AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yerel vergiler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yerel vergiler nelerdir?​

Belediyelerin aldığı vergiler, Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında sıralanıyor. Kanuna göre, belediyeye ödenen vergiler arasında: İlan ve Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Haberleşme Vergisi, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi, Yangın Sigortası Vergisi, Emlak vergisi, Çevre Temizlik Vergisi bulunuyor.

Emlak vergi toplama yetkisi kime aittir?​

82 Anayasası’nda vergilendirme yetkisi, vergiyi koyma, kaldırma veya değiştirme yetkisi yasama organına ait olup, sınırlı da olsa Bakanlar Kurulu ‘da bu yetkiyi kullanabilmektedir.
Vergi kaynaklarının paylaştırılması yöntemi. Örneğin, emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi tahsilatı yerel yönetimlere bırakılmış yerel vergilerdir. Yerel yönetimlere merkezi yönetim vergi gelirlerinden pay verilmesi yöntemi.
Emlak vergisi ne?
Kişinin sahip olduğu arsa ya da bina üzerinden alınan vergi türüne emlak vergisi denir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre ülke sınırları içerisindeki tüm yapılar bina vergisine, arsalar ise arazi vergisine tabidir.
Vergileme yetkisi nedir?
Vergilendirme yetkisi, devletin ülkesi üzerindeki egemenlik gücünü kullanarak vergi alma konusunda sahip olduğu hukuki ve fiili gücü olarak tanımlanabilir (Çağan, 1982: 3). Bu yetki devletin mali alanda sürdürdüğü egemenliğin içerdiği yetkilerin en önemlilerinden birisidir (Öncel vd., 2000: 33).

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile vergi konulabilir mi?​

Buna göre olağanüstü halin söz konusu olduğu dönemlerde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile vergi konulabilir, kaldırılabilir ve her türlü değişiklik yapılabi- lir. Anayasa’nın 119. maddesine göre “Kanun hükmündeki bu kararname- ler Resmî Gazetede yayımlanır, aynı gün Meclis onayına sunulur.

Yerel yönetim sistemi ne demek?​

Yerel yönetimler, ulusal sınırlar içerisindeki değişik büyüklüklerdeki topluluklarda yaşayan insanların, ortak ve yerel nitelikteki gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulan ve hukuk düzeni içerisinde oluşturulmuş olan anayasal kuruluşlardır.
Buna göre, Büyükşehir belediyeleri bir yandan kendi sınırları içerisinde yapılacak olan genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının % 6’sı kapsamında bir pay alacak, bunun yanında o ilde bulunan ilce belediyelerine ayrılacak olan payların % 30’unu da alacaktır.
Mahalli idarelerin vergi koyma yetkisi var mı?
(ii) Sınırlı mali özerklik; devlet yerel idarelere vergilendirme konusundaki yasama yetkisini devretmez. Ancak bazı vergilerin tarh, tahakkuk ve tahsil yetkisini devreder. Bir kısım vergiler açısından yerel idarelerin sadece kendi uygulayacakları oranları belli sınırlar içerisinde belirleme yetkisi vardır.
Optimum hizmet alanı ne demek?
Optimal hizmet alanı, her yeni genişleme alanının yarattığı toplam marjinal maliyetlerdeki düşme, hizmetin yayılma alanını genişletici etki yaratacaktır. Bu da hizmet etkinliğinin sağlanmasında optimaliteyi ortaya çıkaracaktır.

Emlak vergisini kim öder?​

Adına konut, arsa, iş yeri ya da arazi gibi bir gayrimenkul tapu kaydı bulunan kişiler emlak vergisi ödemekle mükelleftir. Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır.

Yerel yönetim vergisi nedir?​

Yerel vergi, yerel meclisler tarafından kabul edilen, yerel idarenin sınırları ile belirli, yerel bir bütçeye ayrılan ve vergilendirilebilir bir şey nedeniyle ödenen bir vergidir. Yerel idarelerin yetkileri, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Bazı ülkelerde bu yetki az, bazı ülkelerde ise çok olabilmektedir.
Örneğin, yerel yönetimlerin vergi inceleme yetkisi bulunmamaktadır. Ancak, sınırlı olan yetkiler çerçevesinde yerel düzeydeki kuralların, merkezi yönetimin tabi olduğu düzenlemelerle benzer olması ve farklı yerel yönetim birimlerinin aynı kuralları uygulamakla yükümlü olması önemli bir avantajdır.
Yerel yönetimlerin görevleri nelerdir?
Yerel yönetimler, belli bir coğrafi alan üzerinde yaşayan yerel topluluk üyelerinin kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, ekonomik, sosyal, kültürel zenginliğe ve refaha ilişikin yerel hizmetleri genel yetkiyle kendi sorumluluğu doğrultusunda yerine getiren, işleyişinde açıklığı, şeffaflığı çoğulcu ve katılımcı …
Emlak vergisi belediye gelirlerinden midir?
Emlak vergisi belediye gelirleri arasında yer alıyor. Taksit ödemeleri belediyeye yapılıyor. Ancak emlak Vergilerini belediyeler belirlemiyor.

Türkiye’de vergi koyma yetkisi kime aittir?​

 
Geri
Üst