AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yer cekimi kuvveti dunyanin her yerinde ayni midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.061
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yer çekimi kuvveti dünyanın her yerinde aynı mıdır?​

Yoğunluğu her noktada aynı olan küre şeklindeki bir yapının çevresine etki eden kütleçekim kuvveti sabittir. Ancak şekli tam küresel olmadığı için Dünya’nın kütleçekim alanı her yerde aynı değildir.

Dünyanın merkezine doğru gidildikçe yerçekimi artar mı?​

Dünyanın merkezine doğru gidildikçe yerçekimi artar mı?
Evet, dünyanın yüzeyinden merkezine doğru indikçe yer çekimi azalacaktır. Yüzeyden uzaklaştıkça da yer çekimi azalır.

Yer çekimi ne kadar güçlü?​

Yeryüzünde yerçekimi kuvveti 9.8N / kg iken, ayın çekim gücü alanın altıda birincisidir. Yerçekimi kuvveti, uluslararası uzay istasyonundan yörüngedeki her nesneyi de gezegenlere tutar.

Yer çekimi kuvveti nasıl hesaplanır?​

Yer çekimi kuvveti nasıl hesaplanır?
Özellikle Kütle çekimi ile beraber ağırlıktan ortaya çıkan Yerçekimi ivmesi konusunda, basınç problemleri üzerinden alternatifte şekilde değerlendirilebilir. Bu doğrultuda ele alınacak formül ile beraber; N = F = m x a ise; kg x m/s², buna bağlı olarak, N/kg = m/s² üzerinden hesaplama işlemi gerçekleştirilebilir.
Yerçekimi nerede daha azdır?​
İki cisim (Dünya ve tartılan nesne) arasındaki yerçekiminden kaynaklanan kuvvet, aralarındaki mesafenin karesiyle ters orantılı olarak değiştiğinden, Ekvator’daki bir nesne kutuplardaki bir nesneden daha zayıf bir çekim kuvveti yaşar.

Yerin merkezine doğru gidildikçe neler artar?​

Yerin merkezine doğru gidildikçe neler artar?
Yerkürenin merkezine doğru gidildikçe yoğunluk değerleri gibi sıcaklık ve basınç değerleri de artar. Ancak sıcaklığın ve basıncın birim mesafedeki artış değeri, yani gradyanları sabit değildir.

Dünyanın merkezine yaklaştıkça ne artar?​

Cisimlerin ağırlığı yerin merkezine yaklaştıkça artıyor, uzaklaştıkça azalıyormuş. Dünyanın şeklinden dolayı da bir cisim kutuplarda daha ağırken, Ekvator’da daha hafif olurmuş.

Ekvatordan kutuplara gidildikçe yer çekimi artar mı azalır mı?​

Ekvatordan kutuplara gidildikçe yer çekimi artar mı azalır mı?
Ölçü aracı (dinamometredir). Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya’nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.

Denizde yer çekimi var mı?​

suyun kaldırma kuvvetinin etkisi sadece cisim suda ise ortaya çıkar. Zaten cismin taşırdığı suyun ağırlığı kendi ağırlığından fazla ise cisim batmayacaktır. taşırdığı suyun ağırlığı cismin ağırlığına eşit ise cisim orta suda askıda kalacaktır. Dolayısıyla yerçekimi olmayacak.

Yer çekimi nasıl hesaplanır?​

Yer çekimi nasıl hesaplanır?
Yer çekimi kuvveti neyle ölçülür?​
Bunun yanı sıra ağırlık ise, kütle üzerine etki eden yerçekimi kuvveti büyüklüğüdür ve dinamometre ile ölçülür.

Yerçekimi en fazla nerede en az nerede görülür?​

Yerçekimi en fazla nerede en az nerede görülür?
Dünya, kutuplardan basık olduğu için Dünya’nın kutuplardaki yarıçapı, ekvatordaki yarıçapından küçüktür. Bu nedenle bir cismin kutuplardaki ağırlığı, ekvatordaki ağırlığından daha büyük olur. (Yerin merkezine daha fazla yaklaşıldığı için).
 
Evet, yer çekimi kuvveti Dünya'nın her yerinde aynı değildir. Yoğunluğu her noktada aynı olan küre şeklindeki bir yapının çevresine etki eden kütleçekim kuvveti sabittir ancak Dünya'nın şekli tam küresel olmadığı için kütleçekim alanı her yerde aynı değildir.

Dünyanın merkezine doğru gidildikçe yer çekimi artmaz, aksine azalır. Yüzeye yakın noktalarda yer çekimi daha fazladır çünkü yer çekimi kuvveti, cismin ağırlığına eşittir. Dünyanın merkezine doğru gidildikçe kütlenin etkileşim yarıçapı arttığı için yer çekimi azalır.

Yeryüzünde yerçekimi kuvveti genellikle 9.8 N/kg olarak kabul edilir. Bu değer Dünya'nın yüzeyindeki ortalama yerçekimi kuvvetidir. Ayın çekim gücü ise Dünya'nın çekim gücünün altıda birine denk gelir.

Yer çekimi kuvveti genellikle kütle ve yerçekimi ivmesi ile hesaplanır. Formül olarak; F = m x a, burada F yerçekimi kuvveti (Newton), m kütle (kg) ve a yerçekimi ivmesidir (m/s²).

Yerçekimi, cisimler arasındaki kütle çekiminden kaynaklanan bir kuvvettir. İki cisim (örneğin Dünya ve bir nesne) arasındaki yerçekimi kuvveti, cisimler arasındaki mesafenin karesiyle ters orantılı olduğundan Ekvator'daki bir nesne, kutuplardaki bir nesneden daha zayıf bir çekim kuvvetine maruz kalır.

Yerin merkezine doğru gidildikçe yoğunluk, sıcaklık ve basınç gibi değerlerin arttığı bilinmektedir. Ayrıca cisimlerin ağırlığı da yerin merkezine yaklaştıkça artar, uzaklaştıkça ise azalır.

Ekvatordan kutuplara gidildikçe yer çekimi artar çünkü kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalır. Dünya'nın geoit şekli nedeniyle kutuplara gidildikçe yerçekimi artarken, ekvatorda azalır.

Denizde yer çekimi var çünkü suyun da kütlesinin olduğunu unutmamak gerekir. Ancak cisim suyun içindeyken kaldırma kuvveti dengelediği için suda yüzer. Eğer cismin yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçükse batmaz.

Yerçekimi kuvveti genellikle dinamometre ile ölçülür. Dinamometre, kütle üzerine etki eden yerçekimi kuvvetini ölçmek için kullanılan bir araçtır.

Son olarak, yerçekimi en fazla Dünya'nın kutuplarında, en az ise ekvatorunda görülür. Çünkü Dünya'nın şekli nedeniyle kutuplarda yer çekimi daha fazladır çünkü Dünya'nın kutuplardaki yarıçapı, ekvatordaki yarıçapından küçüktür.
 
Geri
Üst