Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yerlesim yerlerinin isimleri ne zaman degisti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
40.046
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yerleşim yerlerinin isimleri ne zaman değişti?​

Türkiye’de yerleşim isimlerinin değiştirilmesi, 1913’ten günümüze Türk hükûmetlerinin Türkçe olmayan yer isimlerine karşı devam ettirdiği bir politika.

Eski köy isimleri ne zaman değişti?​

Harun Tunçel’in yaptığı araştırmaya göre, 1940-2000 yılları arasında 12211 köyün (yüzde 35) ismi değişti. Tunçel, köy isimlerinin 1925’ten itibaren değiştirildiğini söylüyor. Araştırmacı-yazar Ayşe Hür şu bilgileri verdi: “Osmanlı’da yer adlarının değiştirilmesi fikri ilk kez 1910’da ortaya çıktı.

Köyün ismi nasıl değiştirilir?​

Köyün ismi nasıl değiştirilir?
İdari sistemimizi düzenleyen 5442 sayılı İl İdaresi Kanununa göre, yeniden köy kurulması veya yerinin değiştirilmesi Bayındırlık ve Sağlık Bakanlıklarının mütalaası alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığının onayıyla yapılır.

Erzurum Köy isimleri ne zaman değişti?​

Ancak bu çalışmalar 2. Dünya Savaşı nedeniyle uzun süre aksadı. 1949 yılında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu´yla isim değiştirme işlemleri yasal bir dayanağa kavuştu. 1957´de?

Erzurum köy isimleri ne zaman değişti?​

Sevan Ermeni ismi mi?​

Sevan Ermeni ismi mi?
Çünkü Sevan, Sovyet Ermenistanı’nda bulunan bir yerin ismi. Benim bildiğim, yaş itibariyle en büyük Sevan, Sevan Nişanyan. Genelde benim yaş grubumda yaygın bir isim bu.

Mahalle isimleri nasıl belirlenir?​

Peki Adres ve Numaralandırma Yönetmeliğine göre, mahalleye isim nasıl verilir diyorsanız hemen yanıtlayalım. Her mahalleye özel bir ad verilir. Belediye sınırları içinde, aynı ad birden fazla mahalleye verilemez. Mahalle sınırları meydan, bulvar, cadde veya sokaklardan geçecek şekilde belirlenir.

Mahalle ve sokak isimlerini kim değiştirir?​

Sokak isminin değiştirilmesi ile ilgili talebinizin kabul edilebilir bir nedeni olursa, Beyaz Masa tarafından talebiniz İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Harita Müdürlüğüne aktarılır. Müdürlük tarafından da uygun görülürse, sokak isim değişikliği İBB Meclisine önerilir. Meclis de onaylarsa değişiklik gerçekleşir.
 
Yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesi konusu oldukça ilgi çekici bir konudur. Türkiye'de yerleşim isimlerinin değiştirilmesi politikası, 1913 yılından bu yana Türk hükümetlerinin Türkçe olmayan yer isimlerine karşı yürüttüğü bir politikadır. Eski köy isimlerinin değiştirilmesine ilişkin yapılan araştırmalar, 1940-2000 yılları arasında %35 oranında (12211 köy) köy isminin değiştirildiğini göstermektedir. Araştırmacılar, köy isimlerinin 1925 yılından itibaren değiştirilmeye başlandığını belirtmektedir.

Köy isimlerinin değiştirilmesi süreci, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'na göre yürütülmektedir. Bu kanuna göre, köy isimlerinin değiştirilmesi için Bayındırlık ve Sağlık Bakanlıklarının mütalaası alınmakta ve İçişleri Bakanlığının onayı gerekmektedir. İşlemler bu şekilde yasal süreçlerle gerçekleştirilmektedir.

Erzurum köy isimlerinin değiştirilmesi süreci, 2. Dünya Savaşı nedeniyle uzun süre aksasa da 1949 yılında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile isim değiştirme işlemleri yasal bir dayanağa kavuşmuştur. Bu tarihten sonra, isim değişikliği işlemleri yasal zeminde yürütülmeye başlanmıştır.

Mahalle isimlerinin belirlenmesi konusunda ise Adres ve Numaralandırma Yönetmeliği gereği her mahalleye özel bir isim verilmekte ve aynı ad birden fazla mahalleye verilmemektedir. Mahalle sınırları ise meydan, bulvar, cadde veya sokaklardan geçecek şekilde belirlenmektedir.

Sokak isimlerinin değiştirilmesi talepleri, uygun nedenlerle Beyaz Masa aracılığıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Harita Müdürlüğüne iletilmekte ve uygun görülürse İBB Meclisi tarafından onaylanarak değişiklikler gerçekleştirilmektedir. Bu süreçler, yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesi konusunda izlenen yasal ve resmi prosedürleri kapsamaktadır.
 
Geri
Üst