Yetkili mahkeme neresidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yetkili mahkeme neresidir?​

(1) Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. (2) Yerleşim yeri, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre belirlenir.
Bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yere ne ad verilir?
a) İradi İkametgâh: Sürekli kalma niyetiyle oturulan yer ikametgâh olarak kabul edilir. Sürekli kalma niyeti olmaksızın oturulan yere ise konut denir.

Görev itirazı her aşamada ileri sürülebilir mi?​

safhasında kendiliğinden görevli olmadığına da karar verir. (2) Görev itirazı dâvanın her safhasında ileri sürülebilir. (3) Bir dâva, asliye mahkemesinde hükme bağlandıktan sonra, dâvanın sulh mahkemesinin görevi içinde olduğu ileri sürü- lerek üst mahkemede itirazda bulunulamaz.
Ortak Yetkili mahkeme ne demek?
“Bir haksız fiil birden fazla kişi tarafından işlenmiş ise bu kişilere karşı (birlikte) açılacak tazminat davası, ortak yetkili mahkeme olan haksız fiilin işlen- diği yer mahkemesinde görülür. Bu halde, davalıların hepsine karşı davalılardan birinin yerleşim yerindeki mahkemede dava açılamaz.
3. Kanuni İkametgâh: Kanuni ikametgâh, bazı şahıslar hakkında bizzat kanunun tayin ettiği ikametgâhtır. “Koca ikametgâhı karının, ana babanın ikametgâhı velayetleri altındaki çocuğun ve mahkemenin(sulh mahkemesi) bulunduğu yer vesayet altındaki kimsenin ikametgâhı addolunur.
Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir Hangi hukuk kuralıdır?
TMK Madde 19- Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamaz. Bu kural ticarî ve sınaî kuruluşlar hakkında uygulanmaz. AÇIKLAMA VE YORUM TMK. m. 19 f. I hükmüne göre yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir.

Görev itirazı hangi aşamada yapılır?​

Görev Kuralları Mahkeme, davanın her aşamasında göreve ilişkin incelemeyi kendiliğinden yapar. Taraflar da yargılamanın her aşamasında görev itirazında bulunabilirler.
Taraflar görevli mahkemeyi değiştirebilir mi?
Görev kuralları kamu düzenine ilişkin olduğundan taraflar sözleşme ile görevli mahkemeyi değiştiremezler.11 Görev kurallarının kamu düzenine ilişkin olmasının doğal sonucu olarak idari yargıda, adli yargıda olduğu gibi, görevsizlik itirazı yapılmadan da mahkeme kendiliğinden görev konusunu inceleyerek gerektiğinde …

Yetki itirazı ne zaman incelenir?​

Yetki itirazı kesin yetkinin söz konusu olmadığı hallerde ilk itiraz olarak ileri sürülmelidir. Davalı cevap süresi içinde yetki itirazında bulunup davanın esasıyla ilgili savunma yapmamışsa mahkeme yetki itirazını öncelikle inceler ve karara bağlar.
Ilk itirazlar hangi aşamada incelenir?
İlk itirazlar, dava şartlarından sonra incelenir (HMK md. 117/2). Usul ekonomisi gözetilerek getirilen bu düzenlemenin amacı zaman kaybının önlenmesidir. Mahkeme, dava şartlarının bulunduğunu tespit etmeden ilk itirazları incelememelidir.
HMK Madde 7 Gerekçesi Ayrıca, “…davaya, ancak o yer mahkemesinde bakılır” denilerek, ortak yetkili mahkemenin yetkisi, kesin yetki hâline getirilmiştir.
 
Geri
Üst