- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Yerel yönetimleri düzenleyen yasalar nelerdir?
Bu çerçevede; başta 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyük- şehir Belediyesi Kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu olmak üzere yerel yönetimler alanını düzenleyen temel yasalar uygulamaya konulmuştur.Yerel yönetimler 1982 Anayasası’nda hangi prensipler doğrultusunda tanımlanmaktadır?
1982 Anayasası da 127. Maddesinde bir yandan yerel yönetimlere idari ve mali özerklik sağlayarak “yerinden yönetim” ilkesini belirlerken diğer yandan yereldeki her türlü kamusal hizmetlerinin yerel yönetimlerce yerine getirilmesi sınırlandırılarak genel yetkili bir fonksiyonel özerklikten uzak durulmuştur.1982 Anayasası’nda yer verilen kamu yönetimi ilkeleri nelerdir?
1982 Anayasası’nda yer verilen kamu yönetimi ilkeleri nelerdir?I – Kamu Yönetimine İlişkin Anayasal İlkeler Bunlardan merkezi yönetim-yerel yönetim ilişkilerini ilgilendiren ilkeler şunlardır: 1) İdarenin bütünlüğü ilkesi. 2) Merkezden yönetim ilkesi. 3) Yerinden yönetim ilkesi. 4) İdari vesayet ilkesi.
1982 Anayasasına göre mahalli idarelerin belirli kamu hizmetlerinin görülmesi amacı ile kendi aralarında birlik kurmaları hangi merciin iznine bağlanmıştır?
Mahalli idarelerin belirli kamu hizmetlerinin görülmesi amacı ile, kendi aralarında Bakanlar Kurulunun izni ile birlik kurmaları, görevleri, yetkileri, maliye ve kolluk işleri ve merkezi idare ile karşılıklı bağ ve ilgileri kanunla düzenlenir. Bu idarelere, görevleri ile orantılı gelir kaynakları sağlanır.Yerel özerkliğin koşulları nelerdir?
Yerel Yönetimlerin özerkliğinin sağlanmasında sadece karar alma yetkisine sahip özerk organlarının bulunması yeterli değildir. Yerel yönetimlerin aynı zamanda yeterli gelir kaynaklarına ve bu gelir kaynaklarının oranlarını ve miktarlarını saptama yetkilerinin de bulunması gerekmektedir.6360 sayılı kanun neler getiriyor?
6360 sayılı kanun neler getiriyor?6360 Sayılı Kanunun Getirdiği Yenilikler ➢ Büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülkî sınırlarına genişletilmiş; büyükşehir ilçe belediyelerinin sınırları da ilçe mülkî sınırlarıyla eşitlenmiştir. ➢ Büyükşehir Belediyesi olmayan illerde, nüfusu 2.000’in altında olan 526 belediye, köye dönüştürülmüştür.