Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yerlesim yeri nasil belirlenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yerleşim yeri nasıl belirlenir?​

Velayet altında bulunan çocuğun yerleşim yeri ana ve babasının, ana ve babanın ortak yerleşim yeri yoksa, çocuğun kendisine bırakıldığı ana veya babanın yerleşim yeridir. Diğer hallerde çocuğun oturma yeri onun yerleşim yeri sayılır. Ana ve babanın ortak bir yerleşim yeri varsa çocuğun yerleşim yeri de buradadır.

Yerleşim yeri adresi ne demek?​

Yerleşim yeri ve diğer adresin tanımı nedir? 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun ilgili hükümlerinde, yerleşim yeri adresi ”sürekli kalma niyetiyle oturulan yer”, diğer adres ise “yerleşim yeri adresi dışında kalan yerler” olarak tanımlanmıştır.
Yerleşim adı nedir?​
Kişinin daimi olarak ikamet ettiği yere yerleşim yeri denir. Medeni Kanun’ un 21. Maddesi uyarınca kişinin yerleşim yerini ilgili idari birime bildirmesi gerekmektedir. Aynı şekilde yerleşim yerinin değişmesini de yine idari birime bildirmesi yasal zorunluluktur.

Yerleşim yeri kaça ayrılır?​

Yerleşim yeri kaça ayrılır?
Üç tür ikametgâh vardır: a) İradi İkametgâh: Sürekli kalma niyetiyle oturulan yer ikametgâh olarak kabul edilir. Sürekli kalma niyeti olmaksızın oturulan yere ise konut denir.

Türkiyede kaç yerleşim yeri var?​

Türkiyede kaç yerleşim yeri var?
Bu sayılara 2001 yılı idarî bölünüşüne göre var olan 2254 adet belde bele- diyesi, 792 adet ilçe merkezi belediyesi, 65 adet il merkezi belediyesi ve 16 adet büyükşehir be- lediyesi eklendiğinde Türkiye’de 80000’e yakın irili ufaklı yerleşim yeri olduğu görülmektedir.

Bir yerin yerleşim yeri olabilmesi için gerekli unsurlar nelerdir?​

Verimli tarımsal arazi yapsına sahip olması. (dağların etekleri) 3. [İklim] 4. [Endüstri|Endüstirinin yaygın oluşu] 5. [Ulaşım] Tarihten günümüze kalabalık yerleşim yerleri genellikle denize kıyısı olan yerlerdir.

Yerleşim yeri adres değişikliği nasıl yapılır?​

Bu sorunla karşılaşan vatandaşların nüfus müdürlüğüne gelerek işlemlerini yaptırması gerekmektedir. Nüfus müdürlüklerince yapılacak kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport ve diğer işlemlerde ise Alo 199 ya da www.nvi.gov.tr internet adresinden randevu alınması gerekiyor.
Ikametgah adresi nedir örnek?​
İkametgah belgesi, Türkiye Cumhuriyeti üzerinde yaşayan herhangi bir insanın devlet kayıtlarında yer alan ve resmi olarak oturduğu yeri belirten belgedir. Bir kişi birden çok yerde oturabilir ama nüfus müdürlüklerinde sadece bir adresi yer alır.

Yerleşim birimlerinde neler bulunur?​

Yerleşim birimlerinde neler bulunur?
Yerleşim birimleri İl, ilçe, kasaba ve köyden oluşur.

Yerleşim birimleri nelerdir?​

Yerleşim birimleri nelerdir?
Kendisine ulaşan karayolları üzerinde sınırının başlangıcı ve bitimi bir işaret levhası ile belirlenmiş olan yerleşme, çalışma ve barınma amacı ile insanların yararlandıkları yapı ve tesislerin bir arada bulunduğu ve karayolu trafiğine etkileri tespit edilmiş ve idari taksimatla belirlenmiş olan il, ilçe, köy veya …

Kaç tür yerleşme vardır?​

Mahalle, oba, kom, yayla, mezra, divan, çiftlik, ağıl, gibi çeşitleri vardır. Devlete ait arazilerin özellikle orman alanlarının toprak kazanmak amacıyla yerleşme yapılması.

2000 ile 5000 arasındaki yerleşim yerine ne denir?​

Bu kapsamda 2000 nüfusun aşağısında olan ve ortak unsurlara sahip yerleşkelere köy ismi verilmektedir. Köyler, ülkemizin en küçük yerleşim birimleri arasında sayılmaktadır. Nüfusu 5000 olan köyler gerekli başvuru ile kanun kapsamında bir belediyeye bağlanma yada tek başına belediye kurma olanağına sahiptir.
Ilk yerleşmelerin konumu belirlenirken nelere dikkat edilmiştir?​
Karasal iklimin etkili olduğu bölgelerde yerleşim yerlerindeki yoğunluğun azalmasında etkilidir. Dağlık ve arızalı alanlar ile ovalık alanlar arasında yerleşme ve yerleşmenin yapısı bakımından farklar bulunur. Buna göre dağlık alanlarda yerleşmeler az, ovalık ve düz alanlarda ise yerleşmelerin sayısı fazladır.

Hangisi yerleşim yeri seçimine olumlu etki yapar?​

Hangisi yerleşim yeri seçimine olumlu etki yapar?
Fiziki faktörler genellikle yerleşme ünitelerinin yer seçiminde ve devamlılığında en önemli etkiyi yapar. Beşeri faktörler ise yerleşim biriminin özellikleri ve gelişimi üzerinde etkili olurlar.
 
Yerleşim yerinin nasıl belirlendiği konusunda bilgilendirme yapabilirim. Yerleşim yeri; velayet altındaki bir çocuğun yerleşim yeri, annesi veya babasının, eğer ortak bir yerleşim yeri yoksa çocuğun kendisine bırakıldığı ebeveynin yerleşim yeridir. Diğer durumlarda ise çocuğun oturduğu yer yerleşim yeri olarak kabul edilir. Eğer anne ve baba ortak bir yerleşim yerine sahipse, çocuğun yerleşim yeri de bu yerdir.

Yerleşim yeri adresi, “sürekli kalma niyetiyle oturulan yer” olarak tanımlanırken, diğer adres ise “yerleşim yeri adresi dışında kalan yerler” olarak kabul edilir. Kişinin daimi olarak ikamet ettiği yere ise yerleşim yeri denir ve bu adresin ilgili idari birime bildirilmesi gerekmektedir.

Türkiye'de ise yaklaşık 80,000'e yakın irili ufaklı yerleşim yeri bulunmaktadır. Bu sayıya, beldeler, ilçe merkezi belediyeleri, il merkezi belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri de dahildir.

Yerleşim birimleri ise genellikle il, ilçe, kasaba ve köy gibi farklı türlerde olabilir. Örneğin, köyler ülkemizin en küçük yerleşim birimlerinden biridir ve nüfusu 5000'e kadar olan köyler, belediye statüsü alabilirler.

Yerleşim yerinin seçiminde dikkat edilen unsurlar arasında verimli tarımsal arazilere sahip olması, iklim şartları, endüstrinin yaygınlığı, ulaşım imkanları ve tarihsel faktörler gibi etmenler önemli rol oynar. Fiziki ve beşeri faktörler de yerleşim yerinin seçiminde etkili olabilir.
 
Geri
Üst