AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yeryuzu nasil isinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yeryüzü nasıl ısınır?​

Atmosfer güneş ışınların kırılmasıyla yerden ısınır, üst kısmından uzaya doğru ısı kaybeder, soğur. Yoğun olan alt katmanlar daha fazla enerji tutar. Su buharının alçaklarda fazla olması ısınmaya yardım eder. Alt katmanlarda hava kütleleri daha hareketlidir.

Atmosferden gelen radyasyonun yüzde kaçı yeryüzü tarafından tutulur?​

Güneşten Gelen Işınlara Atmosferin Etkisi Geriye kalan yüzde 49 un, yüzde 4 ü yer yüzeyinden yansır, yüzde 26 sı bulutlar ve atmosfer tarafından yansıtılır, Yüzde 19 ise atmosferik gazlar, partiküller ve bulutlar tarafından emilir.
– Güneşten gelen ışınların bir kısmını tutar ve yerin aşısı ısınıp soğumasını engeller. – Ozon tabakası güneşten gelen zararlı ışınları süzer. – Meteorların yeryüzüne düşmesine engel olur. – Güneş ışınları atmosferde kırılmaya uğrar ve gölgede kalan yerlerin aydınlık ve sıcak olmasını sağlar.
Güneş ışınlarının geliş açısı değişirse ne olur?
Açı ne kadar küçükse, güneş ışınlarının yayıldığı yüzey alanı o kadar büyük olur ve doğal olarak bu etki, bir noktadaki güneş ışığı yoğunluğunu azaltır. Örneğin, 45 derecelik bir geliş açısında, güneş radyasyonu yüzde 40 daha büyük bir alanı kaplar ve 90 derecelik maksimum geliş açısına göre yüzde 30 daha az yoğundur.
Güneşin geliş açısı kutuplara doğru ne olur?
Nedir bu güneş ışınlarının geliş açısı? 90° (dik) gelen yerler çok sıcaktır. Kutuplara doğru açı küçülür ve sıcaklık azalır. Ekvatordan kutuplara gidildikçe olan her şey Dünya’nın şeklinin sonucudur.

Atmosfer güneşten gelen ışınların yüzde kaçını tutar?​

Güneş ışınımının tamamı yeryüzeyine ulaşmaz, %30 kadarı dünya atmosferi tarafından geriye yansıtılır. Güneş ışınımının %50’si atmosferi geçerek dünya yüzeyine ulaşır. Bu enerji ile Dünya’nın sıcaklığı yükselir ve yeryüzünde yaşam mümkün olur.

Atmosfer güneşin zararlı ışınlarını süzer mi?​

Ozon tabakası, atmosferde yeryüzüne ulaşan güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyan kalın bir tabakadır.
Atmosfer olmasaydı: – Zararlı güneş ışınları yer yüzüne inerdi, – Dünyamız şuanki halinden çok daha sıcak olurdu – Güneş ışınları hep tek bir yere düşer ve atmosfer tabakasında yayılmayarak sadece düştüğü yerleri ısıtırdı. – Atmosferin olmaması durumunda uzaydaki her türlü ufak çaplı nesneler, astroidler vb. diğer …
 
Geri
Üst