AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yetki devrinden kacinma nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yetki devrinden kaçınma nedir?​

Üst genellikle yetkiyi elinde tutma isteğindedir. Burada soruna “yönetici benliği´ karışmaktadır.26 Yetki devredilmesiyle üst kendisini ilgili basamakta önemsiz ve benliğini küçültücü olarak hissetmektedir. Dolayısıyla bu üstün yetki devrine gitmeme ya da kaçınmasına neden olmaktadır.

Yetki devri ilkesi ne demek?​

Yetki devri; aynı kurum içinde üst kademe yöneticinin bazı koşullarda, bazı yetkilerini kendi iradesiyle alt kademedeki yöneticiye veya yöneticilere devretmesidir. Devredilen yetkiler, yöneticinin iradesine bağlı olarak her an geri alınabilir.
Yetki devrinde uyulması gereken ilkeler üç başlık altında toplanabilir: – Yetki ve Sorumluluk Denk Olmalıdır – Komuta Birliği Sağlanmalıdır – Sorumluluk Devredilemez. Asta görev verildiği zaman, görevin gerektirdiği kadar yetki de verilmelidir.
Yetki devrinde sorumluluk kime aittir?
Bu işlem için Kanuni düzenlemeye gerek yoktur. Yetkiyi devralan bu yetkiyi devreden makam adına kullanır. İmza yetkisi devrinde devreden makamın sorumluluğu devam eder. Yapılan işlemlerden doğan cezai sorumluluk ise imza yetkisi devredilen makama aittir.
İmza devri ne demek?
Genel olarak imza devri, “yetkili makamın, yetkili olduğu işlemlerden bir kısmının imzalanması yetkisini yardımcılarına veya astlarına devretmesi” olarak tanımlanmaktadır.

Yetki devri hangi durumlarda yapılır?​

1- Yetki devri kanuna dayanmalıdır. Yetki devri, kanunların izin verdiği hallerde ve yine izin verdiği konularda, hiyerarşik yapıya uygun olmak şartıyla yapılır. 2- Yetki devrinin sınırları açıkça gösterilmelidir.

Yetki devri türleri nelerdir?​

Organizasyon yapısındaki farklı hiyararşik basamaklar ve biçimsel ilişkiler sonucu ortaya çıkan yetki türleri üç temel başlık altında toplanır. Bunlar sırasıyla; komuta yetkisi, kurmay yetki ve fonksiyonel yetkidir.
Yetki genişliği ilkesi sadece il genel idaresi başındaki valiye verilen bir yetki olarak bilinmektedir. Taşradaki örgütlerin temel görevleri, merkezden gelen emirlerin yerine getirilmesi ve merkezin görevlerinin taşrada doğru bir şekilde uygulanmasının sağlanmasıdır.
Yetki devri ve imza devri nedir?
Yetki devri soyut bir biçimde bir makama yönelirken, imza devri kişisel olarak belli bir görevliye yönelir. Bu nitelik farkının sonucu olarak da, imza devreden veya imza yetkisini devralan, görevlerinden ayrılınca imza devri sona erer.
 
Geri
Üst