Yerellesme turleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.934
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yerelleşme türleri nelerdir?​

Yerelleşme Türleri

Yerelleşme ne demek?​

Desantralizasyon (Yerelleşme), merkezi yönetimin yetki ve sorumluluklarını taşra birimlerine dağıtan bir kavramdır. 1990’lardan sonra popülaritesi artan bir kavram olup, her ülke ve sistem için farklı amaçla kullanılmıştır.
Desantralizasyon nedir çeşitleri nelerdir?
Delegasyon, özelleştirme, devolasyon ve dekonsantrasyon şeklinde farklı türlerde uygulaması vardır. Desantralizasyonun asıl amacı ise, merkeze ait olan çeşitli yetki ve güçlerin perifere devredilerek, hasta memnuniyeti ve kaliteli hizmet konusunda da hızlanmayı amaçlar.
Desantralizasyon tıp nedir?
Sağlık hizmetlerinde desantralizasyon, yani, yerinden yönetim, seksenli yıllarda önem kazanan neoliberal politikaların da etkisi ile tüm ülkelerde gündeme gelen sağlık reformlarının önemli bir parçası olarak kabul görmüştür.

Yerelleşme göstergeleri nelerdir?​

Yerelleşme Göstergeleri Yerel düzeydeki parti teşkilatlarının bağımsızlığı, merkezdeki partinin aday belirleme ve politik kariyer tespitinde belirleyiciliği, • Yerel yönetimlerin harcama payı, Temel sektörlerde fonksiyonel sorumluluk, yerel yönetimlerin temel kamusal hizmet sektörleri üzerindeki yönetsel özerkliği.

Yerelleşme teorisi nedir?​

Yerelleşme merkezi devletin kamusal fonksiyonlarını yerine getirme sorumluluğunun ve yetkilerinin ulus altı birimlere, yarı bağımsız kamu kuruluşlarına veya özel sektöre devredilmesidir (Randinelli, 1999, s. 2).
Yerelleşme süreci nedir?
Yerelleşme ise dünyada, bazen bir devletin sınırları içerisinde bazen ise bu sınırların dışında, yerelliklerin, kültürel olarak tanımlanmış kimliklerin ortaya çıkışını ve yayılmasını açıklamak için kullanılmaktadır.
Mali yerelleşmenin ilk aşaması nedir?
Mali yerelleşmenin temelleri mali federalizm teorisine dayanır. Mali yerelleşme iki farklı şekilde söz konusu olabilir. Bu farklılaşma gelir ve harcamalar açısından ortaya çıkar. Birincisinde bazı vergi ve vergi benzeri gelirlerin yönetimi yerel yönetimlere devredilir ki buna gelir yönlü mali yerelleşme denir.
Hizmetlerin etkin ve verimli verilmesinde önemli araçlardan birisi olan desantralizasyon kamu yönetiminde kamusal işlevler için sorumluluk ve otorite transferi anlamına gelmektedir.
(Decentralization) 1. kamu yönetiminde, yönetim yetki ve sorumluluğunun belirli ölçüde merkezi yönetimden yerel yönetimlere bırakılması, böylece yerel kamu otoritelerinin daha geniş bir serbestiye sahip kılınmaları. 2.
Desantralizasyon nedir TDK?
Maliye yerelleşmenin ilk aşaması nedir?

Mali özerklik göstergeleri nelerdir?​

Öz gelirlerin harcamaları karşılayabilme kapasitesi, vergi gelirleri ve yerel yönetimlerin kontrolünde olan diğer gelirlerin toplam gelirler içerisindeki payı, yerel yönetimlerin vergi ve benzeri gelirlerin matrah, oran ve nispetini belirlemedeki serbestlik derecesi, borçlanma konusundaki düzenleme ve sınırlamalar …

Mali Yerelleşme ilk aşaması nedir?​

Mali Yerelleşme hipotezi kime ait?
Litvack ve Seddon’a göre ise (1999, s. 3), mali yerelleşme, yerel yönetimlere veya özel sektöre yetki ve sorumluluk devrini ifade etmektedir.
 
Geri
Üst