Yer fıstığı nerede meşhurdur?
Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi’nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin’de yetişir.Yer fıstığının anavatanı neresi?
Yerfıstığının anavatanı birçok tarihçiler tarafından Brezilya olduğu belirtilmektedir. Daha sonra Güney Amerika’da özellikle binlerce yıl önce Peru tarımında önemli bir yere sahip olan fıstık; Portekizli tüccarlar tarafından Afrika’ya ve İspanya’ya götürülmüştür.Yer fıstığı hangi ülkede yetişir?
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 17.392.071 ton üretimle dünyanın en büyük fıstık üreticisidir. Hindistan 6.695.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 2.886.987 ton üretim ile NijeryaQ, en büyük üçüncü fıstık üreticisidir. 173.835 ton üretimiyle Türkiye 27 olarak sıralanmıştır.
Fıstık en çok nerede yetişir?
Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa’da yapılmaktadır.
Fıstık nerede yetişir?
Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye’de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.Fıstık hangi ilde yetişir?
Türkiye’de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep’i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.Fıstık En çok hangi ülkede yetişir?
Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD’yi takip etmektedir.
Yunanistan’da fıstık yetişir mi?