Yerel yonetim turleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yerel yönetim türleri nelerdir?​

Türkiye’de yerel yönetim birimleri 1982 Anayasası hükümlerine göre; il özel idaresi, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri) ve köylerdir.
Yerel yönetimlerin özellikleri nelerdir kısaca?
Yerel yönetimlerin en genel özelliği; özerk ve tüzel kişiliklerinin olmasıdır. Kendilerine özgü bütçeleri olup, hak ve borç sahibi olabilir, kendi organları ile görevlerini yürütürler. Buna karşılık kendi gelirleri ile üstlendikleri görevleri yapmaları olanaklı değildir.
Yerel yönetim ve görevleri nelerdir?
Yerel yönetimler kamu maliyesinin üç temel işlevi olan ekonomik istikrarın sağlanması, gelir dağılımı ve kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde görev almaktadır.

Yerel yönetim ilkesi nedir?​

Merkezin üstlenmediği bazı kamu hizmetlerinin merkeze bağlı olmayan, özerk faaliyet gösteren, ayrı bir mal varlığı ve bütçeye sahip kurumlarca yürütülmesi esasına dayanır.
Estonya’da yerel yönetim devlet, vatandaşlık kimliği altındakilere hizmet vermemektedir.?
Estonya’da Yerel Yönetim Devlet, toprak bütünlüğü içerisinde vatandaşlık kimliği altındakilere her türlü hizmete sunmakla yükümlü bir organdır. İdare hukukunun ve idari yapının örgütlenmesinde bu sorumluluk; yasalar çerçevesinde üniter bir yapı sergileyen ülkemizde merkezi yönetim ve yerel yönetimler tarafından paylaşılmıştır.
Yerel Yönetimler ve ekonomik faktörler?
Yerel Yönetimler ve Ekonomik Faktörler Bölgesel nitelikteki kamusal hizmetlerin yerel yönetimler tarafından sunulmasının iktisadi gerekçesi,kaynakların optimum etkinlikte kullanılmasını gerçekleştirmek,kısacası kaynaklardan mümkün olan en çok faydayı sağlamaktır.

Bu çalışmada Merkezi yönetim ve yerel yönetim kavramları nelerdir?​

Bu çalışmada öncelikle merkezi yönetim ve yerel yönetim kavramlarını tanımlamaya ve bu kavramların olmazsa olmaz alt başlıklarına değinilmiştir. Yetki genişliği, Hiyerarşi, ademi merkeziyet, yerellik (subsidiarity), özerklik gibi kavramların açılımından sonra ülkemizde merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin anayasal çerçevesinde değinilecektir.
 
Geri
Üst