AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yer tutucu ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yer tutucu ne demek?​

Yer tutucu, çocuklarda kullanılan bir yöntemdir. Çeşitli nedenlerle süt dişi kaybı meydana gelir. Yeri boş kalan diş zemini çevresine tutucu adı verilen nesne yerleştirilir. Böylece yandaki dişlerin boşluğa kayması engellenmiş olur.

Hareketli yer tutucular hangi durumlarda kullanılır?​

Hareketli yer tutucular, birden çok dişin çekilmesi sonucu daha geniş boşlukların korunması gerektiği durumlarda uygulanır. Ön bölge kesici diş eksikliklerinde ve arka bölge çoklu azı diş eksikliğinde yapılır.
Cocuklarda yer tutucu nasil?
Çocuklarda yer tutucu tasarlanırken çocuğun ağzından bir ölçü alınarak laboratuvara gönderilir ve dişlere uygun bir yer tutucu yapılır. Hazırlanan bu yer tutucu dişlere yapıştırılır ve alttan sürekli diş çıkana kadar 6 ayda bir hekim tarafından yer tutucular kontrol edilir.

Cocuklarda yer tutucu nedir?​

Erken kaybedilen süt dişlerinin yerine sürekli dişler sürene kadar yapılan hareketli veya sabit bir apareydir. Yer tutucular ileride görülebilecek olası diş dizilim bozukluklarını önlemek için oldukça önemlidir. Erken kaybedilen diş sayısı ve lokalizasyonuna göre sabit veya hareketli yer tutucular uygulanmaktadır.

Yer tutucu ne zaman yapılır?​

Dişlerinin çekilmesinin ardından 1 hafta -10 gün içerisinde yara iyileşmesi tamamlanınca, ölçü alınarak, yer tutucu hazırlanmalıdır. Buna karşın 3-4 yaş öncesi çocuklarda köpek dişlerinin arasında erken süt ön dişlerin kaybı sonrası, yer kaybı meydana gelmediği ve yer tutucu yapmaya gerek olmadığı unutulmamalıdır.
Yer tutucu ne işe yarar?
Kaybedilen süt dişlerinin yerine yer tutucu yapılmadığında; Kaybedilen dişin boşluğuna , komşu dişlerinin o bölgeye kaymasına ya da devrilmesine neden olur. Buna bağlı olarak alttan gelecek olan dişin alanı daralır. Yer tutucu yapılmadığı takdirde ağızda gelişimsel bozukluklar ve çapraşıklıklar meydana gelir.

Yer tutucu hangi dişlere yapılır?​

Yer tutucular, kalıcı dişler ağızda görünene kadar süt dişlerinin görevini üstlenen sabit ya da hareketli (takıp çıkarılan) tellerdir. Sabit yer tutucular, halka şeklinde bir gövdesi ve ufak bir uzantısı bulunan, tek diş eksikliklerinde yapılan tellerdir. Arka süt azı dişlerin eksikliğinde uygulanırlar.

Süt dişi çekildikten sonra ne zaman çıkar?​

Genellikle 2.5 yaşından sonra çıkmasını tamamlayan süt dişleri ortalama 6 yaşından sonra dökülür ve yerine kalıcı dişlerin çıkması başlar. Çocukların ilk çıkan dişi genel olarak 1. azı dişidir. Kız çocuklarında kalıcı dişlerin sürülmesi daha erken başlayabilir.
 
Geri
Üst