Yerel yonetimlerin kendi aralarinda birlik kurmalarina hangisi izin verir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
239.698
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yerel yönetimlerin kendi aralarında birlik kurmalarına hangisi izin verir?​

Mahallî idarelerin bütün görevlerini kapsayacak şekilde genel amaçlı veya amacı açıkça belirlenmemiş birlik kurulamaz. Birlik, birlik tüzüğünün kesinleşmesinden sonra Bakanlar Kurulunun izni ile kurulur ve tüzel kişilik kazanır.

Köylere hizmet Götürme Birliği ne zaman kuruldu?​

1960’lı yıllara kadar mülki idare amirleri önderliğinde yol, su, elektrik, telefon hizmetlerini yürütmek için sınırlı alanlarda faaliyet gösteren mahalli idare birlikleri kurulmuş, 1964 yılında Köy İşleri Bakanlığı’nın faali-yete geçmesiyle birlikte köy yolları, köy içme ve sulama suları gibi konularda hizmet vermek …
Mahalli idare birliklerinde birlik tarafından çıkarılacak yönetmelikler kim tarafından kabul edilir?
Madde 4- Birlik, birlik tüzüğünün kesinleşmesinden sonra Cumhurbaşkanının izni ile kurulur ve tüzel kişilik kazanır. Kurulmuş bir birliğe üyelik, üye olmak isteyen mahallî idare meclisinin kararı ve buna dayalı başvuru üzerine, birlik meclisinin kabulü ile olur.

Birlik organları nelerdir?​

Birlik Organları, Görev ve Yetkileri

Yerel yönetimler birlik kurabilir mi?​

Yerel yönetim birliğinin tanımında yer alan “bazı” ibaresi nedeniyle yerel yönetimler, bir, birkaç ya da birçok görevi birlikte görmek üzere birlik oluşturabilecektir.
1982 Anayasasına göre mahalli idarelerin belirli kamu hizmetlerinin görülmesi amacıyla kendi aralarında birlik kurmaları kimin iznine bağlanmıştır?
Anayasa’nın 127 nci maddesindeki, “Mahallî idarelerin belirli kamu hizmetlerinin görülmesi amacı ile, kendi aralarında Bakanlar Kurulunun izni ile birlik kurmaları, görevleri, yetkileri, maliye ve kolluk işleri ve merkezî idare ile karşılıklı bağ ve ilgileri kanunla düzenlenir.
Mahalli idarelerin belirli kamu hizmetlerinin görülmesi amacı ile, kendi aralarında Bakanlar Kurulunun izni ile birlik kurmaları, görevleri, yetkileri, maliye ve kolluk işleri ve merkezi idare ile karşılıklı bağ ve ilgileri kanunla düzenlenir. Bu idarelere, görevleri ile orantılı gelir kaynakları sağlanır.
Halen yürürlükte olan 1982 Anayasası’nın 127’inci maddesinde de 1961 Anayasası’nda olduğu gibi, mahalli idareler ayrı bir başlık altında düzenlenmiş ve tanımlanmıştır.
1982 Anayasasında mahalli idareler nasıl yer almaktadır?
1982 Anayasasına göre; yerel yönetimler (mahalli İdareler); “il, belediye veya köy halkının mahallî müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir.
 
Geri
Üst