- Konu Yazar
Yer fıstığı nerede büyür?
Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi’nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin’de yetişir.Tuzlu fıstık nasıl yetişir?
Yer fıstığı, baklagiller familyasından, yüksek yağ oranı içeren tohumlara sahip, protein bakımından zengin ve kaliteli karbonhidrattan oluşan bir bitkidir. Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş başta olmak üzere Doğu Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir.
Yer fıstığı hangi iklimde yetişir?
Yer fıstığı ılıman ve tropikal iklim kuşağında yaşamayı sever. Güneş ve ısı isteği fazla olan yer fıstığı, aylık ortalama 20 derece sıcaklık ister. Yer fıstığı çimlenme döneminde en fazla 12 – 13 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Yer fıstığı toprak olarak kumlu ve gevşek yapıdaki topraklarda rahat eder.
Fıstık en çok hangi bölgede yetişir?
Türkiye’de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep’i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.Yer fıstığı Hangi ülkelerde yetişir?
Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD’yi takip etmektedir. Türkiye, dünya Antep fıstığı üretiminin %12’sini karşılamaktadır.
Yer fıstığı ne zaman ekilir ne zaman hasat edilir?
Ülkemizde, yer fıstığı ana ürün olarak ekileceği zaman nisan ayında ekime başlanıyor. Eğer ikinci ekim olarak yer fıstığı tercih ediliyorsa, ön bitkinin hasadının hemen ardından zaman kaybetmeden yer fıstığı yetiştiriciliğine başlanıyor.
En iyi fıstık hangi ülkede yetişir?
Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD’yi takip etmektedir.