Yetki itirazi ne zaman karara baglanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yetki itirazı ne zaman karara bağlanır?​

Yetki itirazı kesin yetkinin söz konusu olmadığı hallerde ilk itiraz olarak ileri sürülmelidir. Davalı cevap süresi içinde yetki itirazında bulunup davanın esasıyla ilgili savunma yapmamışsa mahkeme yetki itirazını öncelikle inceler ve karara bağlar.

Yetki itirazı dava şartı mı?​

Kural olarak yetki, dava şartı olmayıp ilk itirazdır. Bu nedenle mahkeme yetkiyi kendiliğinden dikkate alamaz. Ancak kesin yetki hallerinde, davanın mutlaka kesin yetkili mahkemede açılması gerekir.
Yetki itirazı her zaman ileri sürülebilir mi?
“(1) Yetkinin kesin olduğu davalarda, mahkeme yetkili olup olmadığını, davanın sonuna kadar kendiliğinden araştırmak zorundadır; taraflar da mahkemenin yetkisiz olduğunu her zaman ileri sürebilir. (2) Yetkinin kesin olmadığı davalarda, yetki itirazının, cevap dilekçesinde ileri sürülmesi gerekir.

Özel yetki kuralı nedir?​

Özel Yetki Kuralları Kesin olmayan nitelikte özel yetki kuralları, gerek 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda gerekse sair mevzuat içerisinde yer alan, genel yetkili mahkemenin yanında uygulamada taraflar için kolaylık sağlamak gayesiyle yetkilendirilmiş mahkemeleri gösteren hukuk kurallarıdır.

Yetkisizlik ne demek?​

diğer yargı kollarında mahkemenin görev yapabileceği coğrafi bölgeyi ifade ederken anayasa yargısında mahkeme önüne getirilebilecek iş ve davaları anlatan sözcük. anayasa mahkemesi bireysel başvurularda da kişi bakımından yetkisizlik, konu bakımından yetkisizlik kararları verebilir.
Yetki itirazı hangi mahkemeye yapılır?
Yetki itirazı HMK ya da başka kanunlarla belirlenmiş olan mahkemelerin kesin olmayan yetkilerine davalı tarafın yetkili mahkemeyi göstererek ve birden fazla yetkili mahkeme varsa bunlardan hangisini seçtiğini belirterek cevap dilekçesi ile yaptığı itirazdır.

Kesin yetki dava şartı mı?​

Bilindiği üzere, kesin yetki, kamu düzeni ile ilgili olduğu gibi 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 114/1-ç maddesi uyarınca dava şartı olup, yargılamanın her aşamasında istek olmaksızın gözetilir.

Görev itirazı ne zaman değerlendirilir?​

Mahkemenin kendiliğinden gözetmesi ile birlikte taraflar da davaya bakan mahkemenin görevsiz olduğunu görev itirazında bulunarak hüküm kesinleşinceye kadar ileri sürebilirler. Mahkeme itirazı inceleyerek kabul veya red kararı verir.
Yetki itirazını kim inceler?
itirazın iptali davası yargılamasını yapan mahkeme yetki itirazını icra hukuk mahkemesi gibi inceleyerek sonuçta kendi yetkisini de belirlemiş olacaktır. ( HGK 2009 / 591 K. – HGK 2001 / 267 – 311 ).

Özel yetki halleri nelerdir?​

Davaya Vekalette Özel Yetki Gerektiren Haller

Genel yetki özel yetki nedir?​

Özel yetki kuralları genel yetkiyi ortadan kaldırmaz. Genel yetki kurallarına alternatif kurallardır. parça borcu—malın bulunduğu yerde ifa edilir. Yetkinin kesin olmadığı hallerde tacirler ve kamu tüzel kişileri kendi aralarında ortaya çıkan uyuşmazlıkları çözmek üzere yetkili mahkeme kararlaştırabilirler.
 
Geri
Üst