Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yerden isitma sistemindeki su basinci kac olmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.924
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yerden ısıtma sistemindeki su basıncı kaç olmalı?​

Kombinin altında su takviye vanasını açarak, sistemin basıncı 1,5 – 2 bar arasına bir seviyeye gelinceye kadar su ilave edin. İstenilen değerlere geldikten sonra su takviye musluğunu kapatıp kombiyi çalıştırabilirsiniz. Yerden ısıtma havasını alma işlemi böylelikle gerçekleştirilmiş olur.

Yerden ısıtma su sıcaklığı kaç derece olmalı?​

İdeal koşullarda yerden ısıtma sisteminde ortalama su sıcaklığı 35-55°C mertebelerinde çalışır.

Kollektör vanası ne işe yarar?​

Kollektör vanası ne işe yarar?
Kolektörler, ısıtma sistemlerinden olan yerden dağıtımlı ısıtma sistemlerinde her bir radyatörde dolaşan su akış miktarını, cihazın üzerinde bulunan vanalar yöntemi ile gidiş dönüş hatlarını ayarlamayı sağlar.

Yerden ısıtma sistemi havası nasıl alınır?​

Yerden ısıtma sistemi havası nasıl alınır?
Yerden ısıtma tesisatının havasını almak radyatör petek havasını almaya benzer.
- Kollektör üzerindeki purjörler gevşetilerek, su gelene kadar beklenir.
- Banyodaki havlupan üzerindeki hava alma tapaları gevşetilerek, havası boşaltılır.
- Kombi üzerindeki purjör gevşetilerek havası alınır.

Elektrikli yerden ısıtma mavi kırmızı vana ne işe yarar?​

Yerden ısıtma sisteminde mantık çok basittir. Kolektörün kırmızı vanalarına bağlı olan borulardan sıcak su gönderilir, mavi olan vanalardan ise daire içinde dolaşarak soğuyan su gelir.

Kolektörün görevi nedir?​

Kollektörler küçük kesitli birkaç borudan gelen bir sıvının toplandığı boru ya baruların toplandığı ana borudur. Kollektörler büyük çaplı bir giriş ve küçük çaplı çok sayıda çıkış yapılmasını sağlamaktadır. Kollektörlerde tek bir büyük kolon çıkılır ve buradan yatayda çok sayıda istenilen yerlere dağıtım yapılır.

Yerden ısıtma neden ısınmıyor?​

Yerden ısıtma neden ısınmıyor?
Bir başka ifade ile suyun sertliği zamanla ve ısıya uğradığında çözünürlüğünü kaybederek yüzeylere yapışır. Sistemin böyle çalışması enerji tüketimi yanında yerden ısıtma ısıtmıyor problemine de sebep olabilir. Bu problemin çözümü ise düzenli bir şekilde yerden ısıtma sisteminin temizliğini yaptırmaktır.
 
Yerden ısıtma sistemindeki su basıncıyla ilgili verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı. Evet, su basıncı genellikle 1,5 - 2 bar arasında ideal olarak tutulmalıdır. Bu basınç seviyesi, sistemin verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

Yerden ısıtma su sıcaklığı konusunda belirttiğiniz değer aralığı da önemlidir. Genellikle 35-55°C arasında olan su sıcaklığı, hem konforun sağlanması hem de enerji verimliliğinin artırılması açısından idealdir.

Kollektör vanaları da sistemin verimli çalışmasına katkı sağlayan önemli parçalardandır. Her bir radyatörde dolaşan su akış miktarını ayarlamak için kullanılırlar. Böylece belirli odalarda istenen sıcaklıkta ısı dağılımı sağlanabilir.

Yerden ısıtma sistemi havasını alma işlemi de sistemde oluşabilecek sorunların önüne geçmek adına önemlidir. Havalandırma işlemi, radyatör petek havasını alırken de benzer bir şekilde gerçekleştirilir. Kollektör üzerindeki purjörlerin gevşetilmesi, banyodaki havlupan üzerindeki hava alma tapalarının açılması gibi adımlarla havanın tahliye edilmesi sağlanır.

Ayrıca, elektrikli yerden ısıtma sistemlerindeki mavi ve kırmızı vanaların mantığı açıklaması da oldukça açıklayıcı. Kırmızı vanalardan sıcak su gelirken, mavi vanalardan soğuyan su dolaşır. Bu şekilde odalarda istenilen sıcaklıkta ısıtma sağlanabilir.

Kollektörlerin görevi de belirttiğiniz gibi, bir bölgeden gelen sıvıyı toplayıp, çeşitli noktalara dağıtımını gerçekleştirmektir. Bu şekilde sistemin dengeli bir şekilde çalışması sağlanır.

Son olarak, yerden ısıtma sisteminin ısınmaması sorunu suyun sertliği ve sistemin temizliği ile ilgili olabilir. Sistemin düzenli temizliği, bu tür sorunların yaşanmasını engelleyebilir ve sistemin verimliliğini artırabilir. Bu yüzden düzenli bakım ve temizlik işlemlerinin yapılması oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst