Yetim ayligi dilekcesi nereye gonderilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Yetim aylığı dilekçesi nereye gönderilir?​

Dul ve yetim aylığı için ilgili şartları sağlayan tüm vatandaşlar bulundukları yerin Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine giderek başvuruda bulunabilirler. Ayrıca vatandaşlar dilerse kurumlara gitmeden internet üzerinden de başvuruda bulunabiliyor.

Ölüm aylığı bağlandığını nasıl öğrenebilirim?​

Alo 170 hattı üzerinden dul ve yetim maaşı başvurusunun son durumu hakkında bilgi edinilebilir. E-devlet sistemi üzerinden dul ve yetim maaşı sorgulaması yapılabilir. Başvuru yapılan kuruma giderek başvuru durumu sorgulaması yapılabilir.

Ölüm aylığı bağlanması ne kadar sürer?​

Ölüm aylığı bağlanması ne kadar sürer?
a) Çalışırken ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanacak aylıklar ölüm tarihini izleyen aybaşından başlar. Hak sahiplerince toptan ödeme ihyası ve/veya askerlik borçlanması ile ölüm aylığına hak kazanılıyor ise bağlanacak ölüm aylıkları borcun ödendiği tarihi izleyen aybaşından başlar.

Yetim aylığı anneye devreder mi?​

Yetim maaşı alın çocuk şartları kaybetme nedeniyle aylıktan çıkması halinde dul anne veya dul babanın aylık oranı; Kendileri memur olarak çalışmıyor ve memur olarak aylık almıyorlarsa aylık oranı % 60 dan, % 75 e yükselir. Yani, yetim çocuk aylıktan çıktığında aylığı dul anne veya dul babaya belli oranda devreder.

Ölen babadan maaş almak için nereye başvurulur?​

e-Devlet sistemi haricinde ölüm aylığı başvurusu bizzat Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü’nden yapılabilir. Ölüm aylığı bağlandıktan sonraki ikincil işlemler için ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığı’na başvuru yapılması gerekmektedir.

Babamdan kalan emekli maaşını nasıl alabilirim?​

Babamdan kalan emekli maaşını nasıl alabilirim?
Merhum Bağkur veya SSK üyesiyse bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması yeterli olacaktır. Ancak eğer merhum devlet memuruysa yetim aylığı için Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Ölen kişinin emekli maaşı e devletten nasıl alınır?​
e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” ekranı üzerinden vefat eden eş, çocuk, anne veya babanın T.C. kimlik numarası üzerinden başvuru yapılabilir.
Babamdan kalan maaşı nasıl öğrenebilirim?​
4A (SSK) SORGULAMASI Eğer e-devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesinden temin edebilirsiniz. Kimlik doğrulaması yaptıktan sonra yenide otomatik olarak emekli maaşı sorulama sayfasına yönlendirileceksiniz. Primleriniz 4A yani SSK üzerinden ödeniyorsa bu sayfada emekli maaşınızı sorgulayabilirsiniz.

Cenaze yardım parası nereye yatar?​

Cenaze yardım parası nereye yatar?
Cenaze Yardım Parası Hangi Bankaya Yatırılır? Cenaze yardım parası, hak sahibi kişinin Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor.

Ölüm aylığı ve ölüm geliri aynı anda alınır mı?​

Eşinden ölüm aylığına, babasından da ölüm gelirine hak kazanan hak sahibine, eşinden dolayı ölüm aylığı, babasından dolayı ölüm geliri bağlanır, ancak yüksek olan eş aylığı tamdan, az olan ölüm geliri ise yarımdan ödenir.

Yetim çeyiz parası alınca anneden kesilir mi?​

Ancak başvuru yapılmadığı takdirde maaşın tamamı dul eşe kalıyor. Eğer yetim maaşının tamamını dul eş alıyorsa, yetim kız çocuğuna çeyiz parası verilmesi halinde dul eşin maaşında kesilme görülebiliyor.

