- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Yerel yönetimlerin kuruluş ilke görev ve yetkilerini kim belirler?
1982 Anayasasına göre; yerel yönetimler (mahalli İdareler); “il, belediye veya köy halkının mahallî müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir.Yerel yönetimler hangi kanuna bağlı?
5018 sayılı kanunla kamu kurumları, sosyal güvenlik kurumları ile yerel yönetimlerin denetlenmesinde, 6085 sayılı Sayıştay kanununa paralel olarak belirtilen kurumlarda performans denetiminin de yapılacağı hükme bağlanmıştır.Öyle ki 1982 Anayasa’nın 127. maddesine göre yerel yönetimler, “il, belediye ve köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılayan ve karar organları yasayla belirtilen seçmenler tarafından oluşturulan kamu tüzel kişileri” olarak tanımlanmışlardır.
Yerel yönetimler ilk kez hangi anayasada?
1961 Anayasasının önemli bir özelliği de 112. maddesinde ifade edildiği üzere ile ilk kez idareye merkezi ve yerel yönetim ilkeleri getirmesidir. Bu anlamda; “İdarenin kuruluş ve görevleri merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanır.
Belediyeler hangi kanuna tabi?
5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU. MADDE 1. — Bu Kanunun amacı, belediyenin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usûl ve esaslarını düzenlemektir. MADDE 2. — Bu Kanun belediyeleri kapsar.