AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yesil binalarin ozellikleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yeşil binaların özellikleri nelerdir?​

Yeşil bina özellikleri çok fazladır, ancak şu şekilde basitçe sıralayabiliriz:
- Bina duvarlarında ve yüzeylerinde sızdırmazlık ve buhar bariyeri.
- Gün ışığı kontrollü aydınlatma sistemleri.
- Su verimli bağlantı elemanları
- Yağmur suyu hasadı
- Geri dönüşüm ve geri kazanım üniteleri.
- Bitki Örtüsü
- Yeşil çatı ve yeşil altyapı

Yeşil binaların diğer binalardan farkı nedir?​

Yeşil binalar, sürdürülebilir yapı malzemelerinden oluşan, su ve enerji verimliliği diğer binalardan oldukça yüksek olan; yapının arazi seçim sürecinden başlayarak yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirilip tasarlandığı, bulunduğu doğaya özgü koşullara uygun, enerji verimli ve yenilenebilir kaynaklara yönelmiş.

Yeşil bina sertifikasi nedir?​

Yeşil bina sertifikasi nedir?
Yeşil Binalar, enerji tasarrufu sağlamak, yenilenebilir kaynaklara yönelmek ve doğaya minimum oranda zarar vermeyi amaçlar. Binaların bu amaçlar doğrultusunda inşa edildiğini veya yenilendiğini belgeleyen sertifikaya ise yeşil bina sertifikası adı verilir.

Binaların yeşil olarak tanımlanabilmesi için hangi standartları karşılaması gerekir?​

Binaların yeşil olarak tanımlanabilmesi için, sürdürülebilir arazi planlaması, su ve enerji, ekolojik malzeme kullanımı, iç ortam hava kalitesi, kullanıcı sağlığı ve konforu, ulaşım ve atıkların kontrolü, akustik ve kirlilik gibi alanlarda belli standartları karşılaması gerekir.

Yeşil yapı ne demek?​

Yeşil binalar (sürdürülebilir binalar olarak da bilinir) bir binanın yaşam döngüsü boyunca (planlama, tasarım, inşaat, işletim, bakım, yenileme, ve yıkım) çevreyle uyumlu olması ve doğal kaynakları verimli kullanmasını ifade eder.

Yeşil sertifika nasıl alınır?​

Yeşil sertifika nasıl alınır?
Yeşil bina sertifikası alınmak istenen bir yapı için danışmanlar tarafından izlenmesi gereken adımlar; denetleme yapmak, rapor hazırlamak ve sertifikayı verecek kuruma iletilerek sertifika süreci başlatmaktır.

Yeşil bina sertifikası zorunlu mu?​

Yeşil bina sertifikası zorunlu olmamakla birlikte tamamıyla isteğe bağlı bir şekilde alınabilir.

Yeşil bina Değerlendirme Sistemleri Nedir?​

Yeşil Bina Değerlendirme Sistemleri, bir binanın (yeni bina, mevcut bina, tadilat projesi gibi) sürdürülebilir sayılabilmesi için yerine getirilmesi ve sahip olunması gereken ölçütler bütününden oluşmaktadır. Değerlendirme sonucu elde edilen toplam puan, binanın ne kadar yeşil olduğunun göstergesidir.

Yeşil bina nedir makale?​

Yeşil bina nedir makale?
‘Yeşil’ bir bina, tasarımı, yapımı veya işletmesinde olumsuz etkileri azaltan veya ortadan kaldıran ve iklim ve doğal ortamımız üzerinde olumlu etkiler yaratabilen bir binadır. Yeşil binalar değerli doğal kaynakları korur ve yaşam kalitemizi geliştirir.
 
Yeşil binalar, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir özelliklere sahip binalardır. Bu binalar, çeşitli özelliklerle diğer binalardan ayrılırlar. İşte yeşil binaların diğer binalardan farkı:

1. **Sürdürülebilirlik**: Yeşil binalar, yaşam döngüsü boyunca çevresel etkileri en aza indirmeyi amaçlar. Sürdürülebilir malzemeler kullanılır, enerji ve su verimliliği sağlanır.

2. **Enerji Verimliliği**: Yeşil binalar, enerji tüketimini minimize etmek için tasarlanır. Günışığı kullanımı, yalıtım sistemleri, enerji verimli aydınlatma gibi özellikler bulunur.

3. **Su Verimliliği**: Yağmur suyu toplama sistemleri, su tasarruflu armatürler ve atık su geri dönüşüm sistemleri gibi su verimliliği önlemleri alınır.

4. **Çevresel Etki**: Yeşil binaların çevreye olan etkisi düşüktür. Doğal alanların tahrip edilmemesi, ekosisteme zarar verilmemesi gibi konular dikkate alınır.

5. **Sağlık ve Konfor**: İç mekan hava kalitesi, doğal ışık kullanımı, akustik düzenlemeler gibi unsurlar insan sağlığı ve konforunu artırmak için önemlidir.

6. **Yeşil Alanlar**: Yeşil binalar genellikle çevresinde yeşil alanlara ve bitki örtüsüne yer verir. Yeşil çatılar, dikey bahçeler gibi uygulamalar yaygındır.

Yeşil bina sertifikası alınması durumunda, bu özelliklere uygunluğu belgelenmiş olur ve binanın çevresel etkilerinin azaltıldığı gösterilmiş olur. Yeşil bina sertifikası almak, bina sahipleri için çevresel sorumluluklarını yerine getirdiklerini kanıtlar ve uzun vadede enerji ve su tasarrufu sağlar. Bu sertifika, bina için bir değer artışı da sağlayabilir.
 
Geri
Üst