Vefat eden babanın maaşını kızı alabilir mi?​

Vefat eden babanın maaşını kızı alabilir mi?
Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler. Kız çocuğun evlenmesi durumunda bu hak ortadan kalkacaktır.

Ölen babamın emekli maaşını annem nasıl alır?​

Anne-babanın ölümünün 30 Eylül 2008 sonrası olması halinde; ✔ Her ikisi de SSK’lı ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın da yarısı bağlanır. ✔ Her ikisi Bağkurlu ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın yarısı ödenir. ✔ Her ikisi Emekli Sandığı’na tabi ise yüksek olan maaş bağlanır.

Ölen babanın maaşını kızı nasıl alır?​

Dul kıza ölen babadan ne kadar maaş bağlanır? Anne ve babasının ölümüyle beraber yetim kalan çocuklara başka maaş alacak çocuk bulunmaması ve kendisi haricinde emekli maaşı alacak kimse olmaması halinde ölüm aylığı %50 oranında bağlanır.

Ölen babanın emekli maaşını emekli Kızı alabilir mi?​

Ölen babanın emekli maaşını emekli Kızı alabilir mi?
Kız çocuklarına SSK emeklisi ana veya babalarından yetim aylığı bağlanabilmesi için bekar veya dul olmasının yanı sıra, sosyal güvenlik kanunları kapsamında sigortalı olarak çalışmamaları, kendi sigortalılıklarından dolayı emekli aylığı almıyor olmaları gerekiyor.

Yetim aylığı dilekçesi için başvurular, dul ve yetim aylığı için gerekli şartları sağlayan vatandaşlar tarafından bulundukları yerin Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine yapılabilir. Ayrıca vatandaşlar, kurumlara gitmeden internet üzerinden de başvuruda bulunabilirler.

Ölüm aylığı bağlanması süreci, ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanacak aylıkların ölüm tarihini takip eden aybaşından başladığını belirtiyor. Hak sahiplerince toptan ödeme ihyası ve/veya askerlik borçlanması ile ölüm aylığına hak kazanıldığı durumlarda ise bağlanacak ölüm aylıklarının, borcun ödendiği tarihi takip eden aybaşından başladığı ifade ediliyor.

Yetim aylığı anneye devredilebiliyor ve yetim maaşı alan çocuğun şartları kaybetme nedeniyle aylıktan çıkması halinde, dul anne veya dul babanın aylık oranının belirli bir oranda arttığı belirtiliyor.

Ölen babadan maaş almak için başvurular, e-Devlet sistemi dışında bizzat Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü'ne yapılabileceği ifade ediliyor. Ölüm aylığı başvurusunun ardından ikincil işlemler için ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığı'na başvurulması gerektiği belirtiliyor.

Ölen kişinin emekli maaşı e-Devlet üzerinden alınabilmesi için giriş yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden "Ölüm Yardımı ve Dul/Yetim Aylığı Talebi" ekranı üzerinden başvuru yapılabileceği açıklanıyor.

Cenaze yardım parasının Ziraat Bankası hesabına yatırıldığı bilgisi veriliyor. Ölüm aylığı ve ölüm gelirinin aynı anda alınıp alınamayacağı, eşinden ölüm aylığına ve babasından ölüm gelirine hak kazanan hak sahibine aylıkların nasıl ödeneceğini anlatıyor.

Yetim çeyiz parası alındığında anneden kesilip kesilmediği konusunda açıklama yapılırken, vefat eden babanın maaşını kızının alıp alamayacağı ve nasıl alabileceği hakkında bilgi veriliyor.

Son olarak, ölmüş babanın emekli maaşını emekli kızının alıp alamayacağı ile ilgili detaylar paylaşılıyor. Kız çocuklarına SSK emeklisi ana veya babalarından yetim aylığı bağlanabilmesi için belirli şartların sağlanması gerektiği belirtiliyor.

Geri