Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yerinden yonetimlerin temel ozellikleri nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Yerinden yönetimlerin temel özellikleri nelerdir?​

Türkiye’de yerinden yönetim kuruluşlarının genel özellikleri: Yerinden yönetim esaslarına göre yönetilir. Yasayla belirlenmiş yönetsel kamu hizmetlerini yürütür. Kamu tüzel kişilikleri vardır; kendilerine özgü mal varlıklarına, bütçeye ve personel rejimine sahiptir.

Yetki genişliği özellikleri nelerdir?​

Yetki genişliği özellikleri nelerdir?
Yetki genişliği ilkesinin özellikleri; kullanılan yetkinin merkeze ait olması, hizmetin milli-merkezi bir kamu hizmeti olması, yetkiyi kullananın merkeze danışmadan karar alabilmesine rağmen yetkiyi merkez adına kullanması, neticesinde merkez hiyerarşisine tabi olması ile yetkinin kullanımındaki tüm gelir-giderlerin …

Merkezi yönetim ilkesinin temel özellikleri nelerdir?​

Merkezi yönetim ilkesinin temel özellikleri nelerdir?
Merkezden Yönetimin Başlıca Özellikleri
- Merkezden yönetimde kamu kudretinin tüm unsurları ve hizmetleri tek bir merkezde toplanmıştır ve kararları alma, uygulama o merkeze aittir.
- Devlet tüzel kişiliği, kendinden başka tüzel kişilere yetki aktarımını reddeder.

Yerinden yönetim kuruluşları nelerdir?​

Türkiye’de yerel yönetim birimleri 1982 Anayasası hükümlerine göre; il özel idaresi, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri) ve köylerdir. Kanunla il kurulduğunda, İl özel idareleri ve il belediyeleri de kurulmuş olur.

Yetki genişliği kim kullanır?​

Yetki genişliği kim kullanır?
Merkeziyetçi yönetimde işlerin aksamasının önüne geçmek amacı ile taşra teşkilatı içerisinde olan görevliye merkez adına karar alma ve uygulama yetkileri verilmektedir. Yetki genişliği ilkesi sadece il genel idaresi başındaki valiye verilen bir yetki olarak bilinmektedir.

Yetki genişliği anlayışı nedir?​

Yetki genişliği anlayışı nedir?
Bir yerin veya bir hizmetin başında bulunan görevliye, aslında merkeze ait olan karar alma ve uygulama gibi kamu gücünden kaynaklanan yetkilerin tanınması durumu yetki genişliğini ifade etmektedir.

Idari işlev içerisinde neler yer alır?​

İdari İşlevin Yasama, Yargı ve Yürütmeden Ayırt Edilmesi. Maddi anlamda yasama, genel ve soyut norm koyma, değiştirme ve kaldırma faaliyetidir. İdari işlev ise, genel ve soyut normların belli kişi ve durumlara uygulanmasıdır.

Idari işlem türleri nelerdir?​

Idari işlem türleri nelerdir?
İdarenin işlemleri;
- Genel düzenleyici işlemler: KHK, tüzük, yönetmelik, diğer (adsız) düzenleyici işlemler.
- Birel idari işlemler (idari kararlar)

Yerinden yönetimlerin temel özellikleri şunlardır:
- Yerinden yönetim esaslarına göre yönetilirler.
- Yasayla belirlenmiş yönetsel kamu hizmetlerini yürütürler.
- Kamu tüzel kişilikleridir; kendilerine özgü mal varlıklarına, bütçeye ve personel rejimine sahiptirler.

Yetki genişliği ilkesinin özellikleri ise şunlardır:
- Kullanılan yetki merkeze aittir.
- Hizmet milli-merkezi bir kamu hizmetidir.
- Yetkiyi kullanan, karar alabilir ancak merkez adına kullanır ve nihayetinde merkez hiyerarşisine tabidir.
- Kullanılan yetkinin gelir-giderleri de kapsar.

Merkezi yönetim ilkesinin temel özellikleri şunlardır:
- Kamu kudretinin tüm unsurları ve hizmetleri tek bir merkezde toplanmıştır ve karar alma yetkisi o merkeze aittir.
- Devlet tüzel kişiliği, kendinden başka tüzel kişilere yetki aktarımını reddeder.

Yerinden yönetim kuruluşları Türkiye'de il özel idaresi, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri) ve köylerdir. İl kurulduğunda ise il özel idareleri ve il belediyeleri otomatik olarak kurulmuş olur.

Yetki genişliği, merkeziyetçi yönetimde işlerin aksamasını engellemek amacıyla taşra teşkilatında görevli olan yetkililere verilen karar alma ve uygulama yetkileridir ve genellikle vali gibi il genel idaresi başındaki kişilere verilir.

Yetki genişliği anlayışı, bir yerin veya hizmetin başında bulunan görevliye, aslında merkeze ait olan kamu gücünden kaynaklanan yetkilerin verilmesi durumunu ifade eder.

İdari işlev içerisinde yasama, yargı ve yürütmeden ayrılan ve genel ve soyut normların belirli kişi ve durumlara uygulanmasını içeren bir faaliyet olarak tanımlanabilir.

İdari işlem türleri genel düzenleyici işlemler (KHK, tüzük, yönetmelik gibi) ve bireysel idari işlemlerden (idari kararlar) oluşur.

Geri