Yerbenzeri Gezegen (Dünyasal Gezegen)

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Yerbenzeri Gezegen


Yerbenzeri gezegen (dünyasal gezegen ya da kayasal gezegen) terimi yapısının büyük bölümü silikat kayalardan oluşmuş gezegenleri tanımlar. Bir yerbenzeri gezegen helyum hidrojen ve suyun birbirinden farklı fazlarının karışımlarından oluşan ve katı bir yüzeye sahip olmayan gaz devlerinden oldukça farklıdır.
Yerbenzeri gezegenlerin tümü kabaca aynı yapıya sahiptirler:

Merkezde çoğunlukla demir içeren metalik bir çekirdek.
Bu çekirdeğin çevresini saran silikat yapılı bir manto.
Ay da benzer bir yapıya sahiptir fakat demir bir çekirdekten yoksundur. Yerbenzeri gezegenlerin yüzeylerinde kanyonlar kraterler dağlar ve volkanlar bulunabilir.
Güneş Sistemi dört yerbenzeri gezegen barındırır:

Merkür
Venüs
Dünya
Mars
Aktif bir hidrosfer taşıdığı bilinen tek gezegen bir yerbenzeri gezegen olan Dünya'dır. NASA güneş sistemi dışındaki yerbenzeri gezegenleri bulabilecek yeterliliğe sahip olacak olan Yerbenzeri Gezegen Bulucu adlı bir proje üzerinde çalışmaktadır.
10 Ağustos 2005 tarihinde uluslararası bir astronomlar topluluğu Akrep takımyıldızı yöresinde yaklaşık 21.000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın çevresinde dolaşan OGLE-2005-BLG-390Lb olarak adlandırılan Dünya kütlesinin 5.5 katı kütleye sahip soğuk bir yerbenzeri gezegenin izlerini görüntülemiştir. Gezegen ortaya çıkarılırken şu an için en geçerli ve yeterlilikleri açısından eşsiz olan yerçekimsel mikromercek adı verilen bir yöntem kullanılmıştır. Bu yöntem kütlesi yaklaşık olarak Dünya kadar olan gezegenlerin keşfinin yolunu açmıştır. Keşfedilmiş en küçük güneşdışı gezegen 15 ışık yılı uzaktaki Gliese 876d adlı kırmızı cücenin çevresinde dolanan üç gezegenden biridir.
Teorik olarak iki çeşit yerbenzeri gezegen vardır: çoğunlukla silikon bileşiklerinden oluşanlar (örn. Dünya) çoğunlukla karbon bileşiklerinden oluşanlar. Bunlar sırasıyla silikat gezegenler ve karbon gezegenler olarak adlandırılırlar.

Vikipedi özgür ansiklopedi
 
Geri
Üst