AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yercekimi kuvveti kutuplarda mi daha fazla ekvatorda mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.492
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yerçekimi kuvveti kutuplarda mı daha fazla ekvatorda mı?​

İki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğundan, kutuplardaki bir cisme etki eden kütleçekim kuvveti Ekvator’dakinden %0,66 daha fazladır. Dünya ile Ay arasındaki kütleçekim etkileşimi de Dünya’nın şeklinde düzensizliklere neden olur.

Uzay yolculuğu insan vücudunu nasıl etkiler?​

Uzay yolculuğu insan vücudunu nasıl etkiler?
Tıpkı uzun yolculuklarda ayakların şişmesi gibi. Vücut sıvıyı üst kısma doğru çekmeyi tercih eder. Yerçekiminin azalması nedeniyle bu eğilim daha da güçlenir ve dokularda şişme görülür. Ayrıca astronotların görme duyusunda da bozulma baş gösterir.

Uzayda yerçekimi olmamasının nedeni nedir?​

Uzay istasyonunda veya yörüngedeki uzay araçlarında yerçekiminin olmayışının sebebi, o uzaklıkta Dünya’nın çekim gücünün yok olması değil, araçların yörüngede aslında bir “düşme hareketi” sergiliyor oluşlarıdır. Yoksa, yeryüzünden birkaç bin km öteye kadar Dünyamızın hatırı sayılır bir çekim gücü bulunur.

Yerçekimi etkisi neden ekvatora göre kutuplarda daha fazladır?​

Yerçekimi etkisi neden ekvatora göre kutuplarda daha fazladır?
“Yerçekimi Kuvveti Ekvator 9, 78 İse Kutuplar 9, 83 Neden sorusunun yanıtı nedir?” Yani kutuplar basık yani merkeze daha yakın, ekvator kısmı ise şişkin ve merkeze kutuplara göre daha uzak. Bu sebepten dolayı dünyada ekvatordan kutuplara gidildikçe artar çünkü merkeze çekirdeğe olan yakınlık artar.
Bir cisim ekvatorda mı daha ağırdır yoksa kutuplarda mı?​
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya’nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır. (Kutuplar Yarıçapı:6357 km. Ekvator Yarıçapı: 6378 km.) . Ağırlığın yönü yerçekimi kuvvetinin yönündedir.

Uzayda yerçekiminin olmaması insan sağlığını nasıl etkiler?​

Uzayda yerçekiminin olmaması insan sağlığını nasıl etkiler?
Yani yerçekiminin olmaması vücut sıvılarının yukarı doğru gitmesine sebep olmaktadır.Bunun sonucu olarak yüzde şişkinlikler, yüksek tansiyon, görmede sorunlara neden olabilir.Yerçekimi organların sağlığı bakımından çok önemlidir.Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde 7-10 gün içerisinde bazı kasalarda üçte bir oranında …

Uzay insanı ne yapar?​

Uzay’da hayat olup olmadığını araştırırlar, Bilimsel araştırmalar yaparlar, Uzay şartlarını incelerler, İnsanlığın faydasına olacak keşifler yaparlar.

Yerçekiminin olmadığı bir dünya nasıl olurdu?​

Yerçekiminin olmadığı bir dünya nasıl olurdu?
Dünya üzerine yapışık olmayan her şey, atmosfer, okyanuslar, göller, nehirler uzaya fırlayacak, uzayda kaybolacaktır. Yerçekimsizliğin bir süre sonra dünyayı parçalaması ve bu parçaların uzayda dağılması da söz konusu elbette. Güneş de aynı kaderi paylaşacaktır.

Uzay araçlarında yer çekimi var mı?​

Uzay yolculuklarında yer çekimi etkisi olmadığı için bu tür seyahatlere çıkacak olan insanların uzun dönemde kemik erimesi ve kas kütlesi kaybı gibi sorunlarla karşılaşması da kaçınılmaz oluyor.
 
Kütleçekim kuvvetinin Dünya'nın yüzeyindeki farklı noktalarda farklılık gösterdiğini biliyoruz. Ekvator çevresinde Dünya'nın dönme eksenine dik yerçekimi kuvveti, kutuplara göre daha azdır. Bu durumun nedeni, Dünya'nın dönme hareketi sonucunda düzlem genişlediği için ekvatorun kutuplara göre daha uzağa itilmiş olmasıdır. Dolayısıyla ekvatorda yerçekimi kuvveti daha az hissedilirken, kutuplarda bu kuvvet daha fazla hissedilir.

Bu durum, bir cismin ekvatorda mı yoksa kutuplarda mı daha ağır olduğunu belirlerken de rol oynar. Dünya'nın ekvatorda yarıçapı kutuplara göre daha büyük olduğundan, ekvatorda olan bir cismin kütlesi aynı olsa bile kutuplara göre daha hafif hissedilir. Kutuplara doğru gidildikçe ise cismin ağırlığı artar çünkü yerçekimi kuvveti ekvatordan kutuplara doğru artar.

Yani, bir cisim ekvatorda daha hafifken, kutuplarda daha ağırdır. Bu durum Dünya'nın şeklinin geoit olmasından kaynaklanır ve yerçekimi kuvvetinin yönü hep aşağıya doğru olduğundan, cisimler Dünya'nın yüzeyinde farklı yerlerde farklı ağırlıklara sahip olabilirler.
 
Geri
Üst