- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Yer fıstığı topraktan kaç günde çıkar?
Büyüme koşullarına ve yer fıstığı yetiştiriciliğine bağlı olarak, hasat alt türler için ürün verme süresi farklılık gösterir. A. h. fastigiata tipleri dikimden genellikle 90 ila 130 gün sonra ve A. h. hypogaea türleri. alt türler için ekimden 120 ila 150 gün sonra ürün verirler.Yer fıstığı ne zaman sökülür?
Ekimden yaklaşık 150-160 gün sonra yerfıstığı hasat olgunluğuna gelir. Virginia (çerezlik) ve Runner (şekerlemelerde) tipi çeşitler 135-160 günde, Spanish (yağlık) ve Valencia tipinde olanlar ise 115-125 günde hasat olgunluğuna gelirler.Yerfıstığı yetiştiriciliğini profesyonel olarak yapan çiftçiler dekara 500-600 kg/da verim elde edebilmektedirler.
Yer fıstığı en çok nerede yetişir?
Akdeniz Bölgesi, Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleri yer fıstığı yetiştiriciliği yapılan bölgelerdir. Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir.
Yer fıstığı su ister mı?
Sulama : Yerfıstığı kumsal topraklarda yetiştirildiğinden, sulama suyuna olan ihtiyacı oldukça fazladır. Yerfıstığı 3 gelişme döneminde fazla miktarda suya ihtiyaç duyar. Yerfıstığı gelişme döneminde en fazla suyu Temmuz ve Ağustos aylarında tüketmektedir. Yerfıstığı tarımında ilk sulama çok önemlidir.
Yer fıstığı nasıl toprak sever?
Toprak. Açık renkli, iyi süzülmüş, kumlu dokuma topraklar, yer fıstığı yetiştirmek için idealdir. Yer fıstığı bitkisinin musluk koku sık sık yaklaşık olarak 45 santimetre derinliğe nüfuz ettiğinden, alt zeminin derin ve iyi drene olması ve aşırı kuruma eğilimi göstermemesi önemlidir.Yer fıstığı yeni mahsül ne zaman çıkar?
Milli yerfıstığı çeşidi Ayşehanım’ın fıstığının Eylül Ayı’nın ilk haftasından itibaren hasadının başladığını ve Tuğba Kuruyemiş olarak yeni mahsul fıstıkları en kısa sürede işleyerek tüketime sunduklarını belirten Gıda Mühendisi Ayşen Orhan, “Uygun miktarda tüketildiğinde kuruyemişin insan sağlığına çok önemli …1. ürün yer fıstığı hasadının Ağustos ayının son haftasında başlayıp Eylül ayının son haftasına kadar devam ettiğini, 2.
Yer fıstığı dekara kaç kg ekilir?
Yerfıstığı ekiminde mibzer, 75-80 cm sıra arası ve 25-30 cm sıra üzeri mesafesine ekim yapacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu mesafelere göre dekara verilecek tohum miktarı iç dane olarak, iri danelerinde 6-7 kg, küçük danelerinde ise 4-5 kg dır.
Yer fıstığı kaç santim arayla dikilir?
Çiftçiler, bir önceki yılın mahsulünden özel olarak yetiştirilen yer fıstığı çekirdeğini yaklaşık iki santim derinliğinde ve yaklaşık beş santimetre aralıklarla ekilir. Dikim öncesi toprağı biraz işlemek; zengin, ve iyi hazırlanmış bir tohum yatağı sağlar.
Fıstık üretimi en çok hangi ilde yetişir?
Gaziantep Antep fıstığı üretiminde 1. Sırada yer alır. Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır sırayla Antep fıstığı yetiştiren illerdir.Fıstık en çok nerede meşhurdur?
Türkiye’de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep’i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.Yetişme süresi boyunca toplam 500-600mm’lik yağış yerfıstığı için yeterli olmaktadır. Ancak bu yağışın yetişme dönemine dağılmış olması gerekir. Uzun bir süre yerfıstığı bitkisinin susuzluğa mahrum kalması halinde, kapsüllerin içerisindeki tohumlar tam gelişmezler ve neticede verim düşük olur.
Yer fıstığı hangi toprakta yetişir?
Çiğ fıstık ne zaman ekilir?
Yer Fıstığı Tohumu Ne Zaman Ekilir? Yer fıstığı tohumunun çeşidi ekim zamanını değiştirebilmektedir. Fakat genel olarak Nisan ayından Haziran ayının sonuna kadar ekim yapılabilir.
1 kg kabuklu yer fıstığından ne kadar iç çıkar?
Dünyada her yıl 1 milyon ton fıstık üretiliyor. Toplamda Çin’in payı yüzde 50, ABD’nin yüzde 25, Türkiye’nin yüzde 10-15’lerde. 1 kilo kabuklu fıstıktan 550-600 gram iç fıstık çıkıyor.Yer fıstığı ne zaman ekilir ve nasıl ekilir?
Yer Fıstığı Nasıl Ekilir? Yer fıstığı nerede yetişir saptadıysanız, sıra geldi tohumları toprak ile buluşturmaya… Nisan-Mayıs aylarında son dondan sonra, toprak yaklaşık olarak 15 – 20 ° C’ye geldiğinde ekim zamanı da gelmiş demektir.Yer fıstığı ekimi genellikle Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşen son donların bitmesiyle birlikte yapılır. Toprağın sıcaklığı 15 ile 20 dereceye geldiğinde yer fıstığı ekimi için uygun sıcaklık yakalanmış olur.
Yer fıstığı kaç ayda sökülür?
Çiftçiler, ekimden sonra yaklaşık olarak 140 ila 150 gün içerisinde hasata başlarlar.
Yer fıstığı hangi iklimde yetişir?
Yer fıstığı; tropikal ve ılıman iklim bölgelerinde yetişi. Isı ve güneş isteği oldukça fazladır. Aylık ortalama ısı isteği 20 derece kadar ölçülür. Çimlenme döneminde sıcaklığın maksimum 12-13 derece olması gerekir.
1 kg yaş Antep fıstığından ne kadar iç çıkar?
Yer fıstığı kaç ayda yetişir?
Yer fıstığı tohumunun çeşidi ekim zamanını değiştirebilmektedir. Fakat genel olarak Nisan ayından Haziran ayının sonuna kadar ekim yapılabilir.Fıstık hasadı ne zaman yapılır?
Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve “boz fıstık” olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da “kırmızı kabuklu” fıstığı toplamaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyor.
Yer fıstığı kök mü?
Yerfıstığı kazık köklü bir bitkidir. Yerfıstığı kökünde bir ana kök ve bunun etrafında birçok yumak halinde yan kökler mevcuttur. Yan kökler ana köke dikey vaziyettedir. Köklerin büyük çoğunluğu 5-35 cm derinlikte olmak üzere bazıları 90-120 cm derinliğe kadar inebilir.
Yer fıstığı hangi familyadan?
Yerfıstığı (Arachis hypogaea) baklagiller familyasından tek yıllık, yazlık, çok değerli bir yağ bitkisidir.Yer fıstığı nasıl ekilir kabuklu mu kabuksuz mu?
Tohumlar dış kabukta bırakılabilir, ancak kabuksuz Yer fıstığı ekilirse çimlenme daha hızlı olur.Antep fıstığı en çok nerede üretiliyor?
Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa’da yapılmaktadır.