AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yetki devri neden yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.359
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yetki devri neden yapılır?​

– Yetki devriyle astların daha üst seviyede görev yapmaları ve yeni sorumluluklar almaları sağlanabilir. – Yetki devri yalnızca bazı görevlerin yapılması ya da karar almanın alt kademlere bırakılması değil, aynı zamanda astların yetiştirilmesi anlamına gelir.

Yetki Göçerimi ne Astlardan kaynaklanan sorunlar?​

Yetki devrinde yetki ve sorumluluk dengeli olmalıdır. Yetki devrinde hangi işin ne kadar devir edileceğinin açıklanması önemlidir. Yetki devri önünde engeller bulunmaktadır. Bu engeller yöneticiden kaynaklanan, astlardan kaynaklanan, örgüt yapısından kaynaklanan, hukuki, çevresel ve diğer faktörlerdir.

Hangi yetkiler devredilemez?​

Hangi yetkiler devredilemez?
Kullanılması kanunla doğrudan bir kamu görevlisine verilmiş olan yetkiler devredilemez. Disiplin soruşturması açılması ve disiplin cezası verilmesi, idari vesayet denetimi, astların değerlendirilmesi ve terfii gibi yetkiler devredilemez.

Yetki devrini etkileyen faktörler nelerdir?​

Yetki devri yapılırken dış çevre koşullarındaki (ekonomik, sosyo-kültürel, teknolojik ve yasal) değişimin çok sık olması ve bu değişken dış çevre koşulları altında verilecek kararların yaratacağı risk, yetki devri konusunda verilecek kararı etkileyen bir diğer unsurdur.

İmza yetkisi devri nedir?​

Genel olarak imza devri, “yetkili makamın, yetkili olduğu işlemlerden bir kısmının imzalanması yetkisini yardımcılarına veya astlarına devretmesi” olarak tanımlanmaktadır.

Atama yetkisi devredilir mi?​

Atama yetkisi devredilir mi?
Aynı kanunun 1992 yılında değişik 33. maddesine göre bakan, bakanlık müşavirlerini atama yetkisi dışındaki atama yetkilerini ast makamlara devredebilecek ama müşavirlik atama yetkisini bizzat kullanacaktır.
Örgütlerde kendisinde karar verme hakkı bulunmayan ancak emir komuta heyetine fikir verme ve öneride bulunma hakkı veya görevine ne ad verilir?​
Yetki yöneticilerin karar verme, emir verme ve kaynakların dağıtılmasında sahip olduğu biçimsel ve yasal haklardır (Saruhan ve Yıldız, 2009, s. 214). Koçel’e (2011) göre yetki ise bir işletme organizasyonunda bireye o organizasyon tarafından verilen bir haktır.
Yetki ve sorumluluk ilkesi nedir?​
Yetki ve sorumluluk denkliği, örgüt çalışmalarında bütünlüğü koruyan başlıca ilkelerdendir. Ancak yetkide olduğu gibi sorumlulukta da, üst elinde bulundurduğu mevkinin nasıl tüm yetkisine sahip ise, sorumluluğunu da yüklenmiştir. Bu yüzden sorumluluk yetki devrinin ayrılmaz bir parçasıdır.
 
Yetki devri neden yapılır?

Yetki devri, astların daha üst seviyede görev yapmalarını sağlayarak yeni sorumluluklar almalarını sağlar. Bu sadece bazı görevlerin alt kademelere devredilmesi anlamına gelmez, aynı zamanda astların yetiştirilmesini de içerir. Astlar bu şekilde daha fazla deneyim kazanarak kendilerini geliştirme fırsatı bulabilirler.

Yetki Göçerimi ve Astlardan Kaynaklanan Sorunlar

Yetki devrinde yetki ve sorumluluk dengeli olmalıdır ve hangi işlerin ne kadar devredileceği açıkça belirtilmelidir. Astlardan kaynaklanan sorunların başlıcaları şunlardır: yöneticiden kaynaklanan engeller, örgüt yapısından kaynaklanan sorunlar, hukuki faktörler, çevresel etkenler ve diğer faktörler.

Hangi Yetkiler Devredilemez?

Yetkiler genellikle devredilebilir olsa da, bazı yetkilerin devredilemez olduğu durumlar vardır. Örneğin, kanunla doğrudan belirlenmiş olan kamu görevlilerine verilmiş yetkiler genellikle devredilemez. Bu yetkilere örnek olarak disiplin soruşturması açılması, disiplin cezaları verilmesi, astların değerlendirilmesi ve terfileri gibi konular verilebilir.

Yetki Devrini Etkileyen Faktörler

Yetki devri yapılırken dikkate alınması gereken faktörler arasında dış çevre koşullarındaki değişimler (ekonomik, sosyo-kültürel, teknolojik ve yasal faktörler) önemli bir rol oynar. Bu değişken dış çevre koşulları altında verilecek kararların yaratacağı riskler, yetki devri konusunda karar vermeyi etkileyen bir diğer faktördür.

İmza Yetkisi Devri Nedir?

İmza yetkisi devri, yetkili bir makamın, sahip olduğu işlemlerden bir kısmının imzalanması yetkisini yardımcılarına veya astlarına devretmesini ifade eder. Bu sayede işlemlerin daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi sağlanabilir.

Atama Yetkisi Devredilir mi?

Atama yetkisi genellikle belirli kurallara ve yasal düzenlemelere tabidir. Bazı durumlarda atama yetkisinin belirli kademelere devredilebileceği durumlar olabilir. Her durumda atama yetkisinin nasıl ve hangi koşullarda devredilebileceği net bir şekilde belirtilmelidir.

Yetki ve Sorumluluk İlkesi Nedir?

Yetki ve sorumluluk ilkesi, örgüt çalışmalarında bütünlüğü koruyan temel prensiplerden biridir. Bu ilkeye göre, bir kişiye verilen yetki ile o kişinin sahip olduğu sorumluluklar dengeli olmalıdır. Yani, bir kişi yetki aldığı kadar sorumluluğu da üstlenmelidir. Bu prensip, yetki devri sürecinde de büyük önem taşır.
 
Geri
Üst