AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yersiz odemelerin gelir ve ayliklardan kesilmesinde borc tutari gelir ve ayliklardan yuzde kac kesilmek suretiyle uygulanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yersiz ödemelerin gelir ve aylıklardan kesilmesinde borç tutarı gelir ve aylıklardan yüzde kaç kesilmek suretiyle uygulanır?​

(4) Fazla veya yersiz ödeme tutarı; ilgilinin Kurumdan tahakkuk etmiş herhangi bir alacağı yoksa veya alacaklarından mahsup edildikten sonra kalan borcu varsa ve Kurumdan gelir ve aylık almaya devam ediyorsa, kesintinin başlayacağı ödeme dönemi başı itibarıyla kanunî faizi ile birlikte hesaplanan borç, gelir ve …

Yersiz ödeme ne demektir?​

Yersiz ödeme kavramı, Kurum’un sosyal sigorta yardımlarına hak kazanma konusunda yanılgılı değerlendirmeleri nedeniyle, hak sahibi olmayan kişilere yaptığı her tür ödemeyi ifade eder. …

Fazla ve yersiz ödeme nedir?​

Fazla ve yersiz ödeme nedir?
Fazla ve yersiz ödemeyi; Sosyal Güvenlik Kurumunca işverenlere, sigortalılara, isteğe bağlı sigortalılara, gelir veya aylık almakta olanlara ve bunların hak sahiplerine, genel sağlık sigortalılarına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere, fazla veya yersiz olarak yapıldığı tespit edilen Kanun kapsamındaki her …

Yersiz ödeme itiraz nereye yapılır?​

Bu nedenle ödeme emrine itiraz süresi veya diğer adıyla ödeme emrinin iptali davası açma süresi 15 gün olarak 6183 sayılı Kanun’dan kaynaklanıyor olmakla, itiraz mercii /davaya bakmakla görevli mahkeme İş Mahkemesi olarak belirlenmiştir.

Kişi borcu ne demek?​

” Devlet, Belediyelere, İl Özel İdarelerin ve bunlara bağlı katma bütçeli, döner sermayeli kuruluşlara ait para veya para hükmündeki evrak ve ayniyatın ziyana uğraması, suistimal edilmesi veya kanun ,tüzük, yönetmelik ve kararlara aykırı olarak harcanmasından dolayı tazmin suretiyle tahsil edilmeleri gereken parayı …

Memura yapılan fazla ödeme geri alınabilir mi?​

Memura yapılan fazla ödeme geri alınabilir mi?
Sonuç olarak, kamu görevlisi memurlara sehven yapılan fazla ödemelerin geri alınmasında memurun hilesi veya gerçek dışı beyanı yoksa, en son ödemenin yapıldığı tarihten itibaren altmış günlük sürenin geçirilmesinden sonra, ödenen paralar yasal faiziyle dahi olsa geri istenmesi hukuka aykırıdır.

SGK 96 madde nedir?​

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 96. maddesi uyarınca; SGK tarafından işverenlere, sigortalılara, isteğe bağlı sigortalılara gelir veya aylık almakta olanlara ve bunların hak sahiplerine, genel sağlık sigortalılarına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere, fazla veya yersiz olarak …

Ödeme emrine itiraz nereye yapılır 6183?​

6183 sayılı Kanun m.58’de kendisine ödeme emri tebliğ olunan kişinin, 15 gün içinde alacaklı tahsil dairesine ait itiraz işlerine bakan vergi itiraz komisyonunda itirazda bulunulabileceği yer almaktadır. 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun …

Maaş bordrosunda kişi borcu nedir?​

Maaş bordrosunda kişi borcu nedir?
Kişinin son maaş bordrosuna göre fazladan maaş aldığı gün sayısına göre hesaplama cetvelinde kişi borcu hesaplanır. Hesaplanan kişi borcu, ödemesi gereken tutar ve ödeyeceği gün için faiz tutarı borçluya tebliğ edilir.
Bundan başka, yersiz ödemenin gelir ve aylıklardan kesilmesinde, kesintinin başlayacağı ödeme dönemi başı itibarıyla yasal faizi ile birlikte hesaplanacak borç miktarı, gelir ve aylıktan % oranında kesilmek suretiyle geri alınır. 96.

