Sulh olamaz,
- Hakimi reddedemez,
- Davanın tamamını ıslah edemez,
- Yemin teklif edemez,
- Yemini kabul, iade ya da reddedemez,
- Başkasını tevkil edemez (vekilin bir başkasını vekil tayin etmesi)
- Haczi kaldıramaz,
- Müvekkilinin iflasını isteyemez,
 
Yetkisiz temsilcinin yaptığı işlemler hakkında detaylı bilgi vermek isterim:

1. Yetkisiz temsilcinin yaptığı işlem şu şekilde gerçekleşir: Yetkisiz temsilcinin kendisiyle işlem yaptığı diğer taraf, temsil olunandan, uygun bir süre içinde bu hukuki işlemi onayıp onamayacağını bildirmesini isteyebilir. Bu süre içinde işlemin onanmaması durumunda, diğer taraf bu işlemle bağlı olmaktan kurtulur.

2. Yetkisiz temsilcinin imzaladığı işbu sözleşmenin hukuki sonucu şu şekildedir: Yetkisiz doğrudan temsil işleminin onanması, temsilcinin sorumluluğunu kural olarak kaldırır. Ancak, yetkisiz işlemin açık veya örtülü olarak onanmaması durumunda işlem geçersiz hale gelir. Bu durumda üçüncü kişi sözleşme ile bağlı olmaktan kurtulurken, yetkisiz hareket eden temsilcinin sorumluluğu ortaya çıkar.

3. Temsil yetkisi şekle tabi değildir. Temsil yetkisi, temsil olunanın irade açıklamasıyla verilir. Bir hukuki işlem şekil şartına bağlı olsa bile, buna ilişkin temsil yetkisinin şekilsizce verilebileceği genel olarak kabul edilir.

4. Temsil yetkisi, temsil olunanın temsilciye varması gereken irade beyanına dayanan tek taraflı bir hukuksal işlem ile verilir. Hukuksal bir sözleşme olmadığı için yetki verme (yetkilendirme) temsilci tarafından kabul edilmek zorunda değildir.

5. Yetkisiz temsilin hukuki sonucu 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'na göre belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi yetkisi olmadığı halde temsilci olarak bir hukuki işlem yaparsa, bu işlem ancak onaylandığı takdirde temsil olunanı bağlar.

Özel temsil yetkisi gerektiren işlemler ise vekaletnamede belirtilen durumlardır. Bu durumlar genellikle belirli yetkilerin özel olarak verilmesini gerektirir ve vekilin belirli konularda hareket etmesine sınırlamalar getirir. Özel temsil yetkisi gerektiren işlemler arasında sulh olamaz, hakimi reddedemez, yemin teklif edemez gibi durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar vekaletnamede özel olarak belirtilmelidir.
 
Geri
Üst