AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yetiskinlerde tonsilit neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yetişkinlerde tonsilit neden olur?​

‌‌Tonsillite, soğuk algınlığında olduğu gibi bir virüs veya ‌strep boğazındaki gibi bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir. Bademcik enfeksiyonlarının en yaygın nedeni virüslerdir. Vakaların yaklaşık olarak ila ‌30’unda ise durum bakteri kaynaklıdır.

Tonsillit ilerlerse ne olur?​

Tonsillit ilerlerse ne olur?
Özellikle streptokok bakterisinin yol açtığı kronik tonsilit, akut romatizmal ateş denilen kronik başka bir hastalığa neden olabilmektedir. Akut romatizmal ateş ise kalp ve kalp kapakçığına zarar veren, böbrek yetmezliğine sebep olabilen bir hastalıktır.

Tonsilit tedavi edilmezse ne olur?​

Kış aylarında çocuklarda sık rastlanan anjin, yani tonsillit zamanında ve etkili şekilde tedavi edilmezse ateşli romatizmal hastalıklar gibi ciddi sağlık problemlerine dönüşebiliyor. Boğaz ağrısı, yüksek ateş, bademcik şişmesi, yutkunma sırasında acı, ses değişikliği…

Tonsilit neden kaynaklanır?​

Tonsilit neden kaynaklanır?
Tonsilit genelde virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Tonsilitin en sık görülen sebeplerinden biri, boğaz enfeksiyonuna yol açan Streptococcus pyogenes adlı bir bakteri türüdür. Farklı tür bakteriler de tonsilite neden olabilir.
Yetişkinlerde bademcik iltihabı neden olur?​
Bademcik iltihabının en sık görülme nedeni yaygın virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriyel enfeksiyonlar da bunun nedeni olabilir. Bademcik iltihabına neden olan en yaygın bakteri Streptococcus pyogenes’tir (A grubu streptococcus), strep boğazına neden olan bakteridir.

Tonsillite evde ne iyi gelir?​

Tonsillite evde ne iyi gelir?
Bademcik şişmesine ne iyi gelir?
- Tuzlu su ile gargara yapmak. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Meyan pastilleri.
- Ham bal ile hazırlanmış ılık çaylar.
- Buzlu parmak dondurmaları veya buz parçaları
- Hava nemlendiricileri.

Boğaz iltihabı kendi kendine geçer mi?​

Virüs kaynaklı boğaz iltihaplanması bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Evde uygulanabilen istirahat etmek, sıvı tüketimini artırmak, bitki çayları tüketmek gibi yöntemlerle iyileşme süresi kısaltılabilir.

Bademcik iltihabı ilerlerse ne olur?​

Bademcik iltihabı ilerlerse ne olur?
Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.

Boğazda tonsilit neden olur?​

Tonsillit için ne yapmalı?​

Tonsillit için ne yapmalı?
‌Tonsillit Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Yatak istirahati: Hastanın istirahat etmesi bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Tuzlu su ile gargara: 8 çay kaşığı (237 mililitre) ılık suya 1 çay kaşığı (5 mililitre) sofra tuzu karıştırılarak hazırlanan çözelti ile gargara yapmak, boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Tonsillit belirtileri nelerdir?​
Bademcik iltihabı da denen tonsilit, boğazın arka tarafındaki oval şekilli iki bezenin iltihaplanması anlamına gelmektedir. Tonsilit belirtileri arasında bademciğin şişmesi, boğaz ağrısı, yutmada güçlük ve boyun bölgesindeki hassas lenf düğümleri gösterilebilir.

Bademcik iltihabı nelere yol açar?​

Bademcik iltihabı nelere yol açar?
 
Yetişkinlerde tonsilitin nedenleri genellikle virüsler veya bakterilerdir. Viral enfeksiyonlar en yaygın sebeplerden biridir, ancak %10 ila %30 arasında vakalar bakteriyel kaynaklı olabilir. Streptokok bakterisinin etkisi altında olan kronik tonsilit ilerleyerek akut romatizmal ateş gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.

Tonsillitin tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir. Özellikle çocuklarda sıkça görülen anjin (tonsillit) tedavi edilmezse ateşli romatizmal hastalıklara dönüşebilir. Boğaz ağrısı, yüksek ateş, bademcik şişmesi gibi belirtiler varsa mutlaka tedavi edilmelidir.

Bademcik iltihabının yaygın nedenleri viral enfeksiyonlar olsa da bakteriyel enfeksiyonlar da bu duruma sebep olabilir. Streptococcus pyogenes gibi bakteriler bademcik iltihabına yol açabilir.

Evde tonsillite iyi gelebilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar arasında tuzlu su ile gargara yapmak, meyan pastilleri kullanmak, bal ile hazırlanmış çaylar içmek, buzlu parmak dondurmaları yemek ve hava nemlendiricileri kullanmak bulunmaktadır.

Bademcik iltihabı genellikle kendiliğinden geçebilir, ancak belirtiler devam ederse veya ciddileşirse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Ayrıca, bademcik iltihabı ilerlerse solunum güçlüğüne, selülit ve apse oluşumuna yol açabilir.

Tonsillit tedavisi için yatak istirahati, tuzlu su ile gargara yapma gibi yöntemler uygulanabilir. Tıbbi tedavi gerektiren durumlarda ise doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Bademcik iltihabı belirtileri arasında bademcik şişmesi, boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü ve boyun bölgesinde hassasiyet bulunabilir. Bu belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bademcik iltihabının ilerlemesi durumunda solunum güçlüğü ve apse oluşumu gibi ciddi problemler yaşanabilir. Bu durumda doktora başvurmak ve gerekli tedaviyi almak önemlidir.
 
Geri
Üst