Yetim aylığı tekrar nasıl bağlanır?
İkinci durumda ise, boşandıktan sonra eski eşinizle fiilen birlikte yaşadığınızın tespit edildiği durumda, SGK denetmenlerinin düzenlemiş olduğu raporun iptali ve dul ve yetim aylığının yeniden bağlanması içerikli dilekçeniz ile SGK’ye başvurup dul ve yetim aylığının tekrardan bağlanmasını talep edebilirsiniz.Ölüm aylığı kesildikten sonra tekrar bağlanır mı?
Aylığın kesilmesine neden olan evlenmenin ölüm veya boşanma nedeniyle son bulması halinde kesilmiş bulunan aylık yeniden bağlanır. Sonradan evlendiği eşinin ölümü nedeniyle ikinci eşinden de ölüm aylığına hak kazanan dul eşe bu aylıklardan yüksek olanı ödenir.
Yetim maaşı bağlanması ne kadar sürer?
Yukarıda belirtildiği üzere sigortalının ölümü tarihinde dul – yetim aylığı alma hakkı bulunanlar, ölüm tarihini takip eden aybaşından itibaren, bu hakkı daha sonra elde edenler ise başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren aylığa hak kazanmaktadırlar.
Ölen kişinin emekli maaşı dul kızına nasıl bağlanır?
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50’sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25’dir.Anneden yetim maaşı ne kadar?
2022 yılı itibarıyla en düşük emekli maaşı 2 bin 500 liraya çıkarıldığı için en düşük hisse üzerinden (yüzde 25) yetim maaşı alan kız çocuklarına aylık 625 lira olarak verilen yetim parası, evlenirken 24 ay için en az toplam 15 bin lira çeyiz parası olarak ödenecek.
Anne babası ölen kıza maaş ne kadar?
* Eşin dışında bir de yetim varsa ki kız çocukları bekarsa hayatlarının sonuna kadar bu aylığı alabiliyor. O zaman eş yüzde 60, yetim yüzde 30 oranında maaş alıyor. Eğer iki yetim varsa eş yüzde 50, yetimler yüzde 25’er maaş alıyor. * Baba ya da annenin ölümü halinde yalnız bir yetim kalırsa alacağı miktar yüzde 50.