AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yer cekimi dalgalari nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yer çekimi dalgaları nedir?​

Kütleçekimsel dalga veya kütleçekim dalgası (KÇD), fizikte uzayzaman eğriliğinde oluşan kırışıklık olup kaynağından dışarıya doğru bir dalga olarak yayılır. Albert Einstein tarafından 1915’te varlığı öngörülen bu dalgalar, Genel Relativite Teorisi’ne dayanarak kütleçekimsel ışıma şeklinde enerji naklederler.

Kütleçekim dalgaları ne işe yarar?​

Kütleçekim dalgaları ne işe yarar?
Kütleçekimi dalgası, bir çiftyıldız sistemi gibi değişen bir kütleçekimi kaynağının uzayda mesafelerin uzayıp kısalmasına sebep olması ve bu etkinin ışık hızı ile dalgalar halinde dört bir yana yayılması demek. Olayın kaynağından bize ulaşan dalganın yönüne dik olan düzlemde mesafeler bir uzayıp bir kısalıyor.

Gravitasyonel dalgalar nedir?​

Gravitasyon dalgaları, Albert Einstein’ın Genel Görecelik kuramında, uzay-zamanda meydana gelen dalgalanmalar için kullanılan terimdir. Einstein, evrende meydana gelen çok yüksek enerjili çarpışma ve patlama olaylarının uzay-zaman dokusunda dalgalanmalar meydana getirmesi gerektiğini 1916’da ortaya atmıştı.

LIGO deneyi nedir?​

LIGO deneyi nedir?
Lazer İnterferometre Kütle Çekim Dalga Gözlemevi (LIGO) (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) geniş çaplı bir fizik deneyi olduğu gibi aynı zamanda kütleçekim dalgalarını inceleyen gözlem evidir. Bu gözlem evi, farklı üniversite ve kolejlerden katılan bilim insanlarının bulunduğu ortak bir projedir.

Yer çekimi zamanı nasıl etkiler?​

İşte, yerçekiminin büktüğü uzay-zaman olgusu zamanı da evirip çeviriyor. Bu nedenle de zaman yerçekimi etkisiyle yavaşlıyor. Bu fenomene “yerçekimi zaman genişlemesi” denir. Özetle, yerçekimi arttıkça zamanın daha yavaş aktığı anlamına gelir.

LIGO nasıl çalışır?​

LIGO nasıl çalışır?
LIGO’nun çalışma prensibi şu şekildedir: Bir lazer kaynağından çıkan ışın özel bir ayna yardımı ile ikiye ayrılır ve ışınlar her biri 4 kilometre uzunluğundaki birbirine dik olarak inşa edilen iki kolda hareket eder. Ardından söz konusu iki ışın tekrar birleştirilerek bir dedektör üzerine düşürülür.

Uzay dalgası nedir?​

Düştüğü yerden başlayarak yayılan dairesel dalgaları. Kütlesi olan her madde uzay-zamanda böyle dalgalar oluşturabilir.

Yer çekimine ne sebep olur?​

Yer çekimine ne sebep olur?
Diğer adı kütle çekim kuvveti olan yerçekimi, Dünya’nın üzerinde bulunan cisimlere uygulamış olduğu çekme kuvvetiymiş. Yerçekimi, maddenin kütlesinden dolayı oluşurmuş. Ayrıca kütle büyüdükçe yerçekiminin kuvvetti de büyürmüş.

Kütle çekim sabitini kim buldu?​

Genellikle Sir Isaac Newton’un evrensel gravitasyon yasasında ve de Albert Einstein’in Genel görelilik kuramında karşımıza çıkar. Ayrıca evrensel kütleçekim sabiti veya Newton’un sabiti olarak da geçer.
 
Geri
Üst