Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yerli tohum kullanmak neden yasak?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
52.438
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yerli tohum kullanmak neden yasak?​

Atalarının emaneti tohumlarla mendil kadar tarlasında kimseye muhtaç olmadan yaşayan Anadolu insanının bağımsızlık kaynağını sonsuza kadar elinden almak istiyorlar. 2006 yılında ataların emaneti olan tohumların satışını “standartlara uymuyor” diye yasakladılar.

Yerli tohum kullanımı yasak mı?​

Ancak, 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu herhangi bir hapis cezası öngörmediği gibi, herhangi yerli bir tohumun kullanılmasını da yasaklamıyor. Kanuna göre, ticareti yapılacak tohumların öncelikle bakanlık tarafından tescillenmesi ve kayıt altına alınması gerekiyor.

Ata tohumu kullanmak yasak mı?​

Ata tohumu kullanmak yasak mı?
Ata tohumu ekmek yasak mı? Elinizde yerel bir çeşit var sertifikalı değil, ekebilirsiniz. Ürününüzü devletin resmi kurumları olan Lisanslı depolara / un fabrikasına / perakendeye her yere satabilirsiniz. Özetle yasak yok.

Yerli tohumu hangi hükümet yasakladı?​

Yerli tohumu hangi hükümet yasakladı?
AKP hükümeti 2006 yılında çıkarılan 5555 Sayılı Tohumculuk Kanunu ile standardizasyon sorunu yarattığı gerekçesiyle yerel tohumların satışına yasaklama getirdi.

Ata tohumu nereden temin edebilirim?​

Bununla birlikte ata tohumunu, yerel tohumu koruyan STK’lardan ve belediyelerden ücretsiz olarak edinebilirsiniz.

Türkiye tohumu nereden alıyor?​

Çünkü yerli tohum diye bildiğimiz tohumun anacı bile ithal. Küresel bir pazar söz konusu ve yerli tohum firmalarının bir bölümü yabancı ortaklı. Evet, Türkiye bugün İsrail’den 12 milyon dolarlık tohum alıyor. Ama aynı Türkiye, Fransa’dan da 27 milyon dolarlık tohum alıyor.

Tohum yasasını kim çıkardı?​

Tohum yasasını kim çıkardı?
Ne hazin tesadüftür ki(!), Irak’a “işgal meyvesi” olarak dayatılan 81 nolu kararın tohumculukla ilgili maddelerinin neredeyse tamamı, 31 Ekim’de Meclis’te kabul edilip, 7 Kasım’da Sezer tarafından onaylanan 5553 nolu Tohumculuk Kanunu’nda yer alıyor.

Ilk İsrail tohum ne zaman alındı?​

Ilk İsrail tohum ne zaman alındı?
İsrail,domates tohumluğu ithalatımızda birinci sırada. Kanunun çıktığı 2006 yılından bu yana Türkiye tohum ithalatı ile tohum ihracatı arasındaki fark devam ediyor. 2006’da 105 milyon dolarlık tohum ithalatımız vardı, ihracat ise 47 milyon dolardı.
Yerli tohum üretiliyor mu?​
Türkiye’de birçok türe ait yerli imkanlarla sertifikalı tohumluk üretimi gerçekleştiriliyor. Özellikle kışlık sebzeler ve bazı yem bitkisi türlerinde arz açığının azaltılması için yerli üretimin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Türkiye artık tohum üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna yükseldi.
Ata tohumu hangi marketlerde var?​
Bu tohumların bir kısmı Gen Bankası’nda koruma altına alınırken, bir kısmı da Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlarca kimyasal ve genetik analizlere tabi tutularak sınıflandırıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda üretilen ürünler “Ata Tohum” markasıyla Migros mağazalarında tüketiciyle buluştu.

Tohumu kimden alıyoruz?​

Tohumu kimden alıyoruz?
Türkiye’nin 2013 yılı tohum ithalatının değer olarak (dolar bazında) % 18’si Fransa’dan, % 9’u ABD’den, %8’i İtalya’dan, %8’i Çin’den, % 7’si İsrail’den, %6’sı Peru’dan geliyordu. Gördüğünüz gibi İsrail tohumluk ithalatımızda beşinci sırada.

Türkiye israilden tohum alıyor mu?​

Türkiye israilden tohum alıyor mu?
Bugünün dünyasında tohumun milliyetini konuşmak yersiz. Çünkü yerli tohum diye bildiğimiz tohumun anacı bile ithal. Küresel bir pazar söz konusu ve yerli tohum firmalarının bir bölümü yabancı ortaklı. Evet, Türkiye bugün İsrail’den 12 milyon dolarlık tohum alıyor.
 
Merhaba! Yerli tohum kullanımı ve sorularınız hakkında detaylı bilgi vermek isterim:

Yerli tohum kullanımı neden yasak değil?
Yerli tohum kullanımı yasak değildir. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu, herhangi bir hapis cezası öngörmediği gibi, yerli tohumların kullanımını da açıkça yasaklamamaktadır. Ancak, kanuna göre ticareti yapılacak tohumların öncelikle resmi kurumlar tarafından tescillenmesi ve kayıt altına alınması gerekmektedir.

Ata tohumu kullanmak yasak mı?
Hayır, ata tohumu kullanmak yasak değildir. Elinizde yerel bir çeşit tohum varsa ve sertifikalı değilse bile ekebilirsiniz. Ürünlerinizi devletin resmi kurumları olan lisanslı depolara, un fabrikalarına veya perakendeye satmanız da herhangi bir yasal engellemeyle karşılaşmaz.

Yerli tohumları hangi hükümet yasakladı?
Yerli tohum satışını kısıtlayan adımlar 2006 yılında AKP hükümeti tarafından atılmıştır. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu, o dönemde standartizasyon sorunları ve ticarette yaşanan belirsizlikler gerekçe gösterilerek yerel tohumların satışına kısıtlamalar getirmiştir.

Ata tohumu nereden temin edebilirim?
Ata tohumlarını genellikle yerel tohumları koruyan sivil toplum kuruluşları ve belediyelerden ücretsiz olarak temin edebilirsiniz. Bu kuruluşlar genellikle yerli tohumları koruma ve yaygınlaştırma amacı gütmektedir.

Türkiye tohumunu nereden alıyor?
Türkiye'de kullanılan tohumların bir kısmı ithalata dayanmaktadır. Özellikle kışlık sebzeler ve yem bitkileri için Türkiye dışından tohum ithali yapılmaktadır. Türkiye'nin tohum ithalatı genellikle Fransa, ABD, İtalya, Çin, İsrail gibi ülkelerden yapılmaktadır.

Tohum yasasını kim çıkardı?
Tohumculuk alanında düzenlemeler getiren ve Türkiye'de tohum ticaretini düzenleyen yasaların hazırlanmasında etkin olan hükümet dönemi AKP hükümetidir. 2006 yılında kabul edilen 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu'nun çıkartılmasında bu hükümetin rolü büyüktür.

Umarım verdiğim bilgiler size yardımcı olmuştur. Başka sorularınız varsa memnuniyetle cevaplayabilirim.
 
Geri
Üst