- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Yere dökülen asit nasıl temizlenir?
Asit dökülen yer ve çevresine nötralize edecek bir madde (ya da sodyum bikarbonat) uygulanmalıdır. Köpüklenme ve gaz çıkışı sona erene kadar nötralizasyon maddesiyle dökülen madde karıştırılmalıdır.Asit baz yanıklarında ne yapılmalıdır?
Asitlerin deri ile temasında hemen çeşme suyu ile bolca yıkamalı ve bulaşan giyecekler çıkarılmalıdır. Sonra temas ettiği alanlar iyice yıkanmalı, ardından soda, bikarbonat gibi daha zayıf bir alkali çözeltisi bu alana sürülmelidir. Eğer gözler söz konusu ise, hemen ılık su ile en az 15 dakika yıkanmalıdır.Yerdeki asit lekesi nasıl çıkar?
Hemen birkaç tane temiz kağıt katlanır, asit dökülen yere koyup, üzerine ağır bir cisim koyularak kağıtların asiti iyice emmesi sağlanır. Daha sonra sıcak su ve soda karıştırılarak asitli bölge iyice silinir. Sonrasında bir iki defa temiz su ile silinerek temizlenir.
Ele asit dökülürse ne olur?
Üst boyutta bir yanığa sebep olur. Uzun süre maruz kalsalardı kemiğin erimesine kadar ilerleyebilirdi. Ayrıca solunum yolu sıkıntılarına neden olur. Akciğer kanserine kadar ilerleyen bir sağlık sorununa sebep olabilir.Çalışma anında asit veya baz yere döküldüğünde hangisi yapılmalıdır?
Önce temas ettiği alanlar iyice yıkanmalı, sonra soda, bikarbonat gibi yumuşak bir alkali çözeltisi uygulanmalıdır. Eğer gözler söz konusu ise, hemen ılık su ile en az 15 dakika yıkanmalıdır. Hidroflorik asidin temasında ise iyice yıkanmalı ve bir magnezyum oksit çamuru uygulanmalı ve sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.Kimyasal yanıklarda ilk yardım nasıl yapılır?
Kimyasal yanıklarda ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Deriyle temas eden kimyasal maddenin en kısa sürede deriyle teması kesilmelidir,
- Bölge bol tazyiksiz suyla, en az 15–20 dakika yumuşak bir şekilde yıkanmalıdır,
- Giysiler çıkarılmalıdır,
- Hasta/yaralı örtülmelidir,
- Tıbbi yardım istenmelidir (112).