Yer cekimi kuvveti artar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yer çekimi kuvveti artar mı?​

Yerçekimi kuvveti enlemin artması ile birlikte ekvator çizgisi üzerindeki 9.780 m/s2’lik değerinden kutuplar üzerindeki 9.832 m/s2’lik değere doğru artar.

Yer çekimi kuvveti neye bağlıdır?​

İki cisim (Dünya ve tartılan nesne) arasındaki yerçekiminden kaynaklanan kuvvet, aralarındaki mesafenin karesiyle ters orantılı olarak değiştiğinden, Ekvator’daki bir nesne kutuplardaki bir nesneden daha zayıf bir çekim kuvveti yaşar.
Yer çekimi ne zaman artar?
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya’nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
Yer çekimi kuvveti kaç km de biter?
Gezegenimizin yerçekimsel alanından kaçabilmesi için cismin 11.2 km/s’lik bir kurtulma hızına ulaşması gerekir.

Yer çekimi kuvveti kaç?​

Dünya için g_>≈ 9,6 ile 9,8 arası yaklaşık bir değer alır ve yuvarlak hesapla 10 m/s 2 olarak kabul edilir. Bu kütleçekim kuvvetinin Dünya gezegeni özelindeki değeridir.

Dünyanın merkezine doğru gittikçe ne artar?​

Yerkürenin merkezine doğru gidildikçe yoğunluk değerleri gibi sıcaklık ve basınç değerleri de artar. Ancak sıcaklığın ve basıncın birim mesafedeki artış değeri, yani gradyanları sabit değildir.
Dünyanın merkezine yaklaştıkça ne artar?
Cisimlerin ağırlığı yerin merkezine yaklaştıkça artıyor, uzaklaştıkça azalıyormuş. Dünyanın şeklinden dolayı da bir cisim kutuplarda daha ağırken, Ekvator’da daha hafif olurmuş.
Yer çekimi kuvveti arttıkça ağırlık artar mı?
Birincisi, evrensel çekim sabiti olan G’yi arttırmak. İkincisi, cisim ve dünya arasındaki uzaklık olan r’yi azaltma. g = M G r 2 {\displaystyle g={MG \over r^{2}}} g=r2MG olduğundan, iki yol da g değerini arttıracak, dolayısıyla cismin ağırlığı artmış olacaktır.

Yeryüzünden merkeze doğru gidildikçe yoğunluk azalır mı?​

Ayda yer çekimi neden az?​

Çünkü yerçekimi gezegenlerin uyguladığı kütleçekim kuvvetidir ve gezegenin kütlesine bağlıdır. Ay’ın kütlesi Dünya’ya göre az olduğundan uyguladığı yerçekimi kuvveti de azdır.
Yer çekimi kuvveti nasıl hesaplanır?
Özellikle Kütle çekimi ile beraber ağırlıktan ortaya çıkan Yerçekimi ivmesi konusunda, basınç problemleri üzerinden alternatifte şekilde değerlendirilebilir. Bu doğrultuda ele alınacak formül ile beraber; N = F = m x a ise; kg x m/s², buna bağlı olarak, N/kg = m/s² üzerinden hesaplama işlemi gerçekleştirilebilir.
Kaç km den sonra yer çekimi biter?
 
Geri
Üst