Yersiz ödeme nasıl ödenir?​

MADDE 13 – (1) Kurumca ilgililere fazla veya yersiz olarak yapıldığı tespit edilen ödemeler, ilgililerin Kurumdan alacaklarından mahsup edilmek, gelir ve aylıklarından kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilir. Kurumdan her hangi bir alacağının bulunmaması hâlinde, genel hükümlere göre tahsil edilir.

Yersiz sağlık yardımı nedir?​

Aylık tutarının yanlış hesaplanması veya aylık bağlama oranında hata yapılması gibi idareden kaynaklanan bir kusur sebebiyle yersiz ödemeye yol açılabileceği gibi sigortalının veya hak sahiplerinin kendilerinden kaynaklanan herhangi bir sebeple de yersiz ödeme yapılmış olabilmektedir.

96 madde nedir?​

96 madde nedir?
(1) Bir kimsenin eziyet çekmesine yol açacak davranışları gerçekleştiren kişi hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Yersiz ödeme alacağı nedir?​

Yersiz ödeme kavramı, Kurum’un sosyal sigorta yardımlarına hak kazanma konusunda yanılgılı değerlendirmeleri nedeniyle, hak sahibi olmayan kişilere yaptığı her tür ödemeyi ifade eder.
Tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde SGK’ya başvurarak idari para cezasına itiraz edilebilir. Yapılacak itiraz, işlemin yürütmesinin durdurulmasına neden olacaktır. Bu itirazın reddi halinde ise, 30 gün içerisinde idare mahkemelerinde SGK’ya karşı dava açılabilecektir.

506 sayılı Kanun mülga mı?​

Ancak 506 sayılı Kanunun mülga 62.maddesindeki bahse konu hüküm 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 1/10/2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olan ilgili maddelerine taşınmış ve kanunun 106. Maddesi ile 506 sayılı kanunun mülga olmayan maddeleri hariç diğer maddeleri mülga olmuştur.

Ödeme emrine itiraz süresi ne kadardır?​

Ödeme emrine itiraz süresi ne kadardır?
İcra hukukunda genel ilamsız takiplerde ödeme emrine itiraz süresi, ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre kesin ve hak düşürücü nitelikte olup, 7 gün geçirildikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
 
Yersiz ödemelerin gelir ve aylıklardan kesilmesinde borç tutarı, ilgilinin Kurumdan tahakkuk etmiş herhangi bir alacağı yoksa veya alacaklarından mahsup edildikten sonra kalan borcu varsa ve Kurumdan gelir ve aylık almaya devam ediyorsa, kesintinin başlayacağı ödeme dönemi başı itibarıyla kanuni faizi ile hesaplanan borç miktarı esas alınır. Bu borç miktarı gelir ve aylıklardan yüzde kaç kesilmek suretiyle geri alınır sorusunun cevabı bulunmamaktadır.

Yersiz ödeme ise, Kurum'un sosyal sigorta yardımlarına hak kazanma konusunda yanılgılı değerlendirmeleri nedeniyle, hak sahibi olmayan kişilere yaptığı her tür ödemeyi ifade eder. Yersiz ödeme genelde idareden kaynaklanan bir hata sonucunda gerçekleşebilir.

Fazla ve yersiz ödeme, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından işverenlere, sigortalılara, isteğe bağlı sigortalılara, gelir veya aylık almakta olanlara ve bunların hak sahiplerine, genel sağlık sigortalılarına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere, yapılan fazla veya yersiz ödemeleri ifade eder.

Yersiz ödemelerin geri alınması ve kesilmesi ile ilgili süreçlerde ilgili kanun ve hükümler doğrultusunda hareket edilmelidir. Kesinti miktarı ve geri alınacak borç tutarı, kanunda belirtilen esaslara göre hesaplanarak uygulanır.

Ödeme emrine itiraz süresi genellikle 7 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre kesindir ve hak düşürücü niteliğe sahiptir. Ayrıca, yersiz ödemelerin geri alınması için belirli prosedürlerin takip edilmesi gerekmektedir. Bu süreçler hakkında detaylı bilgi edinmek için ilgili kanun ve yönetmelikleri incelemek faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst