AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yetki sozlesmesi kimler tarafindan yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.825
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yetki sözleşmesi kimler tarafından yapılır?​

Yetki sözleşmesi tacirler veya kamu tüzel kişileri arasında yapıldığı takdirde HMK’nın 17. maddesi uyarınca geçerlidir. Yalnızca tacirler ve kamu tüzel kişileri, aralarında doğmuş veya doğabilecek uyuşmazlık hakkında bir veya birden fazla mahkemeyi yetkili kılabilir.

Sözleşmede hangi mahkeme?​

HMK’nın 6.maddesiHMK’nın 6.maddesi gereğince bir davada genel yetkili mahkeme, davalının ikametgâhının bulunduğu yer mahkemesidir. Aynı Kanunun 10.maddesinde sözleşmeden doğan davalar için, sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinde de dava açılabilir.

Sözleşme davaları ne kadar sürer?​

Sözleşme davaları ne kadar sürer?
Sözleşmeden Kaynaklı Alacak Davası Ne Kadar Sürede Zamanaşımına Uğrar? Sözleşmeye dayalı alacak davası zamanaşımı 10 senedir. Bu süre zarfında açılacak davalar zamanaşımı nedeniyle düşmektedir.

Yetki sözleşmesi ne zaman yapılır?​

Yetki sözleşmesi, belirli bir hukuki ilişkiyle ilgili uyuşmazlıkta, belirli bir mahkemenin yetkilendirilmesi veya yetkisinin kaldırılması için taraflarca yapılan bir sözleşmedir. Yetki sözleşmesi ile taraflar bir uyuşmazlığın doğması halinde aslında yetkili olmayan mahkeme ya da mahkemeleri yetkili kılabilirler.

Yetkili icra dairesi nasıl belirlenir?​

İlamsız icra takiplerinde genel yetki kurallarına göre yetkili icra dairesi; genel olarak borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesidir. Yani kesin hüküm bulunmayan hallerde; ilamsız takipte borçlunun takip tarihindeki ikametgahının bulunduğu yer icra dairesi yetkilidir .

Sözleşmeden doğan davalar nelerdir?​

Sözleşmeden doğan davalar nelerdir?
Sözleşme sebebiyle meydana gelen alacak davaları ile alacaklı olan kişi ödenmesi gereken borcu, yasal olarak talep edebilir. Sözleşmeden doğan alacak davası davacının davalı taraftan borcu talep eder. Bunun yanı sıra alacak davalarında mahkeme borcun tespitini yapar hem de icra emri kararını verir.

Yetki sözleşmesi kimleri bağlar?​

Yetki sözleşmesi tarafların cüzi ve külli haleflerini de bağlar. Yetki sözleşmesi ile yetkili kılınan mahkeme, kendisinde açılan davaya bakmak zorundadır; davaya bakmaktan kaçınamaz.

Yetkisiz icra dairesi nedir?​

Yargıtay’ın kararlarına göre yetkisiz icra dairesinde yapılan işlemler mevcut ve geçerli sayılmaz. Yetkili olan icra dairesince yeninden ödeme emri gönderilmesi gerekir. Yetkisiz icra dairesinde yapılan itiraz geçerli bir itirazın sonuçlarını doğurmaz.

Yetkili icra dairesi ne demek?​

Yetkili icra dairesi ne demek?
İcra ve İflas Hukukunda Görev ve Yetki Kuralları İlamsız icra takiplerinde genel yetki kurallarına göre yetkili icra dairesi; genel olarak borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesidir. Yani kesin hüküm bulunmayan hallerde; ilamsız takipte borçlunun takip tarihindeki ikametgahının bulunduğu yer icra dairesi yetkilidir .
 
Yetki sözleşmesi, tacirler veya kamu tüzel kişileri arasında yapıldığında HMK'nın 17. maddesine göre geçerlidir. Bu sözleşme ile doğabilecek uyuşmazlıklarda belirlenen mahkemeler yetkili olacaktır. Genel olarak yetki sözleşmesi belirli bir hukuki ilişkiyle ilgili uyuşmazlıkta, belirli bir mahkemenin yetkilendirilmesi veya yetkisinin kaldırılması için taraflar arasında yapılan bir sözleşmedir.

Sözleşme davaları genellikle sözleşmeden doğan alacak davalarını kapsar. Bu tür davalar, genellikle alacaklı tarafından borcun ödenmesi için açılır ve mahkeme hem borcun tespitini yapar hem de icra emri kararını verir.

Yetki sözleşmesi tarafların cüzi ve külli haleflerini de bağlar. Yani tarafların doğrudan veya dolaylı olarak yetki sözleşmesine taraf olan diğer kişiler de bu sözleşmenin hükümlerine uymak zorundadır. Yetkili icra dairesi genel olarak borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesidir ve ilamsız icra takiplerinde bu dairesi yetkilidir.

Diğer taraftan, yetkisiz icra dairesinde yapılan işlemler Yargıtay'ın kararlarına göre mevcut ve geçerli sayılmaz. Bu nedenle yetkisiz icra dairesinde yapılan itirazlar geçerli sonuçlar doğurmaz ve yeniden ödeme emri gönderilmesi gerekebilir.

Üstelik, sözleşmelerden doğan davalarda zamanaşımı süresi genellikle 10 yıldır. Bu süre içinde açılmayan davalarda zamanaşımı nedeniyle dava düşebilir. Dolayısıyla, yetki sözleşmeleri ve bu sözleşmelere dayalı davalarda dikkatli olmak ve süreleri takip etmek önemlidir.
 
Geri
Üst