- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Yerel yönetimlerde uygulanan özelleştirme biçimleri nelerdir?
Yerel yönetimlerde özelleştirme iki farklı anlama sahiptir. Bunlardan ilki, yerel yönetimlerin ekonomik girişimlerinin (belediye şirketleri, ortaklıkları ve işletmeleri) satışı, diğeri de yerel hizmetlerinin sunumunda özel sektörden yararlanılmasıdır [9].Yerel Yönetimler Bölümü Nedir?
Yerel yönetimler, belirli bir devlet içindeki en düşük yönetim kademesi olarak var olan bir kamu yönetimi biçimini konu alan akademik bir disiplindir. Hem Dünyada hem de ülkemizde hizmetlerin yerel birimlerden verilmesi eğilimi artmaktadır.Muhtarlık yerel yönetim birimlerinden biri midir?
Muhtarlık yerel yönetim birimlerinden biri midir?Mahallenin tüzel kişiliği olmadığı için il, belediye ve köy gibi bir yerel yönetim birimi değildir. Mahalle hizmet ve sorumluluk bakımından belediye ile değil, mülki makamlarla ilişkilendirilmiştir. Mahalli mülki makamların, mahalle muhtarları üzerinde hiyerarşik denetimi andıran yetkileri bulunmaktadır.
Yerel yöneticiler ne iş yapar?
Kamu yönetimi ile benzerlik gösteren bu yerel yönetimler bölümü diğerlerinden farklı olarak yerel ekonomik, toplumsal ve siyasal dinamikleri anlamaya çalışarak, olaylara çözümler bulur. Bölüm mezunlarının yerel var olan sorunlara ve kentsel işleyişlere odaklanmaları beklenir.Merkezi yönetim ilkesinin dört temel özellikleri nelerdir?
Merkezden yönetimde kamu kudretinin tüm unsurları ve hizmetleri tek bir merkezde toplanmıştır ve kararları alma, uygulama o merkeze aittir. Merkez kararı aldıktan sonra uygulanması için alt birimlere iletir. Bu da hiyerarşiyle işler. Devlet tüzel kişiliği, kendinden başka tüzel kişilere yetki aktarımını reddeder.Yer Yonunden yerinden yönetim nedir?
Yer Yonunden yerinden yönetim nedir?Yer yönünden yerinden yönetim kuruluşları il özel idareleri, belediyeler ve köyler yani yerel yönetimlerdir. Hizmet yerinden yönetim kuruluşlarına örnek olarak ise üniversiteler, Kamu İktisadi Teşebbüsleri, barolar, ticaret ve sanayi odaları, düzenleyici ve denetleyici kurumlar verilebilir.