AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yetki devrinde sorumluluk kalkar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.579
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yetki devrinde sorumluluk kalkar mi?​

Yetki devri, devredenin idari sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. • Bazı yetkilerini devreden yönetici bunu istediği an geri alabilir. Yetkiyi devreden hem kendine hem de yetki devri yaptığı kişiye güvenmelidir. Yönetici yetkilerini devrederken, yetersizlik ve kontrolü kaybetme duygusu yaşamamalıdır.

Yöneticiler sahip oldukları yetkileri belli koşullar altında astlarına Devretmelerine ne denir?​

Yöneticiler sahip oldukları yetkileri belli koşullar altında astlarına Devretmelerine ne denir?
Yetki devri, bir yöneticinin astlarına görevler vermesi; serbest anlaşmalara girişmek ve kaynakları kullanmak; görevlerin yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulan serbestliğin tanınması şeklinde gerçekleşebilir.

Bir kamu kurumunun karar alma ve yürütmeye ilişkin bir kısım yetkilerinin kendi hiyerarşisi içindeki alt kademelerdeki yöneticilere vermesine ne denir?​

Bir kamu kurumunun karar alma ve yürütmeye ilişkin bir kısım yetkilerinin kendi hiyerarşisi içindeki alt kademelerdeki yöneticilere vermesine ne denir?
Kamu yönetimi alanında “yetki devri”, kamu yöneticilerinin Anayasa, kanun tüzük yönetmelik ve diğer düzenleyici işlemlerden kaynaklanan yetkilerinin bir kısmını, sınırlarını yazılı olarak belirlemek kaydıyla aynı örgüt içinde alt kademelere devretmeleri olarak tanımlanabilir (Yetki devri, 2014).

Hat yetkisi ne demek?​

Dilimizde hat ya da emir-komuta yetkisi diye de adlandırılan komuta yetkisi, bir örgütte görülen en temel yetki biçimidir. Bu yetki ilişkisinin en önemli özelliği, örgütün bir kademesindeki yöneticinin bunu izleyen alt yönetim kademesi üzerinde yetkili kılınması ya da yetkiye sahip olmasıdır.

Sorumluluk devredilebilir mi?​

Sorumluluk devredilebilir mi?
– Yetki ve Sorumluluk Denk Olmalıdır – Komuta Birliği Sağlanmalıdır – Sorumluluk Devredilemez. Asta görev verildiği zaman, görevin gerektirdiği kadar yetki de verilmelidir. Bu yetki karar alma, emir verme ve astlarından işe ilişkin bazı görevleri yerine getirmeyi isteme hakkıdır.

Yetki devri süreci hangi aşamalardan oluşur?​

Yetki devri süreci hangi aşamalardan oluşur?
İhtiyacın Ortaya Çıkması • Yetki Devri Yapılacak İşlerin Belirlenmesi • Yetki Devri Yapılacak Kişinin Belirlenmesi • Yetki Devrinin Kullanılması • Yetki Devri Yapılan Kişinin İzlenmesi • Sonuçların Değerlendirilmesi Gelin şimdi sırasıyla bu aşamaları açıklayalım.

Emir komuta yetkisi nedir?​

Komuta yetkisi, hiyerarşik ya da dikey ya da yürütme yetkisi olarak da adlandırılır. Komuta yetkisi, bir yöneticinin bir işin yapılması ya da yapılmaması konusunda astlarına doğrudan emir verebilme ve karşılığında itaat bekleme hakkını ifade eder.

Kamu idaresi nedir?​

Kamu idaresi nedir?
Kamu idareleri; “yerel yönetim ilkesine karşılık olmak üzere, belli bir yerde birlikte oturan insanların, ortak ve genel ihtiyaçlarını karşılayan, çeşitli kamu hizmetlerini ve faaliyetlerini gören yerel yönetim teşkilatını kişileştiren teşkilat birimleri”dir.

Yetki genişliği ilkesi ne demek?​

Yetki genişliği ilkesi ne demek?
Merkezi idarenin (devlet idaresinin) taşra teşkilatının başında yer alan amirlerin yani valilerin merkeze danışmaksızın ve merkezden emir ve talimat beklemeksizin, merkez adına karar alabilme yetkilerine Yetki Genişliği denir.

