Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yetki sozlesmesi nedir sartlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yetki sözleşmesi nedir şartları nelerdir?​

Tacir veya kamu tüzel kişisi olmak koşuluyla, tarafların belli bir dava (uyuşmazlık) için kanunen yetkili olmayan, aslında yetkisiz bir mahkemeyi yetkili kılmak için yaptıkları sözleşmeye, yetki, sözleşmesi denir. Yetki sözleşmesi, usul hukukuna ilişkin bir sözleşmedir.

Yetki sözleşmesi hangi mahkeme?​

HMK’nın 6.maddesiHMK’nın 6.maddesi gereğince bir davada genel yetkili mahkeme, davalının ikametgâhının bulunduğu yer mahkemesidir. Aynı Kanunun 10.maddesinde sözleşmeden doğan davalar için, sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinde de dava açılabilir.

Yetki sözleşmesi kimler arasında yapılır?​

Yetki sözleşmesi kimler arasında yapılır?
1. HMK yürürlüğe girdikten sonra yetki sözleşmeleri ancak tacirler veya kamu tüzel kişileri arasında yapılabilecektir. Bu durumda, taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, yapılan yetki sözleşmesi, münhasır yetki sözleşmesi şeklinde olacaktır.

Tacir sayılanlar yetki sözleşmesi yapabilir mi?​

Buna göre, tacirler veya kamu tüzel kişileri ile bu nitelikte olmayan kimseler yetki sözleşmesi yapamayacaklardır. Ayrıca bu kapsamda belirtmek gerekir ki, tacirler veya kamu tüzel kişileri dışındaki diğer kimselerin, kendi aralarında yetki sözleşmesi yapmaları da kabul edilmemiştir.

Yetki sözleşmesi yazılı mı?​

d. Yetki Sözleşmesi Yazılı Olmalıdır. Kanunkoyucu, HMK m.18′ de yetki sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması gerektiğini düzenlemiştir. Yazılılık şekli burada geçerlilik şartı olup [12], yetkiye ilişkin hükmün ayrıca kararlaştırılabileceği gibi sözleşmede yer verilmesi de mümkündür [13].

Yetki sözleşmesi nerede yapılır?​

Yetki sözleşmesi nerede yapılır?
Kural olarak mahkemelerin yetkisi kanunla düzenlenir (Anayasa m.142, HMK m.5). Buradaki amaç her hukuki uyuşmazlığı uygun olan yerdeki mahkeme önüne getirmektir. Yetki, bir davaya neredeki, hangi yerdeki görevli mahkemenin bakacağını belirler.

Sözleşmeye aykırılık hangi mahkeme?​

Yani, özel mahkemelerin görev alanına girmedikçe ve aksine düzenleme bulunmadıkça sözleşme kaynaklı borç ilişkisi uyuşmazlıklarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

HMK yetki sözleşmesini yapabilme hakkını kimlere vermiştir?​

İşbu maddeye göre, “Tacirler veya kamu tüzel kişileri, aralarında doğmuş veya doğabilecek bir uyuşmazlık hakkında, bir veya birden fazla mahkemeyi sözleşmeyle yetkili kılabilirler.

Kesin olmayan yetki ne demek?​

Kesin olmayan yetki ne demek?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında “YETKİ” Kesin Olmayan Yetki Kuralları: Kamu düzenine ilişkin olmayan, uyuşmazlığa ilişkin yetkili mahkemeyi göstermekle birlikte, yetkinin dava şartı olarak kabul edilmediği hukuk kurallarıdır.
 
Yetki sözleşmesi, tarafların belirli bir dava için kanunen yetkili olmayan bir mahkemeyi yetkili kılmak amacıyla yaptıkları bir sözleşmedir. Tacir veya kamu tüzel kişisi olmak koşuluyla yapılan bu sözleşme genellikle usul hukukuyla ilgilidir.

Yetki sözleşmesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 6. maddesine göre genel olarak davalının ikametgahının bulunduğu yer mahkemesinde yapılır. Ayrıca, 10. maddeye göre sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinde de dava açılabilir.

Yetki sözleşmesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra sadece tacirler veya kamu tüzel kişileri arasında yapılabilmektedir. Taraflar arasında aksi kararlaştırılmadıkça, yetki sözleşmesi münhasır yetki sözleşmesi olarak kabul edilir.

Yetki sözleşmesi yazılı olarak yapılmalıdır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 18. maddesi yazılı şekilde yapılmayı zorunlu kılmıştır. Ayrıca, yetkiye ilişkin hükmün ayrıca kararlaştırılabileceği gibi sözleşmede de yer verilebilir.

Yetki, hukuki uyuşmazlıkların hangi mahkemelerde görüleceğini belirler. Mahkemelerin yetkisi genellikle kanunlarla düzenlenir ve her uyuşmazlığın uygun yerdeki mahkeme önüne getirilmesi amaçlanır.

Sözleşmeye aykırılık durumunda, genellikle Asliye Hukuk Mahkemeleri yetkilidir. Özel mahkemelerin görev alanına girmedikçe ve aksine bir düzenleme olmadıkça sözleşmeden kaynaklanan borç ilişkisi uyuşmazlıklarında bu mahkemeler görevlidir.

HMK yetki sözleşmesini yapabilme hakkı genellikle tacirler veya kamu tüzel kişilerine verilmiştir. Bu kişiler arasında doğacak veya doğmuş bir uyuşmazlık hakkında bir veya birden fazla mahkemeyi yetkili kılabilirler.

Kesin olmayan yetki kuralları, Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında, uyuşmazlığa ilişkin yetkili mahkemeyi gösterse de yetkinin dava şartı olarak kabul edilmediği hukuk kurallarıdır. Bu tür durumlarda kamu düzeniyle ilgili olmayan yetkili mahkeme belirlense de yetkinin dava şartı olarak kabul edilmez.
 
Geri
Üst