Yercekimi kuvveti nasil bir kuvvettir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yerçekimi kuvveti nasıl bir kuvvettir?​

Yerçekimi, Dünya ve Güneş gibi kütle olan herhangi iki nesne arasında bir güçtür. Yerçekimi, nesnelerin kütlesi arttıkça ve mesafe ile azaldıkça artar. Nesneleri yörüngede tutan bu kuvvettir. Yerçekimi, kütlesi olan herhangi iki nesne arasında çekici bir güçtür.
9.81 nedir?
Ağırlık = Kütle x G-Kuvveti Normalde basit hesaplarda, eğer Dünya üzerindeki bir cisim hareket etmiyorsa, üzerine etkiyen g-kuvveti yaklaşık olarak 9.81 metre/saniye-karedir. Bu değer, 1-g olarak bilinir. Yani Dünya’nın standart kütle çekim ivmesi veya g-kuvveti.

Yerçekimi nereden nereye azalır?​

Evet, dünyanın yüzeyinden merkezine doğru indikçe yer çekimi azalacaktır. Yüzeyden uzaklaştıkça da yer çekimi azalır. Maksimum yer çekimi yüzeydedir.
Yer çekimi bir kuvvet midir?
Yerçekimi aslında kütleçekim kuvvetinin oluşturduğu bir güç alanıdır. Nitekim kütleçekim kuvveti denilen evrensel sabit G olarak yazılır. Ancak, cisimlerin yerçekimi kütlesine göre değişir ve g olarak yazılır. Biz g derken aslında Dünya’nın yerçekimi sabitini kast ediyoruz.
Kütle çekimi kuvveti, gezegenlerin veya diğer kütlelerin, cisimleri merkezine doğru çekmesidir. Kütle çekim kuvveti bütün gezegenleri Güneş etrafında yörüngede tutar.
Pilotlar g kuvvetine nasıl dayanılır?
f1 pilotları g kuvvetini tolere etmek için düzenli spor ve özellikle boyun antremanları yaparlar. bazı pistlerde bunun için ekstra koruyucu boyun pedi kullanılır.

9.81 m s2 nedir?​

Biz yerçekimi ivmesinden bahsederken a değil de g ifadesini kullanırız. Yani Dünya için g=9.81 m/s2 ‘dir.
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe hangi özellikler değişir?
Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık, buharlaşma, denizlerdeki tuzluluk oranı, bitki tür ve çeşidi azalır. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe yer çekimi, kalıcı kar sınırı artar. Dünya’nın bir yarısı aydınlık, diğer yarısı karanlıktır. Haritalarda bozulmalar meydana gelir.

Yerçekimi kutuplarda mı daha fazla ekvatorda mı?​

İki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğundan, kutuplardaki bir cisme etki eden kütleçekim kuvveti Ekvator’dakinden %0,66 daha fazladır.
Yer çekimi nerelerde olur?
Yer Çekimi Nedir? Evrende bulunan galaksiler ve yıldızlar daima birbirlerinin yörüngelerinde kalır. Bu durumun sebebi kütle çekim kuvveti yani yer çekimidir. Diğer tüm gezegenlerin ve Dünyanın Güneş’e yaklaşmadan belirli bir yörüngede gezinmesini de sağlar.
İki cisim (Dünya ve tartılan nesne) arasındaki yerçekiminden kaynaklanan kuvvet, aralarındaki mesafenin karesiyle ters orantılı olarak değiştiğinden, Ekvator’daki bir nesne kutuplardaki bir nesneden daha zayıf bir çekim kuvveti yaşar.
 
Geri
Üst