Yetki Göçerimi ne Astlardan kaynaklanan sorunlar?​

Yetki devrinde yetki ve sorumluluk dengeli olmalıdır. Yetki devrinde hangi işin ne kadar devir edileceğinin açıklanması önemlidir. Yetki devri önünde engeller bulunmaktadır. Bu engeller yöneticiden kaynaklanan, astlardan kaynaklanan, örgüt yapısından kaynaklanan, hukuki, çevresel ve diğer faktörlerdir.

Yetki devri kişiye mi makama mı?​

Yetki devri kişiye mi makama mı?
Bu işlem için Kanuni düzenlemeye gerek yoktur. Yetkiyi devralan bu yetkiyi devreden makam adına kullanır. İmza yetkisi devrinde devreden makamın sorumluluğu devam eder. Yapılan işlemlerden doğan cezai sorumluluk ise imza yetkisi devredilen makama aittir.

Istisna ilkesi ne demek?​

Istisna ilkesi ne demek?
7. Ayrılık Gözetme Yani İstisna İlkesi: Üst yönetim basamakları yani üst basamaklarda görev yapan yöneticiler günlük ve rutin işlerden uzak tutulmalı ancak, genel politikalarla ilgili ve normal dışı durumlarda kendilerine başvurulmalıdır. Bu ilkeye ayrıklık veya istisna ilkesi denir.

Üst yönetim tarafından belli bir yetkinin alt basamaklarına devredilmesine ne ad verilir?​

Yetki devri, organizasyonda yetkilerin aşağı kademelere kaydırılmasıyla sağlanan bir organizasyon faaliyetidir. – Yetki devriyle astların daha üst seviyede görev yapmaları ve yeni sorumluluklar almaları sağlanabilir.
 
Yetki devri konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça önemli. Yetki devrinin bir yöneticinin astlarına görevleri ve yetkileri vermesi, serbestlik tanıması ve kaynakları kullanmasını içerdiğini belirttiniz. Bu süreçte güvenin ve açık iletişimin önemli olduğuna dikkat çektiniz. Aynı şekilde kamu kurumlarında yetki devrinin, Anayasa ve diğer düzenlemelerle belirlenen yetkilerin alt kademelere yazılı olarak devredilmesi şeklinde gerçekleştiğine işaret ettiniz.

Emir komuta yetkisi ya da hat yetkisi olarak adlandırılan komuta yetkisinin, önemli bir yetki biçimi olduğunu ve bu yetkinin astlara emir verebilme ve beklenen itaati alabilme yetkisini içerdiğini açıkladınız. Bu tür yetkilerin, bir örgüt içindeki yönetici ile altındaki kademe arasında temel bir ilişkiyi ifade ettiğini belirttiniz.

Sorumluluk devrinin mümkün olmadığını, yetki ve sorumluluğun denk olması gerektiğini ve sorumluluğun devredilemeyeceğini vurguladınız. Astlara verilen görevlerin gerektirdiği yetkinin de verilmesi gerektiğini dile getirdiniz.

Ayrıca yetki devri sürecinin aşamalarının ihtiyacın ortaya çıkması, yapılacak işlerin belirlenmesi, kişinin belirlenmesi, kullanılması, izlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi şeklinde gerçekleştiğine dikkat çektiniz.

Kamu idaresi, yerel yönetim ilkesine göre belirli bir yerde yaşayan insanların genel ihtiyaçlarını karşılayan yerel yönetim teşkilatlarını ifade ettiğinizi belirttiniz.

Yetki genişliği ilkesinin, merkezi idarenin taşra teşkilatındaki amirlerin, merkezi danışmadan ve emir beklemeden karar alabilme yetkisi olduğunu açıkladınız.

Son olarak, bir yetkinin üst yönetim tarafından alt basamaklara devredilmesine yetki devri adı verildiğini ve bu sürecin organizasyon içinde astların daha yüksek seviyede görev yapmalarını sağladığını belirttiniz. Bu detaylı bilgiler için teşekkürler!
 
Geri
